utorak, 13.09.2005.

natrag u garazu part II

Nakon sto smo prodali stolicu, knjigu iz povijesti, baku i jos par nekretnina, odlucili smo se konacno poceti ozbiljno gubiti novac.

1. Staviti novac na stol, nuzno je da ima barem 5 znamenki i da je sluzbeno sredstvo placanja u zemljama europske unije.

2. Sjeli u auto i uputili se prema Sloveniji, s putovnicom u djepu, makar granicu mozemo preci i s osobnom. Nije 100% sigurno da je potrebno imati, ali ne krecite bez nje. Naravno, mora biti valjana.

3. Otisli do poreznog ureda u Ljubljani, Dunajska cesta 22, rijecani i dalmatinci mogu ic u ured u Kopru, Ferrarska ulica 30. Porezni ured u Kopru radi ponedeljkom od 8:00 do 15:00, srijedom od 8:00 do 17:00 (pauza od 12 do 13h) i petkom od 8:00 do 13:00. Tamo pokazete putovnicu i dobijete porezni broj.

4. Otisli do banke, npr. RBA , ne znam najnovije stanje, ali mislim da su oni najjeftiniji, otvaranje racuna dodje cca. 45kn, zatvaranje (ako to toga dodje) se ne naplacuje. Porez se na placa ako imate otvoren a`vista racun (po videnju), u slucaju da imate stedni racun placate 25% poreza _na kamate_. *Cijena slanja novca u inozemstvo je 0.1% od iznosa, minimalno 30kn, max. iznos nije naveden u cijeniku, u praksi je 200E. Primanje sredstava na racun se ne naplacuje.* Ipak, npr. Ameritrade naplati $20 prilikom slanja sredstava, neovisno o iznosu, nisam primjetio da naplacuju kad njima dolaze sredstva. Za placanje je potrebno doci u RBA Slo banku, tj. nije moguce online izvrsiti placanje. Ako se sto promijenilo, provizije ili mogucnost online reguliranja racuna u SLO, bilo bi ok da onaj tko zna vise, to i kaze. :)

Banke rade u principu od 9 do 17.30, 99% njih tecno govori hrvatski jer su isti ucili u osnovnoj skoli.

- 15:25 - komentar (2) - tisak - #