Bottom seeking Top

08.09.2005., četvrtak

Civil Marriage in California

Pet godina nakon što su građani Californije velikom većinom na referendumu odlučili brak definirati kao zajednicu muškarca i žene, Californijski parlament je izglasao zakon koji dozvoljava stupanje u brak homoseksualnim partnerima. Nakon izglasavanja u Senatu prije tjedan dana, jučer je isti zakon potvrdio i donji zastupnički dom. Zakon je poslan guverneru Schwarzeneggeru koji ga može potpisom staviti na snagu ili zabraniti vetom.

Protivnici zakona su optužili liberalne demokrate da su iznevjerili Californijske glasače koji su prije pet godina ograničili brak na muškarca i ženu. Mark Leno, demokrat iz San Francisca i autor zakona, tvrdi da se izglasano ograničenje odnosi samo na brakove koji su sklopljeni izvan Californije. Na slici zastupnik Mark Leno (lijevo), prima čestitke od niza zastupnika koji su mu pomogli u realizaciji ove pobjede.

2. lipnja isti zakon nije prošao u donjem domu jer su nedostajala četiri glasa. Četvorica zastupnika koji su ranije bili suzdržani jučer su odlučili podržati zakon. Jedan od njih je rekao da je napravio tu odluku nakon što je u dugotrajnoj raspravi osjetio mržnju i netrpeljivost republikanskih konzervativaca i molbe za jednakost i ljudska prava na Lenovoj strani.

U žučnoj raspravi Republikanci su optuživali demokrate da izdaju svoje glasače i njihove moralne i etičke vrijednosti. Demokrati su iznosili da je brak jedno od osnovnih ljudskih prava bez obzira na spol. Demokratska zastupnica Chu je iznijela primjer diskriminacije u prošlosti. Postojao je zakon koji je zabranjivao vjenčanja bijelaca i Kineza krajem 18 stoljeća. "Brak nije božanski, ljudima nedodirljiv zakon. Kao što su nepravedni bračni zakoni bili izglasavani u prošlosti, isto tako ih mi danas možemo poništiti". Zastupnica Berg je dodala: "Sjetimo se da je i ropstvo bilo ozakonjeno sve dok neki odvažni građani nisu digli svoj glas protiv njega."

Zakon mijenja definiciju braka iz "civilni ugovor između muškarca i žene" u "civilni ugovor između dvoje ljudi". Zakon ne prisiljava vjerske zajednice da podržavaju gay brakove. Prije dvije godine Massachusetts je postao prva savezna država koja je priznala gay brakove pod naredbom vrhovnog suda te države. Vermont i Connecticut priznaju civilne zajednice između homoseksualnih parnera. Bude li ovaj zakon potvrđen, Californija će biti prva savezna država koja je ozakonila homoseksualni brak parlamentarnim putem.

Međutim, Schwarzeneggerova glasnogovornica poručila je da se pobornici ovog zakona pretjerano ne vesele i time najavila da će guverner vjerovatno staviti veto na zakon. Jedan analitičar je izjavio da je glavni razlog u tome što je Arnoldu popularnost u zadnje vrijeme jako pala. Jedina grupa koja ga još uvijek bezrezervno podržava su konzervativni republikanci. Potpisom na ovaj zakon izgubio bi jedine prijatelje koji su mu preostali.

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Links


Free Website Counters
since Feb 18, 2005