Karamarko će angažirati stručnjake koji će nas dotući do kraja

srijeda , 14.08.2013.

SDP sa socijaldemokracijom nema nikakve veze i već su odavno prešli Rubikon i provode mjere koje idu na ruku politici libertarijanizma.

Vlada je loša, zaglavili su u političkim kadroviranjima i u svojim skučenim okvirima jednostavno ne uspijevaju pronaći sposobne ljude. Ništa čudno jer su zadani politički okviri pretijesni za one sposobne koji su sposobni upravo zbog toga jer su naučili razmišljati i izlaziti iz okvira.

Ali i takvi su bolji od kataklizme koju nam donosi HDZ. tportal.hr piše kako je Karamarko kao jednog od vanjskih stručnjaka odlučio angažirati jednog od Chicago Boysa. Jose Pinera, Pinochetov ministar rada i rudarstva, bio je jedna od glavnih koji su pomagali u radikalnom i nemilosrdnom zaokretu prema slobodnom tržištu.

Pinoche je, zajedno s Chicago Boysima, krenuo u avanturu u kojoj su prirodni zakon ekonomije trebali pomoći da se postigne ravnoteža, ali uspjeli su 1974. dostići najveću stopu inflacije u svijetu. Cijene osnovnih namirnica su otišle u nebo, nezaposlenost je probila rekorde, glad je zavladala zemljeom. Srezali su javnu potrošnju u kojoj su najveće žrtve bile zdravstvo i obrazovanja. Od 1973. do 1980. izgubili su 177.000 radnih mjesta u industriji, a udio proizvodnje u ekonomije je pao na onu za vrijeme II. svjetskog rata. Javne škole su zamijenili vaučeri i "čarter-škole", zdravstvo se naplaćivalo, privatizirani su vrtići i groblja. Najradikalnija je bila privatizacija sustava socijalnog osiguranja za koju je zaslužan ministar rada i rudarstva, Jose Pinera.

Od 1988. godine 45% stanovništva završilo je ispod granice siromaštva, a najbogatijih 10% Čileanaca doživljava 83-postotni porast prihoda. Čak i 2007. Čile ostaje jedno od najmanje jednakih društava na svijetu, od 123 država u kojima UN mjere nejednakost, Čile je zauzeo 116. mjesto i postao 8. po redu najnepravednija država na popisu.

Većina stanovnika je osiromašena, a elite se bogate. Da li vam je to poznato?

Jose Pinera je 1995. na poziv Bože Prke, prvi put došao u Hrvatsku. Očito je da sve ovo vrijeme doktrina Miltona Friedmana prisutna kod naših političara. Sva sreća da su nesposobni pa nas valjda nisu uspjeli srediti kako je bilo planirano. A plan je zgrnuti bogatstvo na vrhu i izbrisati srednju klasu.

Jose Pinera i Karamarko bi trebali završiti posao, bogati bi postali još bogatiji, a tragove srednje klase bi trebalo izbrisati do kraja.

Budite sigurni da će Karamarko uskoro početi govoriti o stvaranju tehnificirane demokracije i zaštićene demokracije ili će doslovno citirati (kompilirati) savjetnika Josea i osiguravati zaštitu od politike.

Ako vas zanima nešto više o usponu kapitalizma katastrofe pročitajte knjigu Naomi Klein: "Doktrina šoka" iz koje sam prenio osnovne informacije o Čileu.

Oznake: Tomislav Karamarko, Jose Pinera, Milton Friedman

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.