|
borut
24.07.2010., subota
Veljko Barbieri
Veljko Barbieri i ja smo rodjeni u istim krajevima, nekako istih dana, pa je bilo prirodno da budemo i zajedno dok je gdja Milka Stanicic nastojala da nas nauci citanju, pisanju, racunanju, pjevanju, crtanju...
Kod Veljka je zasigurno i uspjela. On je nastavio s klasicnim obrazovanjem i zasjeo na vrh hrvatske gastroliterature. Moja su lutanja birala druge putove i jos uvijek se trudim uloviti vlakove izrazavanja koje sam tijekom obrazovanja propustio, a u tom hvatanju nezaobilazni su Veljkovi tekstovi, kao npr. ovaj o pranagonu cetiriju osnovnih elemenata svijeta:
"Vatre, na kojoj se gradelaju djeca – Zemlje, meso, riba ili povrće, pod nadzorom kisika iz svemoćnog – Zraka, koji je i omogućio plamenu da plane te na koncu – Vode, koja se cijedi, poput života na izmaku, iz hrane na gradelama, i koja će na koncu svojim čarobnim likvidnim svojstvima, nekom prastarom i pratajnom alkemijskom formulom dostupnom samo drevnim demijurzima, stvoriteljima svemira i svijeta, izmiješati najbolja svojstva svih elemenata, u mirisan i snažan šug."("Nacional", br. 399, 8.7.2003.)
.................
Danas mi je u ruke dosla "Prica o dalmatinskoj kuhinji" za koju tvrdi da je "nježna i arhaično tvrda, profinjena, ali ponekad i zastarjela prema nekim suvremenim kulinarskim kriterijima. Ipak, kroz sve njene mijene i epohe, kuhinja i civilizacija maslinovog ulja i vina je protegnula, kao rastaljeno brončano ogledalo Starog Mediterana, premda se ni kasnije pridošla sjevernjačka mast i mliječne kulinarske osnove nisu neosjetno prošetale kroz dalmatinsku kuhinju i njene usjajene kotlove, lonce i tanjure.
.......
Ako je i bilo razdoblja da su se usred povjesnih prilika u dalmatinsku kuhinju više negoli je bilo poželjno, a to znači na štetu njene osebujnosti, uvlačili okusi susjednih kulinarskih regija, kao u pročlom stoljeću iz dublje balkanske unutrašnjosti, dalmatinsko je podneblje nalazilo načina da na kraju odbije ono što se nije dalo prilagoditi, istodobno prihvaćajući neke dobrohotne prizvuke i okuse, baš kao što je uvijek bivalo."
.......
I nakon briljantnog uvoda prelazim na 410 recepata ocekujuci kako ce razbuditi mastu i zastanem kod prvog. Vec njegov naslov
...................................... s i r o v i__ j e ž i n c i
vrati me godinama unatrag. Dolazili smo i u jutro i poslije podne pred hotel "Osejavu".
(na slici je novi hotel "Osejava", a Veljko je zivio u onoja zgradi desno, iznad hotela)
.........
Stariji su sjedili i igrali sah ili karte pijuckajuci svak svoje pice. Mladji smo ludovali uokolo trazeci nove i nove ljetnje igre. A onda bi netko pozvao i zatrazio da mu donesemo nekoliko dubinskih jezinaca i da biramo one na kojima ima kamencica, jer da su to zenski koji imaju u sebi puno ikre. Za tren smo bili u moru (ma kakve maske, nitko tada nije ronio s maskom, a ni peraje nisu bile potrebne za zaroniti do 5-6 metara) i vec se vracali s plijenom. Za nagradu bi dobili vocni sok i ucili kako se jezinac jednostavno prepolovi i iz njega isise dragocijeni i ukusni sadrzaj zajedno s morem, pa onda sve zalije hladnim pivom.
Veljko to danas predlaze napraviti malo drugacije, a ako vas zanima kako, e onda potrazite njegovi "Pricu o dalmatinskoj kuhinji" (Profil, 2009.) i procitajte, jer u impresumu pise "Sva prava pridrzana. Nijedan dio ove knjige ne moze biti objavljen ili pretisnut bez prethodne suglasnosti nakladnika i vlasnika autorskih prava". Trenutno mi se ne trazi ni jednoga ni drugoga, a ionako sam se vec previse raspisao. A osim toga, Veljko mi je jos listopada 2005-te obecao potpis na "Dalmatinskog kanconijera", a nesto je i nagovjestavo posjet Izraelu!
|
|
|
|
VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
A R H I V:
2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII
2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII
2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII
2015.
I, II, III, IV , V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII
2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII
2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2021.
I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
2024.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII
|
|