ponedjeljak, 20.02.2006.

T-3 rule


Trade date +3 (business) days

Nakon što je OptionMaster uočio da bi moglo doći do nedoumice što je ustvari T+3 rule i kako se ono "ponaša" u praksi, odlučio sam napisati nešto više o njemu, makar, da budem potpuno iskren, još uvijek mi neke stvari nisu potpuno jasne.

U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) kaže o "Settling Securities Transactions" aka T+3 rule, u kraćem, odnosno što kaže u opširnijem objašnjenju.

U principu je to - to, na kraju krajeva SEC je jedan oblik izvršne vlasti pa ne možemo sumnjati i preispitivati njihova pravila.

Iako se ovdje govori o tome da bi prodavatelj morao u roku do 3 dana dostaviti svom brokeru certifikat da posjeduje dionice koje je prodao (?!??!) tj. da mora dostaviti novac (cash ili ček) za dionice koje je kupio (?!?). Ujedno kaže da ne postoji zakonski određeno vrijeme u kojem broker mora dati klijentu na raspolaganje novac od prodanih dionica, odnosno od brokera se "zahtjeva" da to uradi čim trgovina bude "pravomoćna" tj:

While brokerage firms are required to send funds or certificates "promptly" to customers following the settlement of a trade, there are no deadlines imposed by federal law or regulations. Brokerage firms will credit your account with sale proceeds as soon as your trade settles. Some brokerage firms may immediately "sweep" your money into an account that earns interest. You should ask your broker about how you can assure that all funds and securities are delivered to you promptly.



S druge strane moj broker (Firstrade) mi je to objasnio ovako.

Osoba A posjeduje u portfelju 1000 dionica GOOG (cca. 370.000 usd), te 1.000 usd cash, a nema aktiviran margin account.

Osoba A želi prodati sve dionice GOOG i odmah kupiti za isti novčani iznos (cca. 370k usd) dionice AMD-a.

Broker odmah nakon što se ispuni nalog (netko na burzi prihvati kupnju dionica GOOGa po ponuđenoj cijeni) tj. čim se nalog "fill"-a, osoba A može ponuditi tj. kupiti dionice AMD-a za tih 370 tisuća dolara, ali ih ne može prodati dok prvi nalog ne bude pravovaljan. A nalog je pravovaljan u razdoblju T+3 (datum trgovanja + tri dana), tj. transakcija je prošla kroz cijeli protokol i postala službeno valjana.

U razdoblju između dana trgovanja i sljedeća tri dana se transakcija ne smatra pravno valjana, bez obzira u kojem razdoblju je provedena.

U svakom slučaju preporučam svakom da se posavjetuje s svojim brokerom oko tog pitanja, možda određeni broker neće htjeti uraditi drugu transakciju dok prva nije "pravomoćna", pa da ne bih ja bio kriv ako se nađete u zajebu. :)

- 15:50 - komentar (0) - tisak - #