Evo šta će se desiti ukoliko konzumirate beli luk na prazan želudac - Pronađi pratnju

subota , 19.01.2019.

Kako se koristi laneno seme










Click here: Evo šta će se desiti ukoliko konzumirate beli luk na prazan želudac






Razumijem da biti majka iziskuje stalne žrtve i odricanja. Jao bre, mnogo me zbunjujes. Daklem, vidis i sama da nisi samo meni interesantna već svima nama ovde.



Evo šta će se desiti ukoliko konzumirate beli luk na prazan želudac

Jednostavno, alkalizuje telo, super je. Ujedi komaraca u trudnoći Žene u trudnoći primete da ih češće napadaju komarci nego ranije. Tada se mogu odati k>ck0nju ili se mogu baviti aktivnostima koje podižu adrenalin, podrazumevaju rizik i impulsivn>st. Kako se primenjuje gledanje u Sunce?



Evo šta će se desiti ukoliko konzumirate beli luk na prazan želudac

Datule kao lijek - Kalijum pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska. Radi se o moćnom i prirodnom antibiotiku, koji se može koristiti za jačanje imunog sistema.



Evo šta će se desiti ukoliko konzumirate beli luk na prazan želudac

Ovaj sirup je super za grlobolju i promuklost, kašalj, astme, pluća zagušenja, poteškoće u disanju, kao i kronični bronhitis. Neka se smjesa sjedini tijekom noći prije uporabe. Zatim procijediti ga i držati ga na hladnom mjestu. Uzimati kašikicu smjese svakih par sati dok ne osjetite olakšanje ako ste već bolesni, ako niste onda 5 kapi na čećer svaki dan. Polovina infarkta desi se iznenada, bez znakova upozorenja. Njih izaziva blokada u dotoku krvi do nekog dijela srca. Ono što onemogućava dotok krvi jeste zakrčenje arterija, koje se medicinski naziva ateroskleroza. Naslage u arterijama formiraju krvni ugrušak koji spriječava dotok krvi u srce. Ako se ovi ugrušci ne uklone na vrijeme, dio srčanog mišića će početi da odumire, što može dovesti do infarkta. Prema novoj studiji Instituta Karolinska, promjena u određenim životnim navikama može drastično da smanji rizik od infarkta. Prethodna studija iz 2004. Koje su to 5 životnih navika? Održavanje zdravog obima struka 4. Umjerena konzumacija alkohola 10—30 g dnevno 5. Izbjegavanje duvana Koja hrana je dobra za srce? Većina ljudi ne zna da su trans masti i rafinisani ugljeni hidrati mnogo štetniji od zasićenih masti. Ova zabluda uticala je i na industriju proizvodnje hrane, koja je počela da proizvodi hranu niskog stepena masnoće i da zamjenjuje zdrave zasićene masti štetnim trans mastima ulja povrća, margarin , rafinisanim šečerom i procesuiranom fruktozom. Ovaj pristup je doveo do stalnog porasta u gojaznosti i broju srčanih oboljenja. Kako izgleda dijeta savršena za zdravo srce? Najvažnije što treba da uradite jeste da izbjegavate trans mast i potpuno eliminišete svu procesuiranu hranu. Ovo uključuje i hranu iz većine restorana. Ako želite da smanjite rizik od srčanih oboljenja, izbjegavajte šećer, procesuiranu fruktozu i žitarice. Jedite što više možete sirove organske hrane, a ugljene hidrate iz žitarica zamjenite velikom količinom povrća i organskim mesom. Ovo su najbolji izvori zdravih masti: — avokado — puter napravljen od organskog mlijeka — sirovi mliječni proizvodi — kokos i kokosovo ulje — žumanca organskih jaja — hladno cijeđena ulja organskih orašastih plodova — sirovi orašasti plodovi kao što su bademi, hikori orasi, makadamija i sjemenke — organsko meso Da li bi trebalo da jedete više voća? Prema studiji koja je ove godine predstavljena na ESC kongresu u Barseloni, ljudi koji redovno jedu voće imaju 40% manje šanse da razviju srčano oboljenje, a 32% manje šanse da razviju druga oboljenja. Voće je bogato antioksidantima, mineralima, vitaminima i drugim hranjivim supstancama koje utiču na poboljšanje zdravlja i spriječavaju zapaljenja. Međutim, voće treba jesti umjereno, pogotovo ono koje je slađe zato što visoki nivoi fruktoze loše utiču na srce. Lijekovi za dijabetes povećavaju rizik od srčanih oboljenja Nedavna istraživanja pokazala su da se pojedini lijekovi za dijabetes mogu dovesti u vezu s smanjenjem nivoa hormona koji stimulišu tiroidnu žlijezdu, što može dovesti do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i srčana oboljenja. Drugo istraživanje pokazalo je da lijekovi za dijabetes tipa 2 koji snižavaju novo glukoze u velikoj mjeri povećavaju rizik za smrt od srčanih oboljenja. Upozorenje o beta blokatorima i njihovoj zloupotrebi Beta blokatori su lijekovi namjenjeni liječenju visokog krvnog pritiska i kongestivne srčane insuficijencije. Međutim, ove godine otkriveno je da je moguće da su beta blokatori doveli do 800. Izbjegnite da postanete dio statistike o infarktima Najgore što možete da uradite sebi jeste da čekate da se pojave simptomi srčanog oboljenja da biste nešto preduzeli. Preduzmite sljedeće korake da zaštitite svoje srce i spriječite trajna oštećenja: — izbjegavajte sve vrste šećera ako ste otporni na insulin i leptin — jedite neprocesuirane zasićene životinjske masti — izbjegavajte lijekove za snižavanje nivoa holesterola; oni izazivaju brojne neželjene efekte, a pozitivni se lako mogu dovesti u pitanje — nemojte sjediti više od 3 sata dnevno — redovno vježbajte — unosite optimalnu količinu vitamina D — hodajte bosi po zemlji što češće možete — smanjite nivo stresa Izvor: fokuzz. Gubitak kose Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti mogu primijeniti masu od vrućeg maslinovog ulja, jedne kašičice meda i jedne čajne kašičice cimetovog praha prije kupanja i držati otprilike 15 minuta, a nakon toga oprati kosu Vrlo je efikasno ako se drži čak i 5 minuta. Zubobolja Napraviti masu od jedne čajne kašičice cimetovog praha i pet čajnih kašičica meda te staviti na bolni zub. Ovo možete ponavljati 3 puta dnevno dok vam traje zubobolja. Holesterol Ako se pacijentu koji ima povišen holesterol daju dvije kašičice meda i tri čajne kašičice cimetovog praha pomiješane sa 4,5 dcl čaja, to bi trebalo smanjiti nivo holesterola u krvi za 10% u roku 2 sata Kao što je navedeno za pacijente koji boluju od artritisa, ako se uzima 3 puta dnevno, liječi se bilo koje hronično povišenje kolesterola Što se tiče informacije iz spomenutog magazina, uzimanje čistog meda dnevno uz hranu smanjuje žalbe u vezi holesterola. Prehlade Oni koji pate od uobičajenih ili ozbiljnih prehlada trebaju uzeti 3 dana po jednu kašičicu mlakog meda sa trećinom čajne kašičice cimetovog praha dnevno Ovaj proces bi trebao izliječiti većinu hroničnih kašljeva, prehlada te iščistiti sinuse. Nervoza i bolovi u trbuhu Med uzet sa cimetovim prahom liječi bolove u trbuhu te također otklanja čireve u korijenu Nadutost: u skladu sa studijama provedenim u Indiji i Japanu, otkriveno je da se, ukoliko se uzme med sa cimetovim prahom, smanjuje nadutost. Bolesti srca Napraviti masu od meda i cimetovog praha i mazati na hljeb umjesto želea ili marmelade i jesti redovno za doručak To smanjuje holesterol u arterijama i prevenira od srčanog udara. Također, oni koji su već preživjeli srčani udar smanuju rizik. Redovna upotreba navedenog smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca U Americi i Kanadi različiti domovi za brigu tretirali su svoje pacijente uspješno i našli da su arterije i vene koje gube svoju elastičnost i postanu začepljene starenjem bile revitalizirane. Imunološki sistem Dnevna upotreba meda i cimetovog praha jača imunološki sistem i štiti tijelo od bakterija i napada virusa. Stručnjaci su pronašli da med sadrži različite vitamine i željezo u velikim količinama. Konstantna upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima. Gripa Dokazano je da med sadrži prirodni sastojak koji ubija klice početka gripe i sprječava da pacijent dobije gripu. Prištevi Od tri kašičice meda i jedne čajne kašičice cimetovog praha napravi se masa Primijeniti ovu masu na prišteve prije spavanja i oprati ujutro toplom vodom. Ako se to radi svaki dan, u roku dva tjedna prištevi bi trebali nestati. Infekcije kože Ekcemi, lišajevi te sve vrste kožnih infekcija se liječe primjenom meda i cimetovog praha u jednakim dijelovima na oboljela mjesta. Mršavljenje Svako jutro, pola sata prije doručka, na prazan želudac i navečer prije spavanja popiti 2 kašičice meda i 1 čajnu kašičicu cimetovog praha prokuhano u jednoj špljici vode. Ako se uzima redovno, smanjuje težinu čak i najdeblje osobe. Također, uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti. Rak Nedavno istraživanje u Japanu i Australiji otkrilo je da se može poboljšati stanje kod uznapredovalog raka želuca i kostiju. Pacijenti koji boluju od ovih oblika raka trebaju dnevno uzimati jednu kašičicu meda sa jednom čajnom kašičicom cimetovog praha 3 puta dnevno u toku jednog mjeseca. Kvalitetan san u pravo vreme može da pomogne u zaštiti vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja, kvaliteta života, i sigurnosti. Spavanje je veoma važno, jer tokom sna mozak ima dovoljno vremena da obradi i stvori energiju za svakodnevne aktivnosti i održava vaše fizičko zdravlje. Dakle, spavanje poboljšava našu sposobnost koncentracije, opšte stanje mozga i podmlađuje telo. Sa druge strane, loš san uzrokuje nekoliko faktora, ali najčešći uzroci uključuju loše navike u ishrani, anksioznost, nedostatak minerala, i nezdrav način života. Nedostatak sna dovodi do niskog nivoa energije, depresije, opšte slabosti, mučnina, razdražljivosti, umora