drago boric

ponedjeljak, 26.01.2009.

CETNIK JUGOSLAV VIDIC,MONSTRUM IZ"GAVRILOVICA".SVE TO&TOLIKO TOGA JOS POD BLAGOSLOVOM I OKRILJEM RATNOG ZLOCINCA,POTPUKOVNIKA SLOBODANA"NEK SE KISELI!"TARBUKA

Te nedjelje 25.kolovoza 1991.,netom sto je svanulo,pocelo je granatiranje policijske postaje u Petrinji.Napadom iz zloglasne kasarne tzv.JNA zapovijedao je potpukovnik SLOBODAN TARBUK.Nekoliko sati nakon napada u taj banovinski grad iznenada dolazi dr.Franjo Tudjman.Predsjednik Republike osobno se zelio uvjeriti sto se to tocno dogadja,zasto armija krsi primirje.Stize na glavni gradski trg i sa skupinom Petrinjaca koji su se ondje zatekli,ispija kavu.
Snimka susreta predsjednika Tudjmana s gradjanima u tada jos slobodnom gradu obisla je svijet.Svima se u pamcenje urezala slika jednog Petrinjca koji se srdacno rukovao s predsjednikom.Bio je to STJEPAN KOMES,Varazdinac,koji se kao vrsni tehnolog zaposlio u Mesnoj industriji"Gavrilovic".Tog je jutra,bas kao i svake nedjelje nakon mise,s prijateljima otisao popiti kavu.Nije ni slutio da ce je popiti u drustvu predsjednika drzave.Njegov sin Tomislav,kome je tada bilo 18 godina,svjedoci kako je otac nakon susreta s Tudjmanom bio jako uzbudjen.
TOMISLAV KOMES,SIN UBIJENOG STJEPANA:BILO MU JE JAKO DRAGO DA JE PREDSJEDNIK DRZAVE NASAO ZA SHODNO POPITI U TIM PA VEC TADA JAKO TESKIM TRENUCIMA U PETRINJI,POPITI KAVU S NJIMA,OBICNIM GRADJANIMA.
Stjepan nije znao da ce tu kavu platiti zivotom.
Dvadesetak dana poslije,tocnije u ponedjeljak 16.rujna,Stjepan Komes se zaputio na posao u"Gavrilovic".Iako su iz Petrinje,po kojoj su harale cetnicke horde,s obitelji sklonio u Sisak,i dalje je odlazio na posao.Objasnjavao je sinu kako proizvodnja ne smije stati jer je"Gavrilovic"bio pred stecajem.Kada se tog jutra pozdravio s ocem Tomislav nije znao da ga vidja zadnji put.Zadnji ga je put toga dana vidio i njegov kolega u"Gavrilovicu"MIJO MLADJENOVIC.Oko podneva su cetnici usli u tvornicu.Sve radnike Hrvate iz pogona su satjerali u podrum.
Nekoliko puta su ih pretresali ne bi li pronasli oruzje.
MIJO MLADJENOVIC,SVJEDOK ZLOCINA:JUGOSLAV VIDIC JE,KAD JE POKOJNI KOMES IZLAZIO IZ MASLARE,REKAO:TI,TI,DODJI OVAMO!,I ODVEO GA JE.NO,MEDJUTIM,TAD JA NISAM ZNAO STO JE,STO SE DESILO,SAMO ZNAM DA JE ODVEDEN.
Mijo je s grupom radnika uspio pobjeci iz kruga tvornice,no ubrzo su ih cetnici ulovili.Sest je mjeseci proveo u srpskom zatocenistvu.Prije razmjene prezivio je najteze torture.Tada jos nije znao za sudbinu svoga prijatelja Stjepana Komesa.No,o monstruoznom kraju Stjepanovog zivota svjedocila je radnica"Gavrilovica"ANKICA MARKULIN.Ankica se s mukom prisjeca trenutka kada je Stjepanu Komesu prisao JUGOSLAV VIDIC,23-godisnji mladic koji je posao mesara u"Gavrilovicu"zamijenio cetnickom uniformom.Vidic,koji jedini medju cetnicima zednima krvi nije nosio masku,Komesu nije mogao oprostiti rukovanje s predsjednikom Tudjmanom.Cereci se prisao je Stjepanu govoreci ostalim zlocincima:Evo ustase koji se rukovao s ustasom!Potom je uslijedio prizor koji je Ankica gledala samo u najmracnijim hororima.
ANKICA MARKULIN,SVJEDOKINJA ZLOCINA:TO JE DUGACKO NESTO,SVE ZABLJESTALO KAD MU JE ODSJEK`O RUKU.JEL TO BIO NOZ,STO JE TO BILO,JEL BAJONETA,KOG BOGA!POSLIJE SU GA BACILI NA TAJ VOJNI TRANSPORTER I RUKU KRAJ NJEGA,VELI,VOZI BANDITA SA SOBOM!
No,tu nije bio kraj Stjepanovim mukama.Miji Mladjenovicu jedan je susjed,ciji identitet ne otkrivamo iz siguronosnih razloga,otkrio kako su se BRACA GNJATOVIC izivljavala nad vec osakacenim Stjepanom.
MIJO MLADJENOVIC,SVJEDOK ZLOCINA:ON JE GOVORIO DA SU POKOJNOG STJEPANA KOMESA ISTI TAJ DAN,KAD SU GA ODVELI,TU GORE KOD DEMICEVE TRGOVINE,MUCILI I MALTRETIRALI CITAV DAN I NAVECER GA UBILI I BACILI GA GORE KOD GROBLJA.
Tijelo nesretnog Komesa na petrinjskom je groblju pronasao DRAGUTIN TOKIC,konobar iz kafica u kojem je nesretni Stjepan popio kavu s predsjednikom.I njega ce razgovor s dr.Tudjmanom umalo stajati glave.Pao je u zarobljenistvo.Jedan od zadataka bilo mu je sakupljanje leseva masakriranih Hrvata.
DRAGUTIN TOKIC:VIDIO SAM GORE JEDAN LES DA LEZI NAPUHNUT SAV.I PREPOZNAO SAM STJEPANA KOMESA.GOVORIO SAM OVOM STO JE BIO TU GLAVNI,SLOBODAN TARBUK.ON JE REKAO:NEK SE KISELI!RANO JE JOS ZA NJEGA,NEK SE KISELI!
Ankica Markulin koja je gledala kako Komesu odsjecaju ruku svjedoci kako su druge radnike Hrvate vjesali na mesarske kuke.Ipak,najstravicnije je bilo smaknuce ILIJE DUMBOVICA.Ubili su ga pred njezinim ocima.
ANKICA MARKULIN,SVJEDOKINJA ZLOCINA:NJEGA SU SKINULI GOLOGA,KO OD MAJKE RODJENOG,
DRZALI GA I PUSTILI SU GA U ONO GDJE SE MELJE ZA PASTETE I SALAMU,NA NOGE GA TURALI DOLJE I TAK SU GA SAMLJELI.
Ankica i danas sanja mrvljenje ljudskog tijela.No,tko su uopce MONSTRUMI IZ"GAVRILOVICA"?
MIJO MLADJENOVIC,SVJEDOK ZLOCINA:TO SU LJUDI KOJI SU,NA ZALOST,S NAMA RADILI.JOS TRAGICNIJE STO SU EKSTREMNI,POSEBNO EKSTREMNI BILI MLADI LJUDI.DAKLE,18,20 GODINA,TA GENERACIJA KOJA NEMA VEZE S BIVSIM RATOM.
Ovo je JUGOSLAV VIDIC,MONSTRUM IZ"GAVRILOVICA",koji je Stjepanu Komesu odsjekao ruku.MONSTRUM DJECJEG LICA.Protiv njega su na Zupanijskom sudu u Sisku svjedocili upravo Ankica Markulin i Mijo Mladjenovic.
TOMISLAV KOMES,SIN UBIJENOG STJEPANA:ON JE OSUDJEN U ODSUTNOSTI NA TADA MAKSIMALNU KAZNU OD 20 GODINA ZATVORA.MEDJUTIM DