DivanSkitnje

petak, 11.01.2008.

Bijesan sam, jako

.Mjesec dana pratim sapunicu oko koalicijske trgovine, usuglašavanje programa, ucjena, kupoprodajnih odnosa foteljama. Nakon svega, opet dođoh do dobro znane spoznaje da na izborima uvijek, ama baš uvijek, pobjeđuje STRANKA INTERESA. Sastavljena je plavih, žutih, crvenih, modrih, zelenoplavih, žućkastih… Važna je fotelja, upliv u zakone, zakonske akte, legaliziranje zemljišta kupljenih po bagatelnim cijenama kao oranice, oranice, šikare, a onda-gle čuda, nakon par godina bivaju proglašeni građevinskim zemljištem s potrebnom infrastrukturom izgrađenom od naših novaca. A tada ta zemljišta na cijeni dobivaju deseterostruku ili čak stostruku vrijednost. I evo novaca, kao u priči. Neću pisati o tvornicama, tvrtkama, mizernim plaćama, i natjecanja u kupovini što duljih i skupljih jahti, unikatnih automobila i ostalim sranjima.
I dok se vode „tvrdi“ pregovori da bi se zadovoljili apetiti, nagradila vjernost nužno je i podijeliti ministarstva, povećati njihov broj, opet na trošak poreznih obveznika – cijene putuju u nebo, a primanja u pakao. Vlade ima-nema, vakuum se koristi za poskupljenja koja idu kao po tekućoj vrpci. Nitko ništa ne zna, cijene su kao u Europi, a primanja bangladeška. I to je u redu. Tako smo birali i izabrali. I tako nam i treba.
No, da li smo baš tako birali ili smo prevareni. Varaju nas svaki dan, a koalicijski dogovori i sporazumi su također prijevara biračkog tijela. Ako sam ja, primjerice, glasovao za HSS-HSL onda nisam za HDZ ili SDP. No, stupanjem u koaliciju oni su mene prevarili u ime vlastitog interesa. Ili prelazak saborskih i inih zastupnika. Ako sam glasovao za listu HSP-a ( recimo) glasovao sam i za te ljude. Nisam glasovao za druge. Sada oni, gle čuda, opet vođeni višim interesima prelaze u druge stranke „jer su nezadovoljni odnosom i vođenjem svoje stranke“. Ma nemoj. Priče za malu djecu. Ili nas smatraju totalnim idiotima. Na upit koliko je dobio, što je dobio zbog promijene stranačkog dresa, jedan gradski vijećnik je odgovorio: „Mjesto pod suncem“. I nije čovjek slagao. Samo nije obrazložio što je to „Mjesto pod suncem“. Drugi kažu da je to saniranje njegove tvrtke, vraćanje dugova, posao za djecu, bližu i dalju familiju… Kažu to je oko milijun, milijunipol kuna! Očito je čovjek važan jer može promijeniti odnos snaga u Gradskom vijeću i dovesti drugu stranku na vlast koja je na izborima izrazito loše prošla. No, nije on jedini. Takvih je trgovaca glasovima birača jako puno. U normalnim državama to bi im bio labuđi pjev i nakon toga mogu reći zbogom politici. Politički mrtvaci. No, u Hrvatskoj je to način ponašanja. Čemu onda izbori? Biračko tijelo se izjasnilo, glasovalo, a krajnji učinak nakon trgovine je potpuno drugačiji. Na izborima (parlamentarnim, županijskim, gradskim, općinskim …) povjerenje dobiju jedni, a vladaju drugi. Zaplotnjački umješniji, bogatiji, i spretniji u traženju „stranačkih slabih karika“.