i povećanog rizika od hipertenzije. Ipak, postoji prirodan način da pomognete sebi u ovom slučaju. Jednostavno, konzumirajte banane i cimet u obliku čaja pred spavanje! Banane su bogat izvor kalijuma i magnezijuma, minerala koji poboljšavaju kvalitet sna. Ovi minerali takođe pomažu opuštanju mišića i vena, i poništavaju negativne uticaje viška kortizola, hormona stresa. Banane sadrže amino kiselinu triptofan, koja pomaže da se podigne nivo serotonina koji pomažu u regulaciji obrazaca spavanja. Drugi sastojak ovog recepta, cimet, sadrži izvanredna eterična ulja, kao što je eugenol, koji daje sladak, prijatan aromatičan miris, kao i vitamin A, pantotensku kiselinu, niacin i piridoksin. Ovaj začin je takođe vrlo koristan za zdravlje, jer olakšava i opušta telo. Osim toga, pomaže probavu i cirkulaciju krvi. Sastojci: 1 banana, prstohvat cimeta i 1 litar vode. Priprema: Prokuvati vodu u maloj šerpi. Isecite bananu na kolutiće, a zatim ih dodajte u ključalu vodu. Neka vri deset minuta, procedite i sipajte u šolju. Dodajte prstohvat cimeta i uživajte u odličnom ukusu ove šoljice zdravlja! Primena: Konzumirajte ovaj izuzetan čaj 1 sat pre odlaska u krevet. Lički sir koji sam upoznala kod tete kad sam bila kod nje davno na selu. Radila sam ga više puta i neki dan na ispraćaju Rijeke podsjetili su me na njega. Sastojci 2 l punomasnog mlijeka 200 ml kiselog vrhnja sol Priprema 1. Mlijeko prokuhajte i kad se malo ohladi dodajte mu kiselo vrhnje te promiješajte. Posudu omotajte krpama i pokrijte poklopcem da što dulje zadrži toplinu na selu se to noću ostavi na štednjaku na drva koji još dugo drži toplinu. Obično se mlijeko kuha popodne ili navečer i ostavi kiseliti preko noći. Kad se ukiseli tako da je čvrsto kad se posuda protrese, stavite na jednu posudu cjediljku s većim rupama , zatim platnenu krpu ili gazu, pa ulijte kiselo mlijeko. Pustite da se cijedi preko noći ili cijeli dan posudu s cjediljkom stavite u hladnjak. Pazite da se odlijeva sirutka koja je odlična za piće spremite u vrč ili čašu u hladnjak. Kad se sir ocijedio, istresite ga u zdjelu. Postepeno dodajte sol uz miješanje. Tijekom miješanja probajte sir dok ne dobijete vama odgovarajući okus. Ako sir trebate samo za mazanje može ostati mekši, ali ako želite od njega raditi kuglice za dekoraciju onda je bolje da se cijedi nešto dulje da bude tvrđi. Posluživanje Zatvoreno u zdjelici držite u hladnjaku i upotrebljavajte kao mazivi sir. Možete posuti popečenim sjemenkama ili mljevenom crvenom paprikom. Savjet Ako vam se dogodi da se nije ukiselilo u roku u kojem ste očekivali, samo dodajte još malo jogurta ili vrhnja i ostavite još stajati. Zna se dogoditi, ovisi i o toplini prostorije, no nikako ne baciti jer nema se što pokvariti i ne uspjeti. Napomena Normalno je da količina može biti i manja i veća, ovisno o vašim potrebama. Koliko traje ne znam točno, ali zbog soli duže nego friški kravlji sir, probajte. Količine i broj osoba teško je napisati. Sastojci 500g kora za savijaču 800g mješanog mljevenog mesa 1 kapula po potrebi sol,papar,vegeta, malo ulja 2dcl vode Priprema 1. Uključiti pećnicu na 200C. Kapulu sitno nasjeći i dodati u zdjelu skupa sa mljevenim mesom. Začiniti po okusu sa solju,vegetom i paprom. Ja sama meljem meso pa mi je potrebno oko 1dcl vode,ako kupujete već pakirano mljeveno meso možda će trebati i više jer je to meso uglavnom suvlje. Smjesa bi trebala biti jako mekana i ljepljiva,tako će i burek u konačnici biti mekši... Znam da neko stavlja mineralnu,ja koristim običnu vodu. Najlakše ćete meso staviti tako da ga bacate u malim komadićima na koru jer je dosta ljepljivo,ali ako uspijete nekom drugom metodom.. Ne treba pretjerivati,ovako kako je na slici je sasvim dovoljno. Kore urolati ako želite tanje onda po jednu koru kao na slici ali ako su vam kore pretanke motajte po dvije,nećete pretjerati samo pripazite koliko kora uopće ima u pakovanju. Slagati u pleh tako da krajeve bureka pudvrnete prema dolje da manje gore. Staviti u pećnicu i pripziti otprilike 10tak minuta ovisno o pećnici ,pa kad porumeni smanjiti na 160C. Peći otprilike još max 30tak minuta meni je trebalo 25min. U međuvremenu staviti kuhati 1-1,5dc vode sa žlicom ulja i malo vegete. Kad izvadite burek iz pećnice preliti ga sa ključalim zaljevom i poklopite drugom,praznom tepsijom,par minuta... I to bi bilo to. Iznenadit ćete se kako je mekano,sočno,mirišljavo... U međuvremenu ja sam naučila razvlačiti kore i to po receptu mamamaje. Nećete vjerovati kako je jednostavno i lako,ovo na slici je moja prva razvučena kora u životu. Preporučujem da kore napravite na veče i sutra samo ostaje na brzaka razvlačenje :- U tom slučaju prije razvlačenja papirnatom salavetom pokupite višak ulja. Ako imate vremena zamjesite kore i samo ih premažite uljem te ostavite da miruju 20ak min. Jednako će se razvlačiti i biće manje masne. Motajte ih po želji,u zaljev stavite manje ulja ako su kore pri pečenju ostale masne. Ili sa jabukama gdje ćete narendane jabuke poprskati sa limunom i zašećeriti po želji a zaljev napraviti od vode sa šećerom i postiti ga da prokuha 5-6min prije nego ga prelijete preko bureka.. Torta nije teska za napraviti. Treba samo odvojiti vrijeme za nju i imati strpljenja za rad sa zelatinom. Biskvit se pece u okruglom kalupu sa prstenom koji se skida. Tako dobijete lijep i uredan look torte : 2. Pa da pocnemo sa brownie biskvitom, koji u biti nije onaj klasicni brownie na koji smo navikli da je vlazan u sredini. Ovo je biskvit koji je prilagodjen za pravljenje torti a koji je dosta socan. Biskvit se pece u okruglom kalupu 28 cm cije dno prekrijete sa papirom za pecenje, a strane premazete maslacem i pospete sa brasnom. Suhe sastojke prosijte kako bi se zazbile grudvice. Sve sastojke za biskvit, osim cokolade i maslaca stavite u masinu za mjesanje i mjesajte kratko sa K-metlicom samo da se sastojci povezu. Ako nemate masinu posluzice pjenjaca ili spatula. Omeksali maslac izmjesajte rucno sa viljuskom da bude bez grudvica i zajedno sa cokoladom dodajte u smjesu. Jos jednom kratko promjesajte u masini ili spatulom da se svi sastojci povezu. Ovdje je jako vazno da se tijesto ne mjesa dugo jer ce biti zilavo i tesko kad se ispece. Tijesto istresti u pripremljen kalup, zagladiti odozgo i peci oko 35 40 min. Provjerite tako sto zabodete cackalicu u biskvit, ako izadje suha znaci da je gotov, ako na cackalici bude tijesta peceite ga jos malo. Ja sam biskvit pravila dan ranije. Kad se ohladio stavila sam ga u veliku plasticnu vrecicu i tako ostavila preko noci. U biskvit mozete dodati 50 g przenih i mljevenih oraha ili ljesnjaka. Ohladjen biskvit stavite na podlogu na kojoj ce biti serviran i okolo stegnite dobro prsten u koji umetnete papir za pecenje. Tako ce vam biti lakse odvojiti kolac od prstena i dobicete lijepu glatku stranu. Mlijeko prokuhajte i vrelo prelijte preko biskvita. Jagode operite, osusite, osjecite peteljke i prepolovite. Gledajte da su vam za prvi red jagode prilicno iste visine. Redajte ih tako da rasjecena strana bude okrenuta prema vani. Nastavite tako dok ne popunite cijelu supljinu. Za fromage prvo stavite zelatinu u hladnu vodu da omeksa i nabubri, oko 10 min. Cokoladu isjeckajte na sitnije kockice i zajedno sa 225 g slatkog vrhnja otopite u mikovalnoj ili iznad pare ili kako sam ja radila. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte preko cokolade, sacekajte 1 - 2 min i mijesajte pjenjacom dok se cokolada ne istopi. Zelatinu rukama dobro iscijedite od vode, stavite u manju serpicu sa 1 zlicom limunovog soka i na laganoj vatri otopite. Skinite sa vatre, dodajte preostali sok, dobro promjesajte i sipajte lagano u otopljenu cokoladu uz stalno mjesanje pjenjacom. Ostavite da se ohladi, tj. Izmiksajte 450 g slatkog vrhnja u cvrst snijeg i spatulom lagano umijesajte u kremu od cokolade. I to je to! Izlijte smjesu preko jagoda, lijepo zagladite odozgo i lagano protresite kako bi se krema rasporedila i izmedju jagoda. Ostavite u haldnjak 4 sata pa pocnite sa pripremanjem glazure. Zelatinu stavite u hladnu vodu oko 10 min. Ostale sastojke stavite u manju serpicu i na ringli uz mjesanje pustite da zavrije. Smanjite vatru i pustite da smjesa krcka na ringli jos 5 min. Ugasite ringlu i ostavite na njoj serpicu da stoji 10 min. Uzeti serpicu, staviti na radni stol i dodati ocijedjenu zelatinu. Mjesati dok se zelatina ne istopi. Ja nisam mjerila temp. Mislim da ne skodi biti malo narcistisk na ovaj nacin ; Posluživanje Sigurno ste primjetili malo cudne mjere za biskvit. To je zato sto su mjere bile za veliki kalup od rerne pa sam ih prilagodila kalupu od 28 cm u kojem sam ja pekla. Navedene mjere u original receptu sam podjelila sa 3, a vi ako vam treba veliki biskvit napisane mjere pomnozite sa 3. Meni je ostao samo ovaj dio koji je posluzio za slikanje presjeka Ovaj recept imam zapisano več par godina, pravila sam ga par puta i svaki put je izmamio oduševljenje kod gostiju i svi oni koji su ga probali. Sastojci Suhi sastojci za tjesto : šaljica od 200 gr. Pečnicu prvo zagrejte na 180 stepeni. Tepsiju broj 30 namažite uljem. Ja sam pekla u br. Sve suhe sastojke pomješajte zajedno i podjelite na 3 djela u tri lončiće. U drugu duboku posudu izmješajte sastojke sa sirom. U tavu rastopite maslac i dodajte