Brljaman

utorak, 28.03.2006.

B Vs. MG - grand finale

Domaćice su smanjile ručak na jedan. Bogovi Olimpa su zaustavili točiti ambroziju. Ivan Šuker je prekinuo fornettizaciju. Čitav svijet je stao ne bi li saznao ishod ovog velebnog dvoboja.

Vozeći se liftom, Brlja je promatrao svoj odraz u ogledalu. Sebi kao takvom je izgledao super i moćno, dok bi nekom namjerniku izgledao poput zadnjeg klošara nad klošarima. Kako odijelo ne čini čovjeka, nego srce u junaka, krenu s tom mišljom prema Upravi.

Banu u ured predsjednika te ga oplahne neviđen glamur. Stol od mahagonija, plazma ekran veličine 58 inča, šesterostuki ADSL na kvadrat te gomila portreta poznatih menadžera današnjice. Uljem na platnu (0 bodova by Zlatko Krivić, promrmlja Brlja sebi u bradu) su ovjekovječeni Peter Drucker, Tom Peters, Lee Iacocca, Jack Welch i Josip Gucić. Kojom logikom se on tu našao, to samo nebo zna. Nasuprot njega, u polumraku ureda, sjedio je samozvani menadžerski guru u kožnoj fotelji, gladeći po glavi afganistanskog hrta koji je samo čekao gazdin mig da nasrne na Brlju.

"Ti si, kao, Brlja, i došao si uništiti mene, velikog menadžerskog gurua?" - iz tame se začuje hrapav i mastan glas, vjerojatno posljedica mnogobrojnih ručkova i reprezentacija.

"Rdjeiwtihtetehelh!" - odlučno istupi naš junak. (Prevedeno: "Jesam, o ti gadni kapitalistu!")

"Moraš biti svjestan posljedica ako se odlučiš upustiti u dvoboj sa mnom", odgovori guru. "Ako pobijedim, liberalni (kao) kapitalizam će konačno zavladati Hrvatskom. Sve će se podrediti bilancama, profitnim maržama i Silviju Orsagu."

"BErtetrrtgrjerhjej!" - glasno uzviknu naš junak. Pretpostavljamo da je istupio mišlju kako se to neće dogoditi. Te su riječi bile dovoljna provokacija za gurua te glasovnom naredbom naredi: "Dvoboj!"

U uredu se spustiše rolete, upališe se projektori te se počeše vrtjeti sve one retardirane TV-reklame kojima nam je T-com uzimao živce i energiju. Guru zauzme stav poput neke stojeće vježbe s loptom za pilates i naredi:

"Brlja, ako me hoćes pobijediti, moraš znati više menadžerskih termina od mene."

Naš junak zbunjeno pogleda gurua, pomisli: "Kakvi mrtvi menadžerski termini?" te odluči prihvatiti izazov, ne znajući koliko će ga truda on stajati. Guru počnu:

"Iluzija novca!"

Brlja blenu, ne nađovši pravog odgovora. Šutio je nekoliko trenutaka, što je bilo dovoljno da se oglasi alarm te ga kazni prisilnim puštanjem T-com glazbene teme u jačini od 110 decibela. Čitavom Savskom ulicom odjeknu zvuk jak poput mlaznog aviona, a to je guruu iz nekog perverznog razloga pasalo.

Ošamutivši se, stane u vomirajući gard. Krenu izazivati želudac, a menadžer ispali:

"Six Sigma!"

Brlja ni ovdje ne nađe prikladan odgovor te se opet oglasi T-com zvuk. To ga je već počelo iritirati.

Taman kad se sjetio da bi rekao: "Kamatnjak", menadžer se oglasi:

"Potrošačev probitak!".

Brljino tijelo je već lagano počelo trpjeti psihosomatske poremećaje.

"IS/LM!"

To je bilo dovoljno da se Brlja bolnim grčem na licu baci na pod te se skvrči od bolova.

"Sedlasta točka!", "Teorija malenog pileta!", "Ekspertni sustavi!", "Nema besplatnog ručka!" - mahnito je uzvikivao guru, pjenivši se od sreće i zadovoljstva, a Brlja od bolova i tuge.

Kako je Brlja najjači u kritičnim situacijama, počnu prebirati po pamćenju kako bi našao odgovor. Sjetivši se svog alkoholom okupanog studija i jednog ultra-retardiranog ekonomskog termina kojem se smijao s prijateljima gro vremena, posljednjim snagama ispali:

"Aditivno separabilna kvazikonkavna krivulja indiferencije."

Na te se riječi soba zamrači, guruovo lice se smrknu, afganistanski hrt poče trčati ukrug, slike menadžerskih heroja se počnu raspadati. Menadžer bolnom grimasom zaurla te se počne gušiti. Čitav Hoto toranj se počne urušavati.

Brlja se ustane i počne teturati prema izlazu. Lift ga odveze do prizemlja. Vidjevši okupljenu masu pred ulazom kako skandira, pjeva zagorske pjesme i okreće janjetinu, ushitnu. Želeći pozdraviti okupljene ljude, skoči sa stepeništa te napravi pozu u stilu onog retardiranog spota "Walk Like An Egyptian". Zaboravio je da se nalazio ipak malo previsoko pa strahovito padne. Taman u to vrijeme, Hoto toranj se konačno uruši.

"Brlja, hvala ti, spasio si nas, ti si naš superheroj!" - uzviknu teta Marica.

"Brljjjjjjjjjjjjjjjjjj!", na jedvite jade se zahvali te poželi da se u tom trenu nalazi u Traumi. Na kraju čitave priče, prisutni mu darovaše cjevčicu za destiliranje brlje, njegov prvi poklon za dobro učinjeno djelo.


KRAJ EPIZODE.

Krpelj MasTni

28.03.2006. u 08:58 • 11 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Telenovela o Brljamanu, imaginarnom borcu za pravdu koju isti zadovoljava da bi izgradio svoju pecaru rakije.

Linkovi

ZeruMozga