četvrtak, 08.09.2005.

Fundamenalna i tehnicka analiza (was: Idemo dalje - sistem)

P.s, ili - pre scriptum: makar mislim da sam vec negdje napisao ( a ima previse teksta za pretrazivanje :)), cilj bloga nije pisanje strucne knjige, ne samo zato sto nemam znanje za napisati knjigu (oni koji s vremena na vrijeme procitaju koju "strucnu" knjigu domacih autora znaju da neznanje nije prepreka :)), vec cinjenica da je vec sve receno i napisano, na netu se vrlo lako mnostvo tekstova i how-to publikacija, pa ne vidim svrhu otici npr. na www.investopedia.com te od tamo prepisivati ili prepricavati tekstove, djeluje mi kao "prodavanje pameti". A nista novo nije moguce izmisliti, pokusaj neceg takvog bi bio smijesan i nimalo zanimljiv. Zato pisem iz zabave, dosade, sheme,..sto u neku ruku i jest osnovna smisao postojanja bloga ilitiga, kako su nasi preveli "online dnevnika".

Ok, dosta sr*nja, amo na posao.

Dvije su osnovne metode proucavanja (analiziranja) dionica, tehnicka i fundamentalna, moze se kombinirat i "tehnimentalna". :) Ukratko, fundamentalna se bavi analiziranjem kompanije, tehnicka analiziranjem cijene dionice. Sad ce te pitat "pa dionica je dio kompanije?!?". Jest, ali kako i samo ime kaze, fundamentalna, osnovna, temeljna, basic, kardinalna....znaci gledamo financijske podatke kompanije, razmisljamo kuda ista ide na nekom osnovnom principu (proucava se cijeli sektor, npr. nakon Katrine se ocekuje da bi sektor koji se bavi rasciscavanjem i gradjevinom trebao napredovati, ali razmatra se i to hoce li cjelokupno trziste uci u recesiju te koliko bi to moglo utjecati na firmu koju analiziramo), naravno, pri odlucivanju se koriste i podaci o poslovanju firme, koliko je ista zaduzena, da li troskovi iste rastu ili padaju, koliko se ulaze u marketing,..i jos hrpu sitnica poput slanja maila odvjetniku ili PRu te firme s pitanjem da li se protiv iste vodi kakav postupak.., a sve da bi pokusali doci do krajnjeg zakljucka - gdje ce ta firma biti sutra, ili za godinu dana. Jedna od osnovnih prednosti fundamentalne nad tehnickom se uzima to da tehnicka objasnjava zasto je nesto bilo tako proucavajuci sture podatke, a nije bas najbolja u ocijenjivanju sto ce se desiti sutra, ili, ako na temelju proucavanih podataka i dodje do nekih ideja, tesko je reagirati dovoljno brzo. Neki od "čača" stock tradinga poput Warrena Buffetta koriste fundamentalnu analizu. Svakako, bez obzira koju analizu izabrali kao osnovnu, tehnicari koriste i fundamentanu, kao sto fundamentalci koriste tehnicku da bi provjerili/potvrdili svoje predvidanje ili odluku.

Tehnicka analiza, kako sam vec napisao, se bavi "dionicom". Ukratko, trgovina na ovom svijetu se odvija od vremena Kaina i Abela, tehnikalci su uvjereni da sve sto se moze dogoditi u buducnosti je vec zapisano negdje u proslosti, samo treba uociti indikatore te ih primjeniti u sadasnjosti, ili buducnosti. Da ne idem previse siroko, post o oscilatorima i chartovima opcenito cu ostaviti za drugi put, overall, bit tehnicke analize tj. gledanja u chartove (kao kad doktor gleda u nalaz) te uz pomoc raznih principa i citanjem chartova dolazimo do zakljucka gdje bi dionica trebala biti sutra, npr. mi iz Hr mozemo "voljeti" dionicu Plive, nadati se da ce sutra ici gore i biti zapazena na trzistu, ali ako smo tehnicari, a chart govori da dionica nema perspektivu, necemo je kupiti.

E, da spomenem i "double top", pojam koji je spomenuo Bijeli Mish, jer, na moje iskreno cudenje :), counter pokazuje da nas dvoje nismo jedini koji citamo, radi se o tehnickom pokazatelju kad graf prikazuje slovo "M", dionica je dvaput dotakne vrh (peak) na priblizno istom nivou cijene, ako ga ne probije, najcesce nakon toga izrazito padne, dobar trenutak za shortanje koje smo spomenuli u proslom postu.

- 14:49 - komentar (5) - tisak - #