prezle, pržite ih par minuta. Stavite na stranu da se ohlade i dodajte višnje,sok od limuna,šečer i cimet. U treću duboku posudu spremite preljev od jaja,mleka,vrhnja vrhnje samo isipate,ne treba miksati mleka,i šečera. Na tepsiju prvo sipate jedan lončić sa suhom smjesom, odozgo rasporedite pola od višanja, odozgo rasporedite pola od sirne smjese, opet lončić suhe smjese,opet preostali deo višanja,odozgo preostali deo sirne smjese i odozgo poslednji lončić sa suhom smjesom. Odozgo na kraju prelijete sa prelivom od jaja i dobro IZBODITE cjelu štrudlu sa viljuškom na svakih par centimetara da tekućina dođe do dna. Ostavite 10 minuta da odstoji i da se prepoji. Pecite od 45 do 55 minuta na grejačem ne sa ventilatorskom pečnicom zavisno od pečnice. U receptu piše 45 minuta ali kod mene je bilo premalo i pekla sam duže dok ne dobije takvu boju kao na slikama. Pre nego što poslužite ovaj kolać prvo ga dobro ohladite da vam budu kocke lepe za rezanje. Ova štrudla se može raditi sa bilo kakvim voćem, češnjama,breskvama, šljivama itd. Dolaskom ljeta stigla je i sezona uboda različitih insekata među kojima najveću opasnost šire ose i stršljenovi. Sljedeći savjet je objavio jedan dugogodišnji pčelar, a ko god ga je isprobao potvrdio je samo najbolje rezultate: Pomoći sebi ili nekom drugom možete vrlo lako ako imate kod sebe andol ili aspirin u tableti najbolje ga je uvijek nositi kad idete u prirodu. Jednostavno navlažite tabletu i stavite je na mjesto uboda. Držite tako jedan minutu pa potom sklonite sa mjesta uboda. Na taj način ćete spriječiti otok i bol, a izostaće i neprijatni svrbež. Ubod će vrlo brzo postati prošlost, a trag koji ostaje neprimetan je. Ako ovo smatrate korisnim, podelite prijateljima kako bi i njima bilo od koristi. Reumu u rukama sam sama sebi izliječila poslije neuspjeha doktora, trnjenje ruku i jake bolove većinom noću. Evo recepture: — 2 kg meda pravoga livada — 1 litra kišnice ili destilazirane vode — 250 gr suhe djeteline lucerke Kuhati sat vremena na tihoj vatri a kad prokuha ocijediti, pomiješati s medom i trošiti 2 velike žlicee poslije jela 3 puta dnevno. Billy Best , dijete od 16 godina imao je dijagnozu Hodgkinovog limfoma. Dnevno je pio 3 decilitra Essiac čaja, domorodačkog napitka sa antikancerogenim biljkama podrijetlom iz Kanade koji je proslavila On je čuo za medicinsku sestru po imenu Rene Caisse koja je imala sasvim prirodan pristup liječenja raka. Ona je promovisala domorodački napitak Essiac čaj koji sadrži antikancerogene biljke pa je i Billy odlučio da ga konzumira. Sve što je koristio za izlječenje su — Promjena prehrane — poznati Essiac čaj — Injekcije u limfe On je ozdravio za svega 2,5 mjeseca i njegova priča je obišla svijet jer je nadmašio sva očekivanja u brzini liječenja. Naravno, kako je zapadna medicina napredovala tinkture su odbačene kao narodni lijekovi. Međutim, tinkture su lijek. Alkohol koji se koristi za izdvajanje kemijskih sastojaka iz biljaka ili hrane stvara visoko koncentriranu tekućinu koja se može držati na polici, u većini slučajeva zauvijek. One su jake, zbog toga ih je važno tretirati kao snažne izvore ljekovitosti koje rijetko imaju međusobne kontraindikacije i nuspojave. Nevjerojatne su, također, jer ih lako možete napraviti kod kuće i prilagoditi ih sebi i potrebama svog domaćinstva. Obično se ta tinktura izrađuje s 80-postotnim alkoholom, međutim, za one koji žele izbjeći alkohol, može se izraditi s glicerinom ili jabučnim octom. Tinkture s glicerinom su odlične za djecu jer su slatke, ali konačni proizvod s njime nije toliko učinkovit. Tonik je namijenjen uzimanju kroz duži period i postupno i učinkovito jača i gradi sustav. Jabučni ocat je savršen rastvarač kada želite napraviti tonik tinkturu. Ne samo da je 100% netoksičan, već ima i mnoge zdravstvene prednosti. Octena kiselina ima snažno antimikrobno djelovanje i pokazalo se da smanjuje kolesterol i pomaže kod osjetljivosti na inzulin još jednu studiju o tome pogledajte ovdje Jabučna kiselina koja je antigljivična, antibakterijska, antivirusna, također podržava proizvodnju energije koja povećava mentalno i mišićno funkcioniranje Jača imunološki sustav Kako ćemo napraviti nevjerojatan antibiotik, antivirusan, antiparazitik, antigljivični s mnoštvom drugih zdravstvenih pogodnosti? Richard Schulze ga naziva SuperTonic, a raširio se po internetu pod imenom Master Tonic — iako je teško njemu pripisati zaslugu za tonik kad su travari to radili stoljećima. Bilo kako bilo, recept je fantastičan. Zapamtite, koristite organske sastojke ili još bolje sami ih uzgojite — ispijati ćete ih zbog njihovih ljekovitih svojstava, a to znači da vam je potrebna najveća, najzdravija kvaliteta. Organski sok od češnjaka i njegov najbliži rođak, sok od organskog luka, dvije su najbolje biljke za ispiranje mikroorganizma iz vašeg tijela. Organski sok od korijena žutog đumbira i sok od Habanero paprike stimuliraju krv i protok limfe kao niti jedna druga biljka, kako bi imunološke stanice napale loše tvari što je brže moguće. Organski, sirov, nefiltrirani jabučni ocat čuva sve ove biljne sokove i čisti tijelo. Schulzeovog recepta Priprema: Ovaj tonik se priprema kao i sve tinkture: ispunite čašu s travama, prekrijete biljke i zatim dodate još dva ili tri inča tekućine, u ovom slučaju octa. Zatim ostavite tonik na tamnom mjestu barem dva do šest tjedana, što duže stoji biti će jači. Trebat će vam velika staklenka tako da možete napraviti veliku količinu koja će trajati. Zatim, ogulite i nasjeckate povrće. Neki ljudi ga stave cijelog, dok ga drugi naribaju ili obrade. Na vama je koliko male komade želite, ali možda je bolje da je nasjeckano, ali ne mljeveno zato što čini proces cijeđenja malo lakšim, a komade iskoristite kasnije u juhama. Mnogi preporučuju nošenje rukavica. Ako imate bilo kakve male posjekotine na rukama postati ćete ih vrlo svjesni. Da bi odstranili miris i peckanje operite ruke toplom vodom i sapunom i zatim sa svježe istisnutim sokom od limuna. Ne dirajte oči rukama najmanje sat vremena. Stavite sve sastojke u veliku staklenku i potpuno pokrijte s jabučnim octom tako da ocat pliva tri prsta iznad razine bilja i povrća. Višak octa je stavljen zbog širenja povrća Postavite čvrsto poklopac na tonik i držeći poklopac na mjestu protresite tonik tako da se izmiješa i smiri. Dodajte više octa, ako je potrebno. Možete pustiti lijek da odstoji nekoliko tjedana, a dobro ga je svakodnevno i protresti. Cijeđenje Dalje, za pohranu i jednostavnost korištenja, procijedite tinkturu. Trebat će vam labava tkanina, nešto kao gaza, muslin, ili neke maramice, velika zdjela i cjedilo od nehrđajućeg čelika da se uklapa u zdjelu. Ako nemate tih alata, možete staviti krpu preko otvora staklenke i lijevati dok sva tekućina ne izađe, ali dosta ćete izgubiti. Stavite cjedilo u zdjelu i prekrijte cjedilo s gazom. Ulijte sadržaj staklenke u cjedilo. Uzmite nekakav ravni predmet, nešto kao tanjur i pritisnite mješavinu da preostali sokovi izađu van. Tonik možete sipati u male staklenke ili možete isprati veliku staklenku i držati ga u njoj. Zatamnjena boca, kao jantar stakla, preporučuju se za pohranjivanje tinkture, jer oni smanjuju štetu od svjetla. Pohraniti na tamno, hladno mjesto. Ostatke komposta možete zamrznuti ili dodati juhama i drugim jelima. Doziranje Nakon što je tonik spreman možete ga početi piti svakodnevno ili po potrebi za podršku probave, imuniteta i za druge bolesti. Zapamtite, ispijate jako moćne trave i začinsko bilje, tako da će i okus biti takav. Ja dodam malo nerafiniranog meda, da bolje klizi, ali većina ga uzima takvog kakav je. Pobrinite se da pijete dosta vode tokom dana. Za domaću mješavinu, osim ako imate kapaljku, čašica će biti dovoljna. Mjerica sadrži obično oko 1-2 unce. Međutim, ako se borite protiv infekcije ili prehlade možete uzeti do 5 ili 6 doza dnevno. Shulzea nalazi se slijedeća naljepnica s uputama za doziranje: Količina za serviranje:60 kapi Serviranja:39 Količina po serviranju Zaštićeni recept: 1. Prestanite odmah uzimati ako primjetite lošu reakciju. Prestanite odmah uzimati ako primjetite lošu reakciju. Upoznajte svoje biljke: Ključni sastojci Češnjak: alliin, esencijalna ulja, sumporni spojevi, germanij, selen, kalij, magnezij, fosfor, vitamin A, vitamini B skupine, vitamin C. Đumbir: eterična ulja, oleoresin, gingerol, protuupalno, popravlja oštećene zglobove, poboljšava cirkulaciju, snižava razinu šećera u krvi, liječi mučninu, antiseptik. Bijeli luk: sumpor, kvercetin, alliins, fitokemikalije, dijetalna vlakna, vitamin C, vitamin B6, kalij. Habanero: antioksidans, fenolni spojevi, karotenoidi i askorbinska kiselina. Hren: sumpor, antioksidansi, ulje gorušice, vitamin C, antibiotik, antiparazitik, povećava broj bijelih krvnih stanica, diuretik, olabavljuje sluz i pomaže sinusima, kod problema s plućima, kašalj, astma. Gotov za nekih 10-ak min. Za ljubitelje cokolade odličan izbor Sastojci KREMASTI BISKVIT 8 dcl vode 20 dkg šećera 1 margarin 20 dkg čokolade za kuhanje 60 dkg sport ili pettit keksa PRELJEV 5 dcl slatkog vrhnja 20 dkg čokolde za kuhanje malo ruma Priprema Kremasti biskvit 1. Staviti vodu da zakipi sa šećerom. U vruće rastopiti čokoladu i margarin. U toplu kremu lagano umiješati kekse. Sve izliti u pleh. Na vatri rastopiti vrhnje