08.11.2006., srijeda


Ekološka i neekološka rasvjeta u Grahorovoj (ZG)
Vjerujem da već dosta ljudi zna barem neke osnove o ekološkoj i neekološkoj rasvjeti, tako da ću općeniti tekst ostaviti za neki drugi post. Sada bih prikazao jedan vrlo dobar primjer razlike obje vrste rasvjete. Naime, u Grahorovoj ulici u Zagrebu (druga ili treća ulica lijevo iz Ilice od Trga Francuske Revolucije) je na prvoj polovici postavljena ekološka rasvjeta, a na drugoj (prema Međimurskoj) je ostala stara neekološka rasvjeta.

Na fotografijama možete vidjeti kako to izgleda:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Neekološke polukugle usprkos difuznom, mutnom staklu po noći blješte, dok ekološka cut-off armatura sa ravnim staklom (mislim da je Siteco proizvođač, nisam 100% siguran) usmjerava cjelokupnu svjetlost prema tlu. Da, to je općenita definicija eko i ne-eko rasvjete, ali ovdje se to jasno vidi na istoj fotografiji - dakle nema nikakve zasebne kompjuterske manipulacije kojom bi se naglasile prednosti odnosno nedostaci pojedine vrste rasvjete.

Sljedeću fotografiju možemo malo više analizirati:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Obje fotografije su snimljene istim fotoaparatom i objektivom, uz iste elemente ekspozicije. Neekološke polukugle (lijevo) osim ceste osvjetljavaju i zgradu iznad visine izvora svjetlosti. Na fotografiji desno, iznad ekoloških rasvjetnih tijela je potpuno mrak, što znači da svjetlost ne ulazi u stanove gdje bi mogla štetiti ukućanima. Površina ulice je i dalje kvalitetno osvijetljena.

Mislim da su daljnji komentari suvišni. Mogli bismo ići u analizu potrošnje energije, međutim točne podatke ne znam. Čak i bez toga, lako je vidljivo koliko je ekološka rasvjeta kvalitetnija i oku ugodnija. Ne samo po noći, već i po danu je vidljiv moderan dizajn takvih rasvjetnih tijela.

U slučaju da negdje prezentirate problem svjetlosnog onečišćenja, slobodno upotrijebite ove fotografije - mislim da jasno pokazuju prednosti ekološke rasvjete.
- 19:02 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.