Buffy i Angel fanfiction

subota, 01.07.2006.

Prijedlozi

Image Hosted by ImageShack.us

Kao što sam najavila prošli put, stavila sam vam nekoliko prijedloga za sljedeću dugu priču. Da budem iskrena, ovo je više zbog moje neodlučnosti, nego zbog vas. Nadam se da će mi vaši komentari/glasanje pomoći da se odlučim za jedan od prijedloga bez puno razmišljanja. Problem je što su mi sve ove priče odlične na svoj način, a uz to imam neke probleme što tiče prevođenja (navest ću ih ispod prijedloga) pa mi je teško odabrati. Literarno što se tiče priča ovo su neki od najboljih fanfictiona koje sam pročitala i neki su čak dobili nagrade čitatelja fanfictiona (ne šalim se, takva natjecanja postoje). Kad počnem prevoditi neku priču neću stati dok ne dođem do (makar zaista daaalekog) kraja pa to imajte na umu kad glasate. Da ne bude poslije – hoćemo nešto drugo! :)

Fanfictioni su posloženi po dužini. Prvi i najkraći je malo kraći od pola fanfica «Feniks gori», a zadnji i najduži je dug kao dva «Feniksa» - da vam bude mali orijentir.


* Teret života by Kristi Allen (predikat PG-13, možda lagani R) Sadržaj autorice - U 3. sezoni "Angela" postoji epizoda "Birthday". u toj epizodi demon Skip pokazuje Cordeliji što bi se dogodilo Angelu da je on dobio vizije umjesto nje (poludio bi - govorio je sa sobom, uspaničen i nesvjestan okoliša oko sebe op.prev.) Ta epizoda je inspiracija za ovu priču. Cordy nije u njoj. Nikad nije srela Angela i počela raditi za njega. Pokušava pokrenuti svoju glumačku karijeru. Ukratko radi se o tome da je Angel sasvim doslovno izgubio razum od vizija i Buffy slučajno sazna u kakvom je stanju i odluči ga nekako vratiti u svijet živih (simbolično govoreći). Radnja je manje napeta nego u ostalim pričama, ali je zato psihološka analiza likova, pogotovo Angela i Buffy, zaista iznimna. Dosta angsty, ali ima i vedrih/sretnih dijelova. Zašto je odabrati -
1. Spoj poremećenog Angela i mračne Buffy iz 6. sezone i stvarno odlična karakterizacija
2. I drugi likovi su odlični - Wesley i Gunn, a kasnije se pojavljuju i Skubijevci.
3. Unatoč tome što radnja nije tako brza, ima iznenađenja


* Anđelov vitez (Angel’s Knight) by Philip S. (predikat PG -13) – stavila sam i orginalni naslov jer se na hrvatskom ne vidi da je dvoznačan. Kako je autor sažeo priču- Šesnaest godina nakon smrti Buffy dobiva priliku da ponovo živi. Za određenu cijenu. Spojleri – Sve do kraja S5 i Angela S2. Nakon toga je sve drukčije. Kad sam prvi put pročitala ovu priču bila sam spremna proglasiti je najboljim fanfictionom svih vremena zbog toga jer mi je stao mozak kako je Philip odlično objasnio mitologiju Buffyversa i mnoge stvari koje su bile nelogične ili bar nisu razjašnjene u serijama. Za ovo je stvarno trebalo razmišljati o serijama i pritom mislim razmišljati sa velim ‘r’. Uz to i likovi imaju odličnu karakterizaciju i ni jedan nije zanemaren. A zašto ipak sad ne mislim da je baš najbolji fanfiction? Zato jer se Buffy vraća među žive u tuđem tijelu i ima amneziju što se tiče svega u prošlosti. Još uvijek je Ubojica i ona i Angel osjećaju povezanost, ali nema one interakcije među njima na koju smo navikli. I to mi nedostaje. Ali i onako ću stavljati kratke priče sa njih dvoje pa nemojte zbog toga odbaciti ovu priču. Zašto je odabrati:
1. Radnja je zanimljiva, ima spektakularnih bitki i čudovišta; objašnjena mitologije Buffyversa (Više Sile, razlika između demona i ljudi, uloga Ubojice u svemu tome i još mnogo toga)
2. Povezanost i pojavljivanje mnogih likova iz BtVS-a i AtS-a


* Šok normale by Queen Boadicea (predikat NC-17) - ova priča se temelji na radnji ep. "Normal Again" iz 6. sezone kad Buffy otrovana žalcem Velga demona halucinirala da je zapravo u umobolnici, a svi njeni prijatelji, vampiri, demoni i cijeli život u Sunnydaleu samo njena bolesna fantazija. Također da joj je mama živa, a Dawn ne postoji. Na kraju pokuša ubiti svoje prijatelje da bi se istrgla iz svoje 'maštarije'. Jedna genijalna iako prilično depresivna epizoda (kao uostalom većina 6. sezone). Autorica je ovako sažela priču - Zbog Cordelijine vizije Angel juri u Sunnydale da pomogne opasno poremećenoj Ubojici. Zapravo se radi o "popravljanju" šeste sezone Buffy i 3.sezone Angela, ali ne samo u smislu što ovdje svi završe sretnije nego u seriji, nego se logično riješe mnoge stvari koje su u seriji nelogično zapetljane samo da bi naglasili "mračnost" 6. sezone BtVS-a. Zašto je odabrati -
1. 6. sezona "Buffy" je mogla biti puno bolja i u optimističkom i scenarističkom smislu - poslije ove priče ćete shvatiti kako. Zastupljeni su svi likovi iz 6. sez. "Buffy" i nešto iz 3. sez. "Angela"
2. nemamo pizor pokušaja silovanja sa Spikeom, ali imamo Angela (bez spomenutog prizora) :)


* Exedo Inferi (lat. izlazak iz pakla) by Philip S. (predikat PG-13) - ovo sam stavila najviše jer mi je draga priča iako je među ostalima crna ovca jer nije dovršena. Iznova je napisao S3 od “Buffy”. Nažalost napisao je samo 9. epizoda, tek nedavno je napisao 9 ep. i ne znam hoće li ikad napisati sezonu do kraja, ali ovo je svejedno jedna vrlo dobra priča. I nije kratka jer su literarne epizode puno duže od onih na TV-u (svaku ep. mogu poslati u otprilike 4 posta). Radnja priče počinje u zadnjoj ep. 2. sezone kada Buffy zabije mač u Angela da ga pošalje u pakao. U ovoj verziji ona ga uhvati za ruku kad je ispruži prema njoj i svojevoljno ode s njim u Pakao nakon što izvrši svoju dužnost Ubojice. Buffy se vrati s Angelom drukčija iz pakla i priča se sastoji nazmjence o njihovom životu u Sunnydaleu i flashback prikazivanjem što im se događalo u paklu (bez brige taj dio je više u stilu "Kralja prstenova" nego "Teksaškog masakra motornom pilom"). Zašto je odabrati -
1. Pakao je po Danteovom "Paklu". Ako niste to čitali naučit ćete o tome na zabavan, cool način bez prastarih konstrukcija stihova od kojih se koči mozak. Ako ste čitali, znate da mora biti super vidjeti kako će se Buffy i Angel snaći u takvom okolišu
2. Zastupljeni su svi likovi, ali ovdje su obrađeni "dublje" i puno su dramatičniji (zanimljiviji) nego u seriji. I da, Faith je ponovo bolje prošla u fanfictionu. Što ćemo, samo Joss ima srca staviti Ubojicu u usamljenu motelsku sobu veći dio sezone, a postane jedan od važnijih likova tek kad pređe u negativce.


* Slatkogorko nasljeđe by Vatrixsta Cruden (krajnji predikat NC-17) – Ovdje se autorica uspješno pozabavila temom koja zanima svakog pravog obožavatelja Buffyversa - Što ako se Buffy pretvori u vampira? Pa recimo da je prvo posjetila svoju obitelj i prijatelje, a onda išla “ugodno” iznenaditi Angela. Početak radnje je u 5. sezoni BtVS-a nedugo nakon što je otišao Riley, a u 2. sezoni AtS-a nakon što se Angel izvukao iz problema sa Darlom. Ako dosad niste shvatili – priča je stopostotni crossover. Ovo je uvjerljivo najbolja priča u kojoj Buffy pretvaraju u vampira, a vjerujte mi ima ih mnogo. Odlična karakterizacija SVIH likova koji se pojavljuju u spomenutim sezonama i odlična analiza što/kakvi su vampiri. Zašto je odabrati:
1. Zanimljiva radnja i reakcija svih likova na novonastalu situaciju, pogotovo Angela. Izvadak iz priče -
«Da se nisi usudio ponovo se izolirati od nas. Ovaj put ti to neću dopustiti,» rekla je Cordelia.
«Ne pokušavam - »
«Ne još, » priznala je. «Ali ako ti se Darla uspjela uvući pod kožu… što će ti učiniti vampirska Buffy?»
2. A da, Buffy i dobija dušu, ali ne ide sve glatko nakon toga. Ima smrti likova (posve logično kad netko postane zao), ali zato u glavne likove upadnu neki koji ne mogu u seriji – Lindsay, Faith, a tu je i značajno gostovanje lika čije ime završava na –us :) (zao smiješak) Također jedan dio priče prikazuje davnu prošlosti, prošle živote... (ne želim sve izdati).


Da se vratim na one moje «probleme sa prevođenjem» koje sam gore spomenula. Kao što ste primjetili dvije gore spomenute spriče imaju predikat NC -17. Za razliku prijašnjih koje sam označila sa tim predikatom ove ozbiljno upadaju u tu kategoriju zbog grafičkog nasilja, grafičkih opisa seksa i prisilnog i/ili nasilnog seksa. Ne u cijeloj priči, naravno, ali ima nekoliko scena. Što se tiče «Šoka normale” tu je stvar u opisima više-manje običnog seksa i nešto nasilja dok “Slatkogorko nasljeđe» uz to ima i par vrlo neugodnih scena. I meni neugodnih, a čitala sam svakakve priče. Ipak sve te scene su važne za priču i dobro se uklapaju u nju. Sad problem je što sam otkrila da će mi biti prilično teško prevoditi scene seksa –i svijesna sam koliko je to blesavo jer ih čitam bez problema. Obećavam da ću se potruditi da sve prevedem, ali ne mogu dati časnu riječ da neće biti cenzure ili bar ublaživanja. A krvoproliće i nasilje prevodim bez problema – c, c, c, kakve komplekse nam nabijaju roditelji i društvo. Kako bilo ionako ćete poslije dobiti link do orginalnih priča pa vas to ne bi trebalo smetati.

Možete shvatiti priče čak iako niste gledali sezone/epizode u kojima se događaju jer se gotovo sve objašnjava u samoj priči. Ako baš nešto ne budete razumjeli samo pogledajte sažetke epizoda na netu ili možete pitati mene.

A sad na glasanje ... želim vidjeti komentare! Pokažite da znate što hoćete!

- 16:44 - Komentari (21) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Prijevodi priča obožavatelja tj. fanfictiona temeljenog na serijama "Buffy - ubojica vampira" i "Angel", slike, video spotovi i razne zanimljvosti u vezi tih serija (eseji, sociološke rasprave itd.) Opširnije u 'Uvodu'...

Linkovi

Sadržaj