srijeda, 07.09.2005.

shortanje - samo za ultrahipersupermega pocetnike!!

Primjetio sam da je kolega s trade.bloga zapeo na toj, za vecinu davno prevazidjenoj temi, ali kako je svak jednom bio pocetnik nema stete da utrosimo koji kb i na to.

- smatrate da ce cijena stanova pasti kroz sljedecih mjesec dana, a vas kolega koji je odselio u US ima stan viska od 100m2 koji se trenutno cijeni 200k E. Zamolite ga da vam posudi/iznajmi stan na mjesec dana. Prodate taj stan za 200k E. U sljedecih mjesec dana zbog poticajne gradnje cijena stana padne na 150k E. Ponovo otkupite taj stan za 150k E, vratite ga prijatelju, a u djepu imate 50k E viska, bez da ste ulozili 1 kn. Ok, platite prijatelju najam za mjesec dana 500E, i ostalo vam je cistih 49500E.

Naked short - kako se radi o prodaji posudjenih dionica (znaci nemamo ih), shema naked shorta je da se dionice prodaju po bagatelnoj cijeni, npr. sutra ujutro otvorite mostich i ugledate da se dionica zlatnog rata prodaje za 5kn/kom, a do jucer je vrijedila (ionko sitnih) 30kn/kom. Naravno, uspanicite se i pokusavate je prodati sto prije, ocekujuci konacni krah, kako ih i ostali pokusavaju prodati, na kraju kupujete od drugih dionice za 0.50kn/kom i te dionice vratite onome od koga ste ih posudili.

Zajeb se desi ako ne bude poticajne gradnje - ne padne vrijednost, pa taj stan morate otkupiti za npr. 220k E, a prodali ste ga za 200k E, jer ga morate vratiti prijatelju, te jos platite najam 500E.

Eto, samo umjesto stan ubacite naziv "dionica xyxy" ili "dionica GOOG" i to je to. :)

Naravno, morate imati prijatelja s stanom viska, ili brokera s dionicom viska koju vam moze posuditi.

BID - iznos koji kupac nudi ili, dosli ste na pazar auta i vlasniku Clia kazete "evo ti 5000 eura za auto".

ASK - iznos koji prodavatelj trazi, ili vlasnik Clia kaze "nedam ga ispod 5500 E, to je zadnja"

LIMIT SELL- zapili ste se u subotu navecer s ekipom, pa ste u nedjelju ujutro poslali zenu na pazar auta da proda vaseg Clia, i rekli joj "cijena je 5500E, ni pinkicu manje", ali je zena glupa, pa je dosao covjek i ponudio 4995E, a ona ga je odbila, te niste uspjeli prodati auto zbog 5E.

STOP (LOSS) - otisli ste raditi u Njemacku, i rekli zeni "slusaj, cijene auta padaju, kako sam ja u Njemackoj ne mogu reagirati, pa ako cijena naseg Clia padne ispod 5000E, odma ga vodi prodat". Ali, zena je glupa, pa kad cijena padne ispod 5000E, ona ga odvede na pazar i proda najboljem ponudjacu, kako je taj dan bila kisa, pojavi se neki cica te iz zajebancije ponudi 3000E, a ona ga proda, tako joj je naredjeno.

LIMIT (BUY) - vratili ste se iz Njemacke i treba vam auto, ali ste se pri povratku zapili s ekipom te opet poslali zenu da u nedjeljno jutro na sajmu kupi nov auto, Audi A6 2.5TDi za "max. 15k E, ni euro vise". Pojavi se spomenuti Audi za 15.100E, ali ga zena ne kupi, pa ostanete bez dobrog auta zbog 100E.

P.S. potpuno mi je jasno da moj stav mnogima moze znaciti da imam miljune koje trgujem, ipak, nije tako, dapace, mislim da bi netko s ogranicenim sredstvima trebao mnogo lakse shvatiti o cemu pricam kad spomenjem da je neisplativo ulagati s malo novca. Pojam "malo novca" se razlikuje od covjeka do covjeka, ali kad se osvrnem oko sebe i pogledam kolege na faxu vidim da vecina 4g skuplja za cd player od 1000kn, ljudi rade mjesec dana za 3000kn, VSS-ovci za 5-7k s kojima moraju mjesec dana prehranjivati obitelj. U skladu s tim, vidim da je 18000 kn, koje sam kao simbolicnu cifru ulozio u GOOG, ustvari ogromna cifra koju mnogi nemaju. Onda vidim da je GOOG danas "eksplodirao" s obzirom na njegovo klasicno kretanje, te vidim da sam u proteklih 10tak dana, kupujuci isti po $278, a prodavajuci ga danas po $290, popusio preko $200. Kako popusio? Fino, $200 gorivo (makar nije izravno povezano, te novce vise nemamo u novcaniku) i troskovi do Slo uloziti 18k kn, provizije na transakciju, te provizije brokera jos $150, ukupno $350, zarada od uspona GOOG-a, $110, ili = $240 cistog gubitka. Na 18k kn ulozenih.

- 19:24 - komentar (2) - tisak - #