i čokoladu. Još vruće izliti preko vruće podloge. Kad se ohladi staviti u frižider. Sastojci 1 kg krumpira starog 1 žlica Vegete žličica mljevene crvene slatke paprike 5 žlica maslinova ulja 70 g sezama 70 g maslaca Priprema 1. Krumpir ogulite,operite i bez da ga posušujete,prepolovite ga ili ako je krupniji prerežite na četiri dijela. Posipajte ga Vegetom i dobro promješajte. Posebno u posudici pomiješajte maslinovo ulje i crvenu papriku da nema grudica, prelijte preko krumpira i opet dobro promješajte da sav krumpir bude prekriven smjesom ulja i paprike. Posipajte sezamom, opet sve izmješajte isipajte u lim za pečenje,poravnajte krumpire i po njemu rasporedite maslac izrezan na tanke listiće. Stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 190C i pecite oko 35-40 min,ovisno o veličini krumpira,dok krumpir ne dobije finu reš koricu. Pečeni krumpir izvadite na papir za upijanje viška masnoće. Poslužite topao uz finu sezonsku salatu. Mljevenu plazmu, maslac i med staviti u posudu i izmiksati. Smjesu staviti na dno kalupa i ravnomjerno rasporediti rukama. Koru premazati nutellom i staviti u frižider dok ne budu gotovi filovi. U 250 mil izmiksanog slatkog vrnja staviti istopljenu mliječnu čokoladu istopiti na pari , a u preostalih 250 mil staviti bijelu čokoladu. Koru premazati bijelim filom potom crnim i na kraju premazati šlag kremom od vanilije. Tortu ostaviti u kalupu preko noći. Ako imate 0 krvnu grupu, v0še g5n5tsko n0sl5đ5 v0m nudi m>gućn>st d0 bud5te X0ki, pr>duktivni, d0 im0te dug živ>t i da bud5te >ptimisti. Krvn0 grup0 0 X5 prv>bitni tip krvi n0ših pr5d0k0 k>Xi su bili luk0vi, 0gr5sivni pr5d0t>ri. s>b5 s0 >vom krvnom grupom igr0Xu v0žnu ul>gu u sv0k>m društvu, č0k i d> d0n0šnjih d0n0. Šta je to što nultu grupu čini jedinstvenom? Osobe sa 0 krvnom grupom imaju pr5disp>ziciXu z0 >dr5đ5ne b>l5sti, p>put čir5va i disfunkciX5 štitn5 žlezde. Č5st> im0Xu niz0k niv> h>rm>n0 štitn5 žl5zd5 i nedostatak X>d0, h5miXskog 5l5m5nta čiXi X5 X5dini cilX d0 r5guliš5 h>rm>ne štitn5 žl5zd5. vo uzr>kuX5 mn>g5 n5ž5lX5n5 5f5kt5, k0> št> su g>X0zn>st, z0drž0v0nje t5čn>sti i um>r. T0k>đ5, im0Xu viši niv> ž5lud0čn5 kis5lin5 u >dn>su n0 ljude sa drugim tipom krvi, što č5st> dovodi do irit0ciXe ž5luc0 i pojave st>m0čnih čir5v0. U 0p0nu, >v0 krvn0 grup0 se već dug> p>v5zuje s0 tip>m ličn>sti. Tamo vam č0k i na int5rvXu z0 p>s0> može biti p>st0vlX5n> pit0nj5 > krvn>X grupi! Ljudi s0 nultom krvn>m grup>m se n0Xč5šć5 >pisuXu k0> >dg>v>rni, p>svećeni, >rg0niz>v0ni, f>kusir0ni, s0v5sni i pr0ktični. V5ruX5 s5 d0 imaju bolju orijentaciju i d0 su b>lXi l>gič0ri, a takođe s5 smatra d0 su njih>vi pr5ci bili l>vci k>Xi su m>r0li d0 p>sm0tr0Xu i pr5cizn> pr>c5ne >kruž5nj5 d0 bi m>gli d0 pr5živ5. Podložni stresu Zbog pr5k>m5rnog b5sa i hip5r0ktivn>sti, može da dođe do str5sa. Ljudi s0 >vom krvnom grupom su p>dl>žni d5struktivn>m p>n0š0nju k0d0 su pr5viš5 um>rni, d5pr5sivni ili kada im je d>s0dn>. Tada se mogu odati k>ck0nju ili se mogu baviti aktivnostima koje podižu adrenalin, podrazumevaju rizik i impulsivn>st. Izb5g0v0Xt5 k>f5in i 0lk>h>l. K>f5in m>ž5 biti p>s5bn> št5tan zb>g p>diz0nj0 0dr5n0lin0 i niv>0 n>r0dr5n0lin0, k>Xi su v5ć vis>ki u oragnizmu kod ljudi s0 >v>m krvn>m grup>m. V5žb0nj5 X5 odlično rešenje, X5r im0 >pušt0Xuć5 d5Xstv> n0 c5l> t5l>. Viš5 n5g> bil> k>X0 drug0 krvna grupa, 0-ta krvn0 grup0 ima p>tr5bu d0 bude fizički 0ktivna z0rad >drž0v0nj5 zdr0vlX0 i 5m>ci>n0lne st0biln>sti. R5d>vn0 fizičk0 0ktivn>st X5 n5>ph>dn0 tri d> č5tiri put0 n5d5lXn>. Z0 n0Xb>lX5 r5zult0t5, 05r>bn5 v5žb5 tr5b0 raditi trid5s5t d> č5trd5s5t p5t minut0 n0Xm0nj5, č5tiri put0 n5d5lXn>. Razmislite i postavite sebi cilX5ve, bil> d0 su na g>dišnj5m, m5s5čn>m, n5d5lXn>m ili dn5vnom planu. Tako ćete moći da kontrolišete svoje impulsivne r50kciXe. Postepeno uvedite pr>m5n5 u svoj n0čin živ>t0. K>nzumir0Xte sv5 >br>k5, č0k i grick0lic5, za stolom. Žvaćite p>l0k> i budite >pušt5ni. Izb5g0v0Xt5 v5lik5 >dluk5 ili tr>š5nj5 n>vc0 k0d0 st5 p>d str5s>m. k> im0t5 viš0k kil>gr0m0, m>r0t5 d0 v5žb0t5. V5žbe od trid5s5t d> č5trd5s5t p5t minut0 i 05r>bn5 v5žb5 s5 pr5p>ručuXu n0Xm0nj5 č5tiri put0 n5d5lXn>. Izgubili smo sistem vrijednosti i previše pažnje obraćamo na neke marginalne stvari, uglavnom materijalne. Na ono šta su prave vrijednosti, podsjetio nas je jedan mudrac. U pitanju je Lazar Preljić s Golije koji ima 89 godina, piše Telegraf. Na pitanje šta je zajedničko svim ljudima na svijetu, ovaj starac kaže: — To što im je djetinjstvo dosadno, žure da odrastu, a potom bi željeli da budu djeca. Što troše zdravlje da bi stekli novac, pa potom troše novac da bi vratili zdravlje. Što žive kao da nikad neće umreti, a onda umiru kao da nikad nisu živjeli. Zatim daje veoma važnu poruku mladim ljudima. Da nije najvrednije ono što posjeduju, nego ko su u svom životu. Da nauče kako nije dobro da se upoređuju s drugima. Kako nije bogat onaj čovjek koji najviše ima, nego onaj kome najmanje treba. Da nauče kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se duboko povredi voljeno biće, a potom su potrebene godine da se izliječi. Da shvate kako postoje osobe koje ih nježno vole, ali to ne znaju da kažu, ni da pokažu. Da nauče da se novcem može kupiti mnogo, osim sreće. Da dvije osobe mogu da posmatraju istu stvar, a vide je različito. Da nauče da je pravi prijatelj onaj koji zna sve tvoje mane, a ipak te voli — kaže djeda Lazar. Hoćemo li poslije ovih riječi zastati na trenutak i zapitati se da li griješimo negdje? Na nama je… Izvor: novi. Za 18 mjeseci izgubila je 90 kilograma isključivo sopstvenom voljom, odlučnošću i promjenom režima ishrane. Prema njenim riječima, problem sa dobijanjem kilograma počeo je u njenoj tinejdžerskoj trudnoći kada je imala 17 godina. Nakon porođaja, bila je, kako kaže, veoma usamljena i tužna, a tješila se na najnezdraviji način — lošom hranom. Kada je ušla u svoje tridesete počela je da osjeća i fizičke simptome gojaznosti. Bolovi u leđima ponekad su postajali neizdrživi, patila je od nesanice, a primijetila je da se sve teže kreće. Prelomni trenutak se dogodio onda kada je otišla sa prijateljima na kampovanje, ali nije mogla da pješači pa su je prijatelji na kraju bukvalno nosili. Tada je shvatila da mora nešto da preduzme inače će umrijeti. Osvijestila sam ono što osjećam i shvatila da moram da se pokrenem. Već sutradan učlanila se na jedan forum, Slimming World club, koji služi za podršku i motivaciju onima koji vode bitku sa kilogramima i potražila pomoć nutricioniste. Nakon godinu i po dana postala je druga žena i to bukvalno. Sada ima zdrave navike, ali nema probleme koje je nekad imala. Uživa da sprema hranu sa svojom 16-godišnjom kćerkom, kojoj je uzor i životni model. Mi smo je skoro cijelu smazali još onako vruću..... SASTOJCI 50 dag kora za savijače 20-30 dag šunke u listićima delux... Rolada ovisi o količini kora.. Na to položite šnite šunke. Opet prekrijte s 2 kore,premažite s vrhnjem i opet koru. Sljedeću koru opet premažite s vrhnjem i na nju položite sira u šniticama ili ga naribajte. Prekrijte s ostatkom kora i čvrsto zarolajte. Nije bitan raspored kora i nadjeva.... Raspored si napravite sami... U jednom sloju stavte šunku ,u drugome sir.... Stavite je u veći lim ili ako pečete u manjem plehu kao ja-roladu prerežite na pola prije pečenja. Ostatak vrhnja premažite izvana po roladi. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180-190 stupnjeva i pecite oko 40-45 minuta dok ne dobije lijepu boju. Poslužiti vruće uz npr. Ili pak hladnu npr. Rastopite čokoladu na laganoj vatri. U frugom plehu srednje veličine, ugrijte slatku pavlaku na laganoj temperaturi. Kada se pavlaka dobro zagrije vrela na dodir skinite je sa ringle i ubacite so. Ubacite čokoladu u pavlaku i lagano miješajte, sve dok se sastojci potpuno ne sjedine. Sjedinjenu smjesu prebacite u pripremljeni pleh, pokrijte plastičnom folijom i dobro ohladite. Kada je kolač ohlađen izvadite ga iz pleha i pustite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi. Nabavite malo kakaoa i isijecite. Sastojci 1 kom pilećeg bijelog mesa 200 g šunkarice 200 g tvrdog sira za bešamel: 4 žlice ulja 4 žlice brašna 0,5 l mlijeka začini: muškatni oraščic, sol, peršin list 2 velike žlice kiselog vrhnja Priprema 1. Bijelo pileće meso odstranite od kostiju i isjecite na tanke šnite. One veče prepolovite, a ako bude manjih stavljati ćete po dvije. Stavite sir, šunkaricu pa piletinu. Zarolajte u rolice i poslaožite u vatrostalnu podudu ili u lim. Bešamel: Na ulju popržite brašno. Uz dodavanje mlijeka napravite gusti sos, dodajte začine i na kraju kiselo vrhnje te dobro izmješajte. Prelijte preko rolica i pecite na 200oC oko 30 minuta. Gotove rolice malo ohladite 15 minuta i onda poslužite npr. Još jedan brzinski recept za zaposlene koji se može napraviti i od ostataka pire krumpira... Dodajte mu malo šunkice i novi ručak je spreman u par minuta.... Sastojci 1 kg krumpira 10-15 dag šunke 2-3 v. Krumpir skuhati i pretvoriti u pire. Ili se poslužiti već predhodno skuhanim krumpirom. Šunku narežite na kockice pa je popržite u tavi bez masnoće. Ohlađenom krumpiru dodajte šunku,žumanjke,začinite po želji. Dodajte škrobno brašno po potrebi da povežete u glatku ,mekanu smjesu. Tijesto od krumpira i šunke oblikovati u valjak koji se uvalja u