ponedjeljak, 05.12.2005.

Hrvatski san

Pronasao tražeći slike za sljedeći komentar - "Hrvatski san":

"Svi značajniji svjetski ekonomisti danas analiziraju ekonomiju Kine i pokušavaju objasniti tu fascinantnu brojku BDP-a od čitavih 10% ! Nabrajaju se milijarde suficita, milijarde investiranog kapitala, milijarde državnih rezervi i još raznorazne milijarde. Onda se predviđaju strašne geopolitičke posljedice ekonomskog booma Kine, sve jedna veća od druge. I sve je to u redu. Kina jest iznimna, to nitko neće niti pokušavati opovrgnuti. Međutim, sva ta «čuda» nisu ništa u usporedbi s >hrvatskim< gospodarskim čudima. Pri spoznaji razmjera tih čuda, ekonomski analitičari padaju u komu ili dobijaju neizlječive neuroze, jer im mozak nije u stanju pojmiti nešto tako nelogično. Nelogičnost hrvatskih ekonomskih čuda graniči s božanskim, tako ih bez problema možemo svrstati uz bok sa ukazanjima Marije djevice i Kristovim uskrsnućem. Ta čuda su:

1. Na prvom mjestu je svakako svjetki poznati i masovno žuđeni «hrvatski san». Premda ga mnogi sanjaju, on se ostvari samo nekolicini visokokvalificiranih šofera, bravara, konjušara ili pak čobana. Čudo se sastoji u tome što ti šleper ili stado preko noći postanu iznimno produktivni, i puf! Eto čuda! Samo se stvoriš u nekoliko nadzornih odbora, imaš frendove u grackoj upravi i prste u svim legalnim i ilegalnim poslovima na teritoriju svoga grada. Pa zar to nije čudo? Neki teoretičari tvrde da nije. Oni to objašnjavaju tezom kako se svakim šleperom ili stadom pod vodstvom financijskog virtuoza može za tjedan dana zaraditi dovoljno novca da se kupi jedna manja kompanija, vrijedna simboličnih 2-3 milijuna dolara. Proračuni ovih teoretičara još se analiziraju, jer u njima postoje nakvantificirane varijable, poput Božje providnosti i rvacke superiornosti. Ali zašto je hrvatski san bolji od američkog, pitate se? Pa zato što ga je puno lakše ostvariti. Kako to? Pa dok ti za ostvarenje američkog sna treba barem neki talent ili sposobnost mišljenje, za hrvatski ti niti to ne treba. Dovoljno je, pa čak i poželjno, imati IQ mekano kuhanog jajeta, fizionomiju ličkog medvjeda i članski iskaznicu vladajuće stranke. I puf! Eto čuda!

2. Drugo čudo jest apsurd proizvodnje i potrošnje. Naime, nitko ništa ne radi(izradu djece ne računam), a svi troše kao da su iz obitelji Trump. Zdrav razum nalaže da bi se nešto prvo trebalo proizvesti, pa da tek onda to možemo potrošiti. Međutim, to ne vrijedi u kapitalizmu, jer dotični nema nikakve veze sa zdravim razumom. Ekonomska akrobacija o kojoj je riječ zove se kredit. S obzirom da nitko ništa ne radi, iz svega ovoga slijedi da će se krediti morati vraćati sredstvima zarađenim u tercijarnom, uslužnom sektoru. Osobno uvjerenje autora ovog teksta jest da će se ta sredstva privređivati prvenstveno kolekivnim iznajmljivanjem vagina i srodnih tjelesnih otvora, bez obzira na spol, dob, narodnost i vjeru. Po tom pitanju nipošto ne smije biti nikakve diskriminacije, i naši umni liberale hrabro se bore za takvu beskompromisnu jednakost.

3. Treće gospodarsko čudo čini privatizacija. Od kada se rvacki narod odlučio za slobodno tržište, nije zabilježena niti jedna jedina malverzacija po tom pitanju. Očito hrvatski tajkuni spadaju u neku endemičnu vrstu pljačkaša koja ništa ne krade. Svuda naokolo cvjeta pravda i poštenje, nema korupcije, nema mita, nema reketarenja. Sve je super. Takvu privatizaciju nije moguće ostvariti ni u raju s anđelima. Ali u Hrvatskoj...

4. Četvrto čudo čine statističke činjenice. Samo 98% populacije između 12 i 28 godina konzumira teške droge, samo 99% populacije starije od 60 godina kopa po kontejnerima i samo 97% populacije između 0 i 200 godina ozbiljno razmišlja o samoubojstvu. Zar nije to pomalo čudno? Da u Hrvatskoj žive normalni ljudi, svi bi se drogirali, svi bi kopali po smeću i pomišljali o samoubojstvu, osim ako se već nisu ubili. S ovako optimističnim statističkim podacima, možemo mirno spavati i puni nade ići u perspektivnu budućnost.

Ma kakva Kina! Ma kakvi azijski tigrovi! Ma koja Amerika! Željni ste paradoksa? Istražujete paranormalne pojave za FBI? Pišete disertaciju o ekonomskim čudima? Ili ste samo religiozni i želite se susresti s nečim neshvatljivim što može biti samo Božje djelo? Upoznajte hrvatsku ekonomiju!"

- 03:05 - komentar (4) - tisak - #