Ponovno se pojavljuje tajanstvena zvijezda (5.dio)

21.02.2014.

SLJEDEĆEG SU JUTRA lokalne novine objavile članak o ovom događaju pod naslovom: "Pojavila se tajanstvena zvijezda iznad propovjednika tijekom krštavanja." Za sve druge to je bio još jedan zanimljiv dio vijesti, tema za razgovor prvog dana objave. Ali Williamu Branhamu je to značilo puno više. On je stajao ispod te pulsirajuće jantarne kugle i žmirkao zbog jačine njezinog svjetla. Vidio je kako se voda oko njega uzburkala. Jasno je čuo glas kako govori: "Kao što je Ivan Krstitelj bio poslan da prethodi prvom dolasku Isusa Krista, tako si ti poslan s porukom da prethodiš Njegovom drugom dolasku." Ne, to ne treba tek tako pustiti samo zato što se čini čudnim i teškim za razumjeti. Bill je to smatrao natprirodnim znakom koji zahtjeva objašnjenje. Ako je taj znak uistinu došao od Boga, vjerovao je da onda njegovo objašnjenje treba doći sa stranica Božje Riječi. Bill je sa žarom čitao svoju Bibliju u potrazi za indicijama. U blizini je držao bilježnicu i olovku da može zabilježiti dijelove Pisma koji bi se mogli odnositi na to. Na njegovo iznenađenje, otkrio ih je mnogo.
Prvi dio Pisma koji je pronašao da se u njemu Bog pojavljuje u obliku natprirodne vatre bio je Postanak 15, 17, gdje je Bog sklopio savez s Abrahamom. Mojsije je čuo Boga kako mu govori iz gorućeg grma – tu se moralo raditi o natprirodnoj vatri jer grm nije izgarao. Mojsije je ponovno vidio Gospoda u oblaku svjetla koji mu je pomogao da odvede djecu Izraela iz Egipta. Poslije je sreo to svjetlo na Sinaju gdje je primio deset zapovijedi. Mojsije ga je vidio još puno puta, uključujući i onda kad je posvećivao šator u pustinji, te napisao: "Jer Gospod, Bog tvoj, oganj je što proždire…" Salomon ga je vidio kad je posvećivao prvi hram u Jeruzalemu. Manoah, Samsonov otac, ga je vidio kad je sreo anđela Gospodnjeg. Ilija ga je vidio na gori Karmel. Ezekiel ga je vidio u viziji. David ga je opisao u 18. Psalmu. Savla iz Tarza je, na njegovom putu u Damask da bi progonio kršćane, oslijepilo to svjetlo koje mu je reklo: "Ja sam Isus koga ti progoniš." I na kraju, Daniel i Ivan su vidjeli to svjetlo utjelovljeno u Gospodu Isusu Kristu.
To je bio iznenađujući niz stihova koji u Billovom umu nisu ostavili mjesto sumnji u to da je zvijezda koja je sjala nad njim uz obalu prošle nedjelje imala biblijsko porijeklo koje se proteže Svetim Pismom od Postanka do Otkrivenja. Što je više mogao tražiti za potvrdu? Znao je da je to moralo doći od Boga.
Zatim je Bill obratio svoju pozornost na to da se rijeka, čija je površina bila ravna kao da je od stakla, odjednom oko njega uzburkala kad se pojavilo svjetlo. Našao je jedini sličan događaj u Ivanu 5, 4. Je li moguće da je svjetlo iznad njega bio isti anđeo koji je pokretao vodu Bethesde u starom Jeruzalemu? Dugo je razmišljao o toj pomisli, ali nije mogao naći daljnjih dokaza za ili protiv, tako da je to ostavio kao pitanje.
Treći i najizravniji dokaz o značenju ovog znaka došao je iz glasa: "Kao što je Ivan Krstitelj bio poslan da prethodi prvom dolasku Isusa Krista…" Bill je duboko razmišljao o ovim riječima iz svakog kuta, pokušavajući zaključiti što one točno znače. Proučavao je život Ivana Krstitelja i bio je posebno oduševljen vezom kojom je Bog povezao proroka Ivana s prorokom Ilijom. "On [Ivan] će ići pred njim [Isusom] s Ilijinim duhom i snagom..." rekao je anđeo Ivanovom ocu. Kasnije je Isus rekao o Ivanu: "On [Ivan] je, ako ćete pravo, Ilija koji je imao doći." Tu se nalazilo mnogo toga i Bill je znao da će mu trebati mnogo vremena da to bolje shvati.
Razmišljao je i o drugom dijelu onoga što je glas rekao: "… tako si ti poslan s porukom da prethodiš Njegovom drugom dolasku." Bill je vjerovao u drugi Kristov dolazak jer je o tome propovijedao dr. Davis i čitao je o tome u Novom zavjetu. Ali kakve veze ima njegov beznačajan život s najvažnijim događajem svih vremena? Je li to natprirodno svjetlo na rijeci bilo znak? Je li nekako povezano s drugim Kristovim dolaskom? Približava li se to vrijeme? Što je glas mislio kad je rekao "poslan s porukom"? Jedina poruka koju je on imao bila je Biblija. Takve su se misli vrzle po Billovom umu. To se činilo predubokom tajnom da bi je dokučio. Ali je ipak u duši osjetio uzbuđenje zbog novonastalog iščekivanja.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.