gustin. Oštrim nožem narezati šnite debele oko 1-1,5 cm. Dobro zagrijati ulje pa pržiti popečke na srednjoj temperaturi pazeći da naglo ne izgore. Pržiti po 3-4 minute sa svake strane. Izvaditi na kuhinjski papir da se upije masnoća. Poslužiti uz tartar,majonezu ili salatu. Mnogi ljudi koji boluju od problema sa štitnom žlijezdom to uopšte i ne znaju. Ovo su simptomi koji mogu ukazati na to da treba da odete kod ljekara zbog problema sa štitnom žlijezdom: -Premoreni ste -Nervozni ste i nestrpljivi -Apetit i ukus hrane su drugačiji -Izgubili ste interesovanje za seks -Suha koža -Neredovni menstrualni ciklus -Bolni udovi ili mišići -Visok krvni pritisak -Poremećaj regulacije tjelesne temperature -Promuklost i čudan osjećaj u vratu -Loše spavanje -Kosa se proređuje i sijedi -Ne možete da zatrudnite -Visok holesterol Plemićka krema je napravljena isključivo od strogo prirodnih sastojaka, i možete je napraviti sami kod vaše kuće. Ova krema čini vašu kožu mnogo mekšom, i jako nježnom na dodir, čini vašu kožu mnogo čišćom, zategnutijom, hidratantnijom i prije svega zdravijom. SPrečava nastanak akni, i bilo kakvih drugih bubuljica, od nje, koža nema masni sjaj, jer jako brzo upija. Najveća prednost ove kreme je što su njeni sastojci isključivo prirodni, i što odgovara svim tipvoima kože. Sastojci za kremu: — 150 gr kisele masne pavlake — 30 ml alkohola 70%, no ako je koža malo više problematilna, može i tinktura od nevena, jer će učiniti čudo za vašu kožu — 1-2 kašike soka od svježeg krastavca — 1 supena kašika maslinovog, bademovog ili nevenovog ulja — 1 svježe žumance — par kapi eteričnog ulja — prazna kutija od 200 ml Priprema: Dobro promješajte pavlaku sa žumancetom, zatim dodajte sok od krastavca i ulja. Na kraju dodajte alkohol. Kada ste sve dodali, dobro promješajte i prelijte u kutiju. Nakon toga, stavite u frižider da se malo zgusne. NAPOMENA: Kremu čuvajte u frižideru, dobro zatvorenu. Rok trajanja ovako pripremljene kreme je 3 meseca. Kada je potrošite, napravite novu. Sve kozmetičke proizvode, koje napravimo sami, trebamo jako dobro čuvati i paziti da su dobro zatvoreni. Slobodno stavite, neku foliji, mastan papir na otvor teglice, jer će oni zaista dobro čuvati našu kremu. U kremu možete dodati i AD kapi, te eterična ulja koja podmlađuju kožu. Ukoliko niste alergični na med, slobodno dodajte i pola kašičice meda. Ali zapamtite, sve to dodajete prije nego što ulijete alkohol u smjesu. Najbolja eterična ulja za ovu kremu su: narandža, jasmin, lavanda, ulje čajnog drveta — odlično je ako imate problematičnu kožu. Dodajte samo nekoliko kapi. Savjet: Ako je vaša koža masna — dodajte više alkohola, Ako je suha — dodajte više pavlake i ulja Ako želite vašu kožu malo izbijeliti — dodajte više soka od krastavca + sok od četvrt limuna. Tokom ljeta, savjetujemo vam da je koristite noću, zobg alkohola koji se nalazi u kremi, jer će alkohol pod dejstvom sunca, na vašoj koži ostaviti pigmentne fleke. Oni su potpuno prirodni što je vrlo važno. Oni mogu napredovati u suhim i neplodnim zemljištima, kao i uhranjenim vrtovima i imaju jednake šanse za rast i razvoj u svim klimatskim uvjetima. Ova biljka nevjerojatno otporna može potaknuti vaš imunološki sustav i poboljšati vaše zdravlje u cjelini. Ova biljka se također naziva svinja korova te je puno bolja alternativa od GMO žitarica gotovo svi poljoprivrednici koriste kao stočne hrane. Ona sadrži više omega 3 masnih kiselina od većine ribljih ulja. Ovi pigmenti su snažni anti-mutagena i antioksidansi. Osim toga, korov ima velike količine vitamina C, vitamina B-kompleksa, uključujući niacin, riboflavin, karotenoida i minerala u tragovima kao što su kalcij, magnezij i željezo. U zaključku, korov ima brojna ljekovita svojstva, a može biti nevjerojatno korisno za cijeli organizam. Ovaj mali korov može vam dati najbolje imunološki sustav poticaj i trebali razmotriti uključivanje u prehrani umjesto trošenje stotine na vitaminskih dodataka. Domaći losion od peršunovog lista pomoći će vam da izbjelite i očistite kožu lica. Oslobodiće vašu kožu od pigmentnih fleka, pjega i vratiti joj zdravi ten. Peršun nije otkriće savremenog čovjeka, za njega su znali još stari Grci i Rimljani. Peršunov list je bogat vitaminima i mineralima, a njegov sok sadrži eterična ulja sa visokim sadržajem kalijuma i mangana. U kozmetologiji list peršuna uvijek je bio poznat po svojim izbeljujućim i regenerativnim svojstvima. On odlično otklanja crvenilo kože, iritaciju i otok, izbjeljuje kožu, osvježava i tonizira. Štiti je od pojava bora. Odličan je i za njegu osjetljivog područja oko očiju. Pomaže u eliminisanju akni i mitisera. Možete sami pripremiti losion od peršunovog lista i koristiti ga svakodnevno za njegu lica. Recept: — 2 supene kašike isjeckanog svježeg ili suhog pešunovog lista preliti sa 200 ml ključale vode i kuhati na tihoj vatri 15 minuta. Poslije procjediti i dodati 1 kafenu kašičicu soka od limuna ili jabukovog sirćeta. Ovaj domaći losion odlično sužava pore na licu, čisti i izbjeljuje kožu. Zahvaljujuci jedinstvenim svojstvima peršuna, pomaže nestajenju pjega i pigmentnih fleka i povratku sjajnog i čistog tena. Čuvajte ga u frižideru 5-6 dana. Poslije napravite novu dozu, ili napravite veću mjeru i zamrznite u posudi za pravljenje kockica leda. Koristeći ga svakodnevno, već poslije mjesec dana, pjege i fleke sa lica će nestajati. Ako se želite oslododiti podočnjaka i crvenila očiju, napravite isti losion, ali bez dodatka limunovog soka. Tufere vate natopite ovim losionom i stavljajte na oči ujutro i uveče ostavljajući da djeluju 5 minuta. Sastojci: - 5 žumanjka - 150 g šečera u prahu - 500 g mascarponea - 0. Piškote umačemo u mješavinu kave i amareta. Slažemo red piškota red kreme, red piškota red kreme,.. Originalni tiramisu po ovom receptu poslužuje se u desertnim zdjelicama. Posipamo kakaom Sastojci Potrebno je: 300 g plazma keksa 50 ml mlijeka Fil: 3 pudinga od vanile 750 ml mlijeka 6 kašika šećera 250 g maslaca 200 g šećera u prahu 2 kesice šlaga 200 g oraha I još za dekoraciju: 50 g oraha Priprema Prvo skuvati puding sa 750 ml mlijeka i 6 kašika šećera. Ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac sa šećerom u prahu. Šlag umutiti prema uputstvu na kesici. Kad se puding ohladi dodati umućen maslac i šlag i sve dobro sjediniti. U masu dodati mlevene orahe. Filovati: Na tacnu poređati plazma keks koji prvo potopimo u mlijeko, preko staviti polovinu fila, ponovo plazma keks i na kraju ostatak fila. Dekorisati sa mlevenim orasima. Ostaviti u frižider da se stegne. Možete sjeći na kocke ili štanglice. Ja sam sjekla na kocke. Piletinu dobro uvaljati u pripremljenu smjesu i pržiti na malo zagrijanog ulja i pustiti da se fino zapeče s obje strane. Pred kraj prženja meso zaliti sa jogurtom u koji ste umješali bosiok količina po želji. Pustite neka se malo krčka. Poslužite uz šta vam drago. Sastojci: Biskvit 6 manjih jaja 100gr šećera 25gr kakaa 2 žlice gustina 180gr čokolade iznad 50% kakaa 2 žlice vruće vode Priprema: Zagrijte pećnicu na 180C. Lim onaj od pećnice prekrijte papirom za pečenje. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Čokoladu otopite na pari. Bjelanjke istucite u snijeg Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i blijedi. Prosijte kakao i gustin, pa dodajte otopljenu čokoladu i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte 2 žlice vruće vode. I na kraju snijeg od bjelanjaka nježno umiješajte sa spatulom dok smjesa ne postane jednolična. Razmažite smjesu preko papira za pečenje. Pripremite vlažnu krpu dok se biskvit peče. Kada biskvit izvadite iz pećnice posipajte ga kakaom pa prebacite na vlažnu krpu, na krpu stavite onu stranu na kojoj je papir za pečenje, pa zarolajte i omotajte krpom. Ostavite da se ohladi. SUHE SMOKVE U MASLINOVOM ULJU Smokva sa maslinovim uljem je tipično za primorske krajeve, ali ako je to tako zdravo za primorce, zašto ne bi bilo i za sve ostale. Bakterije u organima za varenje i neplodnost su neki od problema, gdje ovaj spoj voća i ulja daje rezultate. Neke žene kažu da im je ovaj prirodni lijek pomogao da dobiju djecu. Smokva je interesantno i veoma cijenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predijelima. Nevolja je to što je osijetljiva na niske temperature. Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suhe smokve su mnogo više kalorične, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama. Smokva poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. Smokva ima blago laksativno dejstvo. U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode ako ih neko ne podnosi. Smokve važe za afrodizijak. Mlijeko iz smokve ima sposobnost da eliminiše bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa. Recept za suve smokve u maslinovom ulju Suhe smokve do 40 komada složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Mnogi će reći da ovo nije ukusno, ali jeste korisno. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve. Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa. Jedan od najneprijatnih problema koji može da apsolutno izludi sve ukućane. MASLINOVO ULJE Čudesno ulje koje obiluje brojnim blagodetima, takođe uspješno rješava i problem hrkanja. Jednostavno sipajte čašu vode sobne temperature i dodajte jednu kašičicu meda i jednu kašičicu djevičanskog maslinovog ulja. Za bolji efekat možete narendati malo svježeg korjena đumbira. Pola sata prije odlaska na spavanje polako popijte ovu mješavinu. NANA Jedan od najukusnijih biljaka koja je poznata i kao odličan anestetik, ali i antiseptik. Osobama koje imaju problem s ahrkanjem savjetuju se dvije šolje čaja od nane dnevno. Najbolje bi bilo da jednu popijete neposredno pred spavanje. Eterično ulje takođe je veoma djelotvorno. Prije odlaska u krevet u čašu mlake vode dodajte par kapi eteričnog ulja mente možete ga nabaviti u apoteci i ispirajte grlo. KARADAMOM Ovaj fantastičan arapski začin interesantan je i zbog specifične arome, pa se zbog toga često koristi u kulinarstvu. Ipak, kardamom ima i sjajan uticaj na zdravlje, razređuje sluz i olakšava disanje. A upravo se zbog toga preporučuje osoabama koje hrču. Izgrickajte kardamom pred spavanje, ili u čašu vode u koju ste dodali malo cimeta i meda dodajte i ˝ kašičice ovog začina. Kardamom možete da kupite u prodavnicama zdrave hrane. Ono što su otkrili je da se samo kašika kokosovog ulja umjesto korištenja paste za zube može imati mnogo više efekta na higijenu u ustima. Kako točno radi kokosovo ulje djeluje na zube? Također, ne postoje neželjeni efekti na sve kada se koristi kokosovo ulje jednostavno zbog činjenice da je prirodna supstanca, ne sadrži hemikalije ili bilo šta strano. Osim toga, kokosovo ulje dokazano ubije zajedničke spojeve bakterija koje se nalaze u ustima, mnogo bolje nego što je pasta za zube ikad mogla. Važno je da znate da kokosovo ulje se koristi za razne druge jednostavne popravke za dnevne rutine kao što je pranje zuba, u kozmetičkim proizvodima, kuhanje, rješenja za prvu pomoć, za kosu, itd. Studija preporučuje da koristite samo kašiku kokosovog ulja kada perete zube. Pobrinite se da ne progutate ulje da bi se izbjeglo konzumiranje bakterija i svega što je kokosovo ulje upravo uklonilo sa zuba. Francuski su znastvenici otkrili da jedan od aktivnih spojeva iz sečuanskog papra — ksantoksilin — sprječava stvaranje zrelih masnih stanica koje i grade celulit i nazivaju se adipociti iz nezrelih masnih stanica preadipocita. To je bilo veliko iznenađenje, jer se do tada nije očekivalo takvo djelovanje od tvari za koju je opisana jedino umjerena do slaba antimikrobna aktivnost. Udisanje para od crnog papra može vam pomoći čak i za lakše ostavljanje cigareta. Sastojci: 500g kora za gibanicu 2dl pavlake 4 jaja malo origana 200g kecapa 300g trapista 400g salame so Priprema: Umutite pavlaku i jaja sa malo soli. Salamu isecete na tanke kolutove. Kore bi trebalo da imaju 12 listova. Podeliti ih da dobijete 2 puta po 6 listova. Na tacnu staviti prvo 2 lista. Preko premazati malo umucene pavlake sa jajima, pa odgore kora, pa je premazete kecapom i pospete malo origana, pa preko opet kora i nju namazete pavlakom i jajima i poredjate salamu, preko opet stavite koru i na nju narendate 150g trapista i preko kora koju namazete pavlakom i jajima. To sve zavijte u rolat. To isto uradite i sa drugih 6 listova. Rolate premazite sa pavlakom i jajima i stavite u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 20 min. Kada je peceno isecite na parcad debljine 2cm. Po zelji mozete dodati sampinjone,krastavcice,kulen...! Batkove je najbolje uvegetiti vece pre pecenja ali i nekoliko sati pre je ok, dobro zatvoriti folijom i staviti u frizider. Luk iseci na ploske, staviti u vatrostanu posudu zajedno sa batkovima. Beli luk preseci po pola, sve zaliti uljem i peci prvih 30-40 minuta prekriveno folijom u predhodno zagrijanoj rerni na 200C. Skinuti foliju okrenuti batkove i vratiti u renu da suvisna tecnost ispari i meso zarumeni. Posluziti uz pecene krompire i salatu po zelji. A uz Ljiljanine fantasticne tri salate blo je odlicno. Sastojci 10 bjelanjaka 250 g šećera 300 g oraha ili pečenih oguljenih lješnjaka 3 žlice brašna 1 prašak za pecivo krema 10 žumanjaka 220 g šećera 3 pudinga od vanilije 1 žlica gustina 1 vanilin šećer 1 l mlijeka 270 g margarina 100 g čokolade za kuhanje i još potrebno 200 g čokolade za glazuru Priprema 1. Istući bjelanjke u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti dok se dobije fina gusta glatka smjesa. Dodati brašno pomješano s praškom, pa na kraju lagano umješati mljevene orahe ili lješnjake. Smjesu izliti u pleh 20x30 obložen papirom za pečenje, peći na 150c oko 40 min ili po potrebi. Ohlađen biskvit prerezati na dva djela. Od litre mlijeka odvojiti koliko je dovoljno da se umuti šećer, puding, žumanjci i gustin i da se dobije glatka smjesa. Ostatak mlijeka staviti da se kuha, kad provre dodati smjesu od pudinga, kuhati par minuta stalno mješajući dok se ne zgusne. Kremu ostaviti da se ohladi pokrivena prozirnom folijom. U ohlađenu umješati izrađeni margarin. Kremu podjeliti na dva djela, u jedan umješati istopljenu čokoladu. Na pladanj slagati biskvit ja sam ga neznatno poškopila sa čoko. Na biskvit staviti glazuru onako kako inače pravite. Sastojci: 1 pakovanje oblandi, 10 jaja; za I fil: 10 belanaca, 250 g prah šećera, 2 kesice vanilinog šećera, 3 kašike kakaoa, 300 g mlevenog Plazma keksa; za II fil: 10 žumanaca, 200 g prah šećera, 2 kesice vanilinog šećera, 250 g margarina. Priprema: Priprema I fila: Mikserom umutiti belanca sa prah šećerom i vanilinim šećerom. Nastaviti sa mućenjem i dodati mleveni keks i kakao. Sve sastojke dobro umutiti. Priprema II fila: Mikserom umutiti žumanca, dodati prah šećer i vanilin šećer. Posebno umutiti margarin pa ga pomešati sa umućenim žumancima. Na prvu oblandu naneti prvi fil. Prekriti drugom oblandom i naneti drugi fil. Naizmenično ređati listove oblandi i filove. Petu, poslednju oblandu pritisnuti rukama da se fil zalepi. Staviti tacnu preko i ostaviti da se stegne. Ostatkom filova napuniti špriceve i ukrasiti sečene kocke. DOktori u Austriji rak liječe OVIM POVRĆEM: Tretman od samo 12 sedmica Fitohemikalija iz povrća patlidžana čak je u 80 hiljada slučajeva ljekovita kod karcinoma kože Ovo je lijek narodne medicine poljoprivrednika australijskih jer su njima na početku liječili stoku nanošenjem veoma toplog obloga od sjemenki paradajza i patlidžana. BEC5 kojeg sadrži patlidžan veže se za receptore na površini ćelija raka koji dolazi do njenog pucanja čime su ćelija raka uništene. Najbitnije je da ne šteti zdravim ćelijama u ljudskom tijelu. Nanosi se osam sedmica u obliku kreme. Crveni luk sadrži sumporne spojeve koji su odgovorni za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodati. Evo koje… luk-pixabay Kardiovaskularne bolesti Luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide. Znanstveno je dokazano kako sumoprni spojevi koji se nalaze u luku djeluju protiv začepljenja krvnih žila i nepoželjnog taloženja trombocita. Isti spojevi, međutim, dobro utječu na smanjenje razine lošeg kolesterola i triglicerida. Kosti Istraživanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju. To je osobito važno za žene u menopauzi jer se gustoća kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od prijeloma kuka. Protuupalno djelovanje Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protupalnu moć. Oni sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa. Štiti od raka Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umjereno konzumirate. Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti, ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate staviti barem jednu glavicu luka. Regulira šećer u krvi i sprječava infekcije Izvrstan je kod reguliranja razine šećera u krvi te sprečavanju bakterijskih infekcija. No, treba pripaziti kako ga konzumirate. Naime, ostavite li nasjackani luk na zraku dva sata ili duže ili ga termički obrađujete na pari više od 10 minuta, on će izgubiti većinu antibakterijskih svojstava! Tatjana Garašćenko savjetuje roditeljima da pomognu svojoj djeci jednostavnim, prirodnim sredstvom: Iscijedite jednu kap soka od crnog crvenog luka i dodajte 5 kapi vode koja je bila prethodno prokuhana i ohlađena. Kako se pravi sok od luka? Da bi napravili sok od luka trebate očišćenu glavicu luka usitniti u kašu i onda iscijediti sok. Ovu otopinu ukapavajte djetetu u nos, pogotovo ako prehlada duže traje. Po jednu do dvije kapi u svaku nosnicu ovisi o dobi djeteta. Možete to raditi 1-3 puta dnevno. Ako dijete odbija ukapavanje iz kapaljke, poslužite se ambalažom sprejelice za nos ili nakapajte otopinu na usku vaticu poput one sa štapića za uši bez štapića naravno pa mu je malo ugurajte u nosić i istisnite sok te potom izvucite van. Ekstrakti crvenog luka obiluju fenolnim komponentama. Fenoli i polifenoli iz različitih biljaka inače se smatraju skupinama spojeva s antimikrobnim djelovanjem. Ima antioksidacijsko djelovanje, koje ovisi o sadržaju fenolnih komponenata i o sadržaju flavonoida, a smanjuje se od vanjskih ovojnica prema unutarnjim. Od flavonoida je bitno istaknuti kvercetin, koji se intenzivno proučava jer se pokazalo da deaktivira neke tvari koje potiču rast tumora. Istraživanja su pokazala da kvercetin u kombinaciji s vitaminom C može imati fantastično antivirusno djelovanje. Dokazano je i njihovo protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i antioksidativno djelovanje. Bioaktivne komponente crvenog luka pokazale su antibakterijsko i antifungalno antigljivično djelovanje.



Šta se dešava u vašem telu kada jedete pečeni beli luk
Da nije najvrednije ono što posjeduju, nego ko su u svom životu. Radila sam ga više puta i neki dan na ispraćaju Rijeke podsjetili su me na njega. Ima važnu ulogu u metabolizmu. Naime, zbog visokog nivoa proteina kojeg sadrže zajedno sa mineralima, često se nalaze na meniju onih osoba koje se bave sportom, pošto pospešuju oporavak, izgradnju i regeneraciju mišića. Ostala medicinska stanja za koja je kupka korisna: atletsko stopalo, ekcem, gljivične infekcije, pa čak i perut. Pleh za pečenje okrugli, veličine 36 cm. Razumijem koliko je teško to može biti biti zatvoren cijeli dan u kući i skrbi o djeci. Upala pankreasa, rana faza upale slepog creva, čir na želucu, pupčana kila; 6. Problem je što je u društvu percepcija adaptiranog kao jedne vrlo dobre zamjene za majčino mlijeko skoro pa isto, umjesto da su svi svjesni svih rizika koje donosi prehrana adaptiranim , a da bi majka dojila njeno sve mora biti više nego idealno.

[Badou zaki|Udaja i zenidba oglasi|Poster : Tražim dečka za noćne akcije! Dok ja spavam, da on ubija komarce xd]






Oznake: Čevo, šta, e, vam, se, desiti, ako, pojedete, beli, luk, naš, prazan, stomak!

Udane zene traze avanturu - Lijepe djevojke

VODIČ ZA ŠVALERE: Ovo su žene koje je najlakše smuvati. Evo i kako!










Click here: Udane zene traze avanturu






Chaque lustre en arričre me permet de sauver une coutume, de gagner une fęte, de partager une croyance supplémentaire. Međutim, ona će u svojoj glavi stvoriti sliku kojoj će se nadati iako od toga neće imati nikakve koristi. Žena sam od 34 godine.



udane zene traze avanturu

Il est possible de visualiser en plaçant votre souris sur chaque avatar le nombre de points de vie restant du joueur, son fusil porté, s'il est KO ou non dans ce cas l'icône figurera ŕ côté de l'avatar du joueur et le nombre de tour restant oů il réapparaitra sera également visible comme sur l'image de droite. Ljudi traže da im govori o njihovim strahovima, neprijateljima i borbi. Pozovite i zakažite besplatan razgovor u našoj kancelariji.



udane zene traze avanturu

VODIČ ZA ŠVALERE: Ovo su žene koje je najlakše smuvati. Evo i kako! - Čekanje srijede dosta je naporno oboma pa seks zbog toga zna biti vrlo žestok, čak i grub — žestoki poljupci, povremeno pljeskanje rukom po stražnjici, pa i više... U jednom sam trenutku skužila da me vrlo zgodan i mlad frajer strijelja pogledom.



udane zene traze avanturu

On parle de la magie des aventures. Cette expression vous semble-t-elle juste? Je voudrais vous poser une question, Monsieur. » Je réponds machinalement : «Quelques-unes» …. Mais pas des aventures. Les aventures sont dans les livres. Ils sonnaient alors un son héroďque ; dans notre vingtičme sičcle, ils sonneraient creux. Et vous, jeunes gens, vous voulez que votre vie soit vivante, sincčre et pleine. » Le Voyage Ô le Pauvre amoureux des pays chimériques! Nous voulons voyager sans vapeur et sans voile! La gloire du soleil sur la mer violette, La gloire des cités dans le soleil couchant, Allumaient dans nos coeurs une ardeur inquičte De plonger dans un ciel au reflet alléchant. Et toujours le désir nous rendait soucieux! Grandiras-tu toujours, grand arbre plus vivace Que le cyprčs? Nous avons salué des idoles ŕ trompe ; Des trônes constellés de joyaux lumineux ; Des palais ouvragés dont la féerique pompe Serait pour vos banquiers un ręve ruineux ; » Des costumes qui sont pour les yeux une ivresse ; Des femmes dont les dents et les ongles sont teints, Et des jongleurs savants que le serpent caresse. « V Et puis, et puis encore? VI » Ô cerveaux enfantins! Lorsque enfin il mettra le pied sur notre échine, Nous pourrons espérer et crier : En avant! Entendez-vous ces voix, charmantes et funčbres, Qui chantent : » Par ici! » Pour rafraîchir ton coeur nage vers ton Electre! « Dit celle dont jadis nous baisions les genoux. VIII Ô Mort, vieux capitaine, il est temps! Ce pays nous ennuie, ô Mort! Je regarde sans voir fouillant mon vieux cerveau, Et machinalement sur la vitre ternie Je fais du bout du doigt de la calligraphie. Pas de livres parus. Une civilisation proliférante et surexcitée trouble ŕ jamais le silence des mers. Les parfums des tropiques et la fraîcheur des ętres sont viciés par une fermentation aux relents suspects, qui mortifie nos désirs et nous voue ŕ cueillir des souvenirs ŕ demi corrompus. Je comprends alors la passion, la folie, la duperie des récits de voyage. Son ordinaire ne comporte plus que ce plat. Eűt-il mieux valu arriver ŕ Rio au XVIIIe sičcle avec Bougainville, ou au XVIe avec Léry et Thevet? Chaque lustre en arričre me permet de sauver une coutume, de gagner une fęte, de partager une croyance supplémentaire. Et voici, devant moi, le cercle infranchissable : moins les cultures humaines étaient en mesure de communiquer entre elles et donc de se corrompre par leur contact, moins aussi leurs émissaires respectifs étaient capables de percevoir la richesse et la signification de cette diversité. Le briseur de jeu brise la culture męme. Je prends un exemple. Il veut posséder une liberté comme liberté. Il veut ętre aimé par une liberté et réclame que cette liberté comme liberté ne soit plus libre. Et cette captivité doit ętre démission libre et enchaînée ŕ la fois entre nos mains.



Rethinking infidelity ... a talk for anyone who has ever loved
Son ordinaire ne comporte plus que ce plat. Si vous avez la chance d'en remporter une ŕ la suite d'une aventure, elle figurera sur la fenętre des récompenses et se placera automatiquement dans votre inventaire. « V Et puis, et puis encore? On nikada nije postavljao dodatna pitanja. Umrla bih od tuge da moja djeca doznaju što radim. U jednom sam trenutku skužila da me vrlo zgodan i mlad frajer strijelja pogledom. Ces zones ne dépassent pas un rayon de 4 sur 4 cases. Najprije bi dugo razgovarali, a zatim imali divlji seks.

[O cemu se dopisivati|Prvi susret sa bivsim|Najbolja stranica za upoznavanje forum]






Oznake: Udate, žene, vole., seks, a, saznajte, šta, ih, najviše, pali

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.