11.01.2008. u 11:52 • 14 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga: Divani, skitnje...

tenushm@gmail.com
Mail - Divan skitnje

O AUTORU
1443598348630658797


Željko Mužević (1951.-2015.) bio je poznati brodski novinar i kolumnist. Karijeru je započeo davne 1973.. u informativnoj ustanovi „Brodski list i Radio Brod“. Nakon duljih sukoba s tadašnjim direktorom, politikom i međuljudskim odnosima u kući, 1981. odlazi u tadašnju SOFK-u, a 1989. ponovno se vraća u „Brodski list i Radio Brod“. Kroz sve to vrijeme, od 1973. bavi se novinarstvom: Brodski list, Sportske novosti, Večernji list, Arena, Radio Brod, Vikend…Demokratske promijene zatekle su ga na mjestu novinara „Brodskog lista i Radio Broda“. U lipnju 1991. samoinicijativno odlazi u opkoljeno Kijevo i praktički postaje prvim brodskim ratnim izvjestiteljem. U listopadu 1991. postaje pomoćnikom zapovjednika 108. brodske brigade za IPD. Vrijeme uglavnom provodi na novogradiškom ratištu da bi ga, nedugo potom, Upravi odbor Brodskog lista imenovao odgovornim urednikom radio Broda (studeni 1991.). Za vrijeme najvećih napada na Slavonski Brod, otvara vrata svoje obiteljske kuće u kojoj se seli čitava radio stanica i iz koje se emitira radio program. Od 1995. postaje izvršni urednik. Pet godina kasnije postaje urednik brodskog dopisništva Jutarnjeg liste. Godine 1998. izaje knjigu "Mars u brodskom sazviježđu.
Njegovu priču "Jeka" 2006. je Miljenko Jergović uvrstio u zbirku „Najbolje hrvatske priče 2006"
Copyright©divanskitnje
Svi tekstovi i fotografije zaštićeni su ovim znakom i nije ih uputno objavljivati bez dogovora s autorom
za povijest

PRIČE

Barun Franjo Tenk - priče,by Divan-Skitnje

1.Barun Franjo Trenk

Otmica Đule Ređepove,
Ratnik, pustolov, ljubavnik,
Pjesma i ples,
Kako je harambaša Ivo riješio zagonetku o tri rupe na 'rastovu stolu
Đulin let,
Kakovu Hrvati djecu jedu,
Trenkov dvorac danas

2. Čaruga

Kako je Čaruga za nos vukao starog doktora,
Kako je Čaruga opljačkao Najšlos,
Mica trocijevka,
Kako je Čaruga u Podvinju galamio na žandare,
Na današnji dan 27. veljače


3. RAT

Jeka,
Maslenica-Kašić I,
Maslenica-Kašić II,
Mladosti kojoj nisu dali odrasti,
Siniša Glavašević,
Mjesec kada su ubijali djecu,
Kijevo '91 I,
Kijevo '91 II,
Četnici u Posavlju-dr.Lj. Boban,
Kako je započeo rat u BIH,
A. Izetbegović-fonogram,
E, moj druže haški,
Roditelji,
U predvorju pakla
Pozdrav iz Like,
Umjesto Božićne priče,
Rat prije rata u BIH,
Zločin i kazne(e),
Pismo,
Pir I,
Pir II,
Pir III,
Pir IV,
Pir V,
Pir VI,
Pir VII,

4. DIVANI

Divani o Šimi,
Živ sam,
Malena,
Crnogorci raketirali Podvinje,
Kako su 'tjeli otrovat naftom,
Nakurnjak1,
Nakurnjak 2,
Mata 1,
Mata 2,
Mata 3,
Obljetnica,
Ćuko,
Buna seljaka brodskog Posavlja I,
Buna II,
Buna III,
Buna IV,
Martin,
Kajo, moja Kajo,
Povratak Rodana,

5. ZAVIČAJNICI

Ivana Brlić Mažuranić,
Dragutin Tadijanović,
Mia Čorak Slavenska,
Tomo Skalica-prvi Hrvat koji je oplovio svijet I,
Tomo Skalica II,
Krešo Blažević (Animatori),
prof. Vuk Milčić,

6. SKITNJE

Stari običaji u novom ruhu
Glagoljica i Lovčić selo,
Jankovac- Biser gornje Slavonije,
Običaji,
Čijalo,
Antina spilja,
Skitnje Vinodolom,
Dilj Gora krije 100 milijuna tona ugljena,
Ovdje se rađala Europa,
Dani dudove svile i divana,
Vinkovo,
Crni Potok,
Kosovarska,
Panonsko more na vr' Dilja,
A zvona, zvone li zvone,
Građevinci-arheolozi,
Naušnica,