nedjelja, 08.01.2006.

Zakon o deviznom poslovanju

Čim sam pročitao Felixov komentar odjurio sam pregledati Narodne Novine i Poslovni forum u potrazi za novim Zakonom, ipak, čini mi se da je Felix pomiješao određene odluke kojima se dopušta pravnim osobama trgovanje na stranim burzama kapitala, ali se ne dopušta prijenos novca iz Hrvatske fizičkim osobama, kao što će te pročitati u ulomcima navedenim ispod ovog teksta. Ipak, u praksi nismo spriječeni trgovati na US burzama, ako smo spremni prihvatiti rizik nezakonitog prijenosa novca preko granice. U prošlom unosu sam naveo pod brojem jedan način kako poslovati na US burzi i naveo da preporučam isti, ipak, želim reći da usprkos tome što ja i mnogo mojih kolega poslujemo takvim načinom, ne odgovaram u slučaju problema.

A problemi mogu biti sljedeći:

Članak 63.

(1) Novčanom kaznom od 15.000,00 do 200.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba:

1. ako u roku od 30 dana nakon inicijalnoga izravnog ulaganja ili drugoga vlasničkog ulaganja ne prijavi ulaganje Hrvatskoj narodnoj banci ili ne prijavi druge podatke propisane odlukom Hrvatske narodne banke, ili to učini na način suprotan propisanom načinu podnošenja prijave,

3. ako izvrši plaćanje ili primi naplatu u stranim sredstvima plaćanja u poslovima s rezidentima ili nerezidentima u Republici Hrvatskoj suprotno ovome Zakonu ili odluci Hrvatske narodne banke,

4. ako na tržištu kapitala u inozemstvu kupi vrijednosne papire čiji izdavatelji ne ispunjavaju uvjete propisane ovim Zakonom ili odlukom Hrvatske narodne banke,

5. ako upis, uplatu, kupnju ili prodaju vrijednosnih papira u inozemstvu ne obavi posredovanjem ovlaštenog društva kada je to ovim Zakonom predviđeno,

7. ako na tržištu novca u inozemstvu kupi vrijednosne papire koji nemaju ocjenu boniteta propisanu odlukom Hrvatske narodne banke,

9. ako pošalje, prenese ili pokuša prenijeti u inozemstvo ili iz inozemstva materijalizirane vrijednosne papire mimo ovlaštenog društva ili skrbničke banke, ili kada to prema odredbama ovoga Zakona nije dopušteno,

(4) Strana gotovina i gotovina u kunama koja je predmet prekršaja iz stavka 1. ovoga članka, ili strana gotovina i gotovina u kunama koja je bila predmet platnog prometa koji je rezultat prekršaja, oduzet će se u prekršajnom postupku rješenjem o prekršaju.

Članak 68.

(1) Novčanom kaznom od 2.000,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja u putničkom prometu s inozemstvom, protivno ovome Zakonu, iznese ili pokuša iznijeti stranu gotovinu, čekove koji glase na stranu valutu ili gotovinu u kunama preko dopuštenog iznosa, odnosno bez odobrenja Hrvatske narodne banke, ako iznošenje strane gotovine, čekova ili gotovine u kunama nije prijavila cariniku, te ako unese ili pokuša unijeti kune preko dopuštenog iznosa, odnosno bez odobrenja Hrvatske narodne banke.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se za prekršaj fizička osoba – putnik koji prijavi iznošenje gotovine u kunama ili strane gotovine preko dopuštene visine, ali odbije deponirati iznos koji prelazi dopuštenu visinu.



II.

Fizička osoba dužna je prilikom prelaska državne granice prijaviti ovlaštenom cariniku svaki prijenos gotovine i čekova u stranoj valuti i kunama, za vlastite potrebe ili za drugu osobu, preko vrijednosti propisane zakonom kojim se uređuje sprječavanje pranja novca.

III.

Unošenje strane gotovine i čekova u Republiku Hrvatske slobodno je, uz ispunjenje uvjeta iz točke II. ove odluke.

IV.

(1) Rezident fizička osoba može u putničkom prometu s inozemstvom iznositi iz Republike Hrvatske stranu gotovinu i čekove u vrijednosti do 3.000 EUR, a više samo uz prethodno odobrenje Hrvatske narodne banke.

(5) Osim iznosa iz stavaka (1) i (3) ili (4), rezident koji nije fizička osoba može iznijeti stranu gotovinu i čekove za potrebe plaćanja uvoza robe ili usluga iz inozemstva u vrijednosti do 3.000,00 EUR, a više uz odobrenje Hrvatske narodne banke. Iznošenje strane gotovine i čekova za ovu namjenu rezident pravda kod carinskih tijela potvrdom banke iz stavka (3) ove točke.

X.

(1) Fizička osoba može u putničkom prometu s inozemstvom iznositi iz Republike Hrvatske odnosno unositi u Republiku Hrvatsku gotovinu u kunama do iznosa od 15.000 kuna, a više samo uz prethodno odobrenje Hrvatske narodne banke.


Zakon o deviznom poslovanju

Članak 25.

(2) Banke, investicijski fondovi, društva za osiguranje, mirovinski fondovi i ostale financijske institucije čije je poslovanje uređeno posebnim zakonima mogu u inozemstvu kupovati vrijednosne papire u skladu s tim zakonima.

Članak 32.

(1) Platni promet s inozemstvom obavljaju banke koje imaju odobrenje Hrvatske narodne banke i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

(2) Rezidenti obavljaju platni promet s inozemstvom preko banaka.

Članak 38.

(1) Slanje i prijenos materijaliziranih vrijednosnih papira, koji su vlasništvo rezidenta, u inozemstvo ili iz inozemstva može obaviti ovlašteno društvo i skrbnička banka radi:

1. ostvarivanja prava iz vrijednosnog papira,

2. prijenosa prava iz vrijednosnog papira na nerezidenta,


Članak 78.

(1) Protekom četiri godine od dana stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske, s jedne strane, i Europskih zajednica i njihovih država članica, s druge strane, prestaju važiti članak 18. stavak 2., članak 22. stavak 3. i 4., članak 23. stavak 2., članak 24. stavak 3., članak 25., članak 26., članak 27., članak 28. stavak 6., članak 63. stavak 1. točke 4., 5., 6., 7., 10. i 15., članak 64. stavak 1. točka 1., članak 65., članak 66. i članak 67. ovoga Zakona.

(2) Nakon stjecanja punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji prestaje važiti članak 47. stavak 4. ovoga Zakona.


N.N. 96/2003 (10.06.2003.)

- 15:13 - komentar (5) - tisak - #