..povijest vampira..


..eto zato što sam odmalena fascinirana tim stvorenjima..i otkad igram igru..sve više me opsjedaju..pa eto..ovaj post je posvećen svim ljubiteljima vampirizma..



"Povijest vampira nije zapocela grofom Drakulom. Ona seze dublje u povijest. Tu je od samih pocetaka. Nitko ne zna tocno gdje i kada je nastala legenda. U pocetku se je prenosila usmeno, u folkloru, plesu, pricama, a kasnije je prenesena na papir, pa i na filmsku vrpcu. Za rijec vampir smatra se da potjece iz slavenskih jezika, mada jos postoje dvojbe o podrijetlu. Rijec prevedena na nas jezik, znacila bi otprilike piti, piti krv. Svaki jezik ima svoju izvedenicu pa tako npr. na ruskom je upyr, na litvanskom wempiti, poljskom upior itd. U engleskom jeziku rijec vampire prvi puta se spominje u London Journal-u, 4.svibnja 1732., kada je objavljen tekst i prijevod izvjestaja vojnog lijecnika Johanna Fluckingera u kojemu opisuje slucaj Arnolda Paolea, srpskog vampira koji je prosirio zarazu u podrucju Beograda.

Pogledajmo definiciju rijeci - vampir. U Websteru mozemo naci sljedecu definiciju: "Vampir, lik iz europskog folklora, je mrtvo tijelo, les kojeg ozivljava dusa koja ne moze napustiti ovaj svijet ili demon. Vampir izlazi iz groba i napada zive." Po jednoj drugoj definiciji, vampir znaci: "Parazitska sila ili stvorenje, opake i egocentricne prirode, koje tezi apsorbiranju tudje zivotne energije ili zivotnih sokova ili organa da bi utazilo svoju glad i odrzalo svoje neprirodno postojanje."


Kako je nastala legenda


Vlad Tepes (1431.-1476.), zavrijedio je svoj naziv (tepes = nabijac) zbog izuzetno krvolocnih nacina osvecivanja neprijateljima koji je inace bio karakteristican Turcima protiv kojih se borio. Rijec je o nabijanju na kolac. U Rumunjskoj, Vlad Tepes je nacionalni heroj koji se borio protiv Osmanskog Carstva. Vlad je zajedno sa mladjim bratom Radom proveo nekoliko godina u turskom zarobljenistvu gdje je i naucio sve metode zastrasivanja koje su ga proslavile kao princa uzasa. Godine 1448. Vlad pod turskom zastitom vraca vlast nad vlaskom pokrajinom, ali ubrzo biva zbacen te bjezi u Moldaviju pod zastitu Madjara. Godine 1456. uz pomoc Madjara obnovit ce vladavinu koja ce trajati do 1462. Tijekom tog perioda izgradit ce zamak Drakula iz kojega ce vladati nemilosrdnom rukom, ubijajuci tisuce i tisuce protivnika. Kada su 1462. Turci ponovo osvojili pokrajinu, Drakula bjezi u Madjarsku, no kralj Matija Korvin, iz straha od Tepeseve reputacije, zatocit ce ga. Dvanaest godina kasnije oslobadjaju ga, a dvije godine nakon toga on obnavlja titulu vojvode. Medjutim, ovaj puta neprijatelja je bilo previse i Tepesa ubijaju. Sahranjen je u blizini Bukuresta, u mjestu Snagov. Ubrzo, pocinju se siriti glasine da je grob prazan i da je Vlad uskrsnuo od mrtvih. S druge strane, kruzile su price da uopce nije umro vec da se samo skriva cekajuci povratak svoje vladavine.


Dva povjesna dogadjaja

1. slucaj

U jednom srpskom selu u blizini Beograda, dogadjaji su se zbili 1727.-1728., ali je epidemija potrajala sve do 1732. O svemu je izvjestavao vojni lijecnik Johann Fluckinger koji je 7.sijecnja 1732. napisao izvjestaj pod nazivom "Visium et Repurtum", preko koga je slucaj dospio u siru javnost. "London Journal" je 4.svibnja 1732.godine objavio prijevod tog izvjesca. Tada je rijec vampir prvi puta usla u engleski jezik i stekla popularnost. Flukinger je 1732. bio poslan s nekolicinom vojnih lijecnika. Pronasao je nekoliko vampirskih slucajeva zajedno sa slucajem Arnolda Paolea koji je bio prvi koji je donio zarazu. Arnold Paole vratio se u rodno selo iz vojske a bio je stacioniran u Grckoj i na Levantu. Uskoro se zeni Minom, susjedovom kcerkom, ali medju njima nikada nije bilo prave srece. Na posljetku Paole joj priznaje kako je za vrijeme boravka u Grckoj imao susret s vampirom. Unistio je stvorenje i otisao iz vojske, ali je cijelo vrijeme osjecao kao da je zauvijek proklet. Nedugo poslije ispovijesti Paole umire nesretnim slucajem. Mjesec dana poslije njegove smrti pocinju se siriti glasine da je vidjen kako luta mjestom. Vlasti su dosle iz Beograda i ekshumirale tijelo. Tijelo je bilo pomaknuto u lijesu, usta otvorena, natopljena krvlju. Nesretnika su posuli cesnjakom i zabili mu kolac kroz srce pri cemu je les ispustio uzasavajuci krik. Jos cetiri susjedna lesa su iskopana, iste metode koristene na njima, prije nego sto su sva tijela spaljena. To je zaustavilo ukazivanja i napade. Nekoliko je osoba umrlo od velikog gubitka krvi prije nego su se vlasti ponovo zabrinule i zainteresirale za slucaj. Ovaj puta radilo se o jednoj desetogodisnjoj djevojcici, sedamnaestogodisnjoj djevojci i seljaku Stanku, za koje je potvrdjeno da su vampiri. Odsjecene su im glave i tijela spaljena, a pepeo bacen u Moravu.

2. slucaj

Drugi slucaj je vjerojatno puno poznatiji od prethodnog. Elizabetha Bathory (1560.-1614.) je svakako najpoznatija vampirica. Dolazi iz mocne obitelji Bathory. Bila je madjarska velikasica, poznata pod nazivom "Krvava grofica", zbog njene opsjednutosti krvlju i zbog brojnih ubojstava koja je ucinila ili koja su ucinjena pod njenom paskom. Udala se za ratnika, grofa Ferenza Nadasdija koji se borio protiv Turaka ostavljajuci svoju zenu samu. Ona je, vjerojatno iz dosade, postala opsjednuta svojom ljepotom, uzitkom i okultnim stvarima i raznim vrstama sadizma prema sluzavkama s kojima je radila orgije prije nego bi ih ubila. Bila je uvjerena da je krv vrlo djelotvorno kozmeticko sredstvo, osobito ako udari zrtvu tako jako da je njena krv poprska po licu i rukama. Kupala se u krvi jer je mislila da krv djevica odrzava njenu kozu njeznom i mladom. Drzala je djevojke zatvorene u kaveze objesenim na stropu, a njen pomocnik je dugackom motkom ubadao zrtve tako da se grofica moze tusirati u njihovoj krvi, koju je i pila. Ubila je stotine mladih djevojaka u svojoj sluzbi. Tocan broj se ne zna. U svakom slucaju, istina je na kraju otkrivena i grofica je sa svojim pomagacima uhicena i osudjena. Zazidana je u svojoj spavacoj sobi u zamku Cesejthe. Cetiri godine kasnije, strazari koji su je kroz malu rupu u zidu hranili, otkrili su da je mrtva."



26.01.2007. u 08:28
° 3 thoughts of the world ° Print ° # °

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.




design: moi

< siječanj, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2007 (9)
Siječanj 2007 (18)
Prosinac 2006 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


comments no/si?

ČAKULANJE..hehe

free web counter




ukoliko želite nešto pametno reći..pišite..: tonkala@net.hr


''Znate, rečeno je da mi jednostavno ne prepoznajemo značajne trenutke naših života dok se oni događaju. Odrastamo zadovoljno s idejama ili stvarima ili ljudima i uzimamo ih zdravo za gotovo… I to je tako sve dok stvari ne budu takve da mogu biti uzete od tebe… I onda shvatiš kako si bio u krivu; shvatiš kako su ti jako potrebne; shvatiš koliko ih jako voliš…"





..mi smo svuda..

moja sudbina, moj život..ponos i dika vamprskog naroda





..MOJI LINKIĆI..



..my best frend: tintilinić..wink

..tintinlino..


..odlični postovi..odlično sve..čitaj i shvaćaj..moja draga kolegica i naravno dobra prijateljica....smijeh

..vampirska sisterica..


..škorpionka..smijeh

..moje malo zločesto kumće..LOL


..školska drugarica..s kojom sam visila na "popravnima"..hehe..odlična cura..smijeh

..tonka..


..ušminkana plavuša..hehesmijeh

..sanjica..


..vinkovčanin..smijeh

..the man..


..igračica..wink

..sweet child..


..one boy..smijeh

..cupko_vk..


..nešto sasvim savršeno..smijeh

..iskusi život..




FOTO-MOMENT

..moja malenkost..nut

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



..moja velika maza..cerek

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



..bebeki..smijeh

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



..sisters..wink

Free Image Hosting at www.ImageShack.us




pjesmice za moju dušu..



I walk a lonely road
The only one that I have ever known
Don't know where it goes
But it's home to me and I walk alone

I walk this empty street
On the Boulevard of Broken Dreams
Where the city sleeps
and I'm the only one and I walk alone

I walk alone
I walk alone
I walk alone
I walk a...

CHORUS
My shadow's the only one that walks beside me
My shallow heart's the only thing that's beating
Sometimes I wish someone out there will find me
'Til then I walk alone

I'm walking down the line
That divides me somewhere in my mind
On the border line
Of the edge and where I walk alone

Read between the lines
What's fucked up and everything's alright
Check my vital signs
To know I'm still alive and I walk alone

I walk alone
I walk alone
I walk alone
I walk a...

CHORUS

I walk alone
I walk a...

I walk this empty street
On the Boulevard of Broken Dreams
Where the city sleeps
And I'm the only one and I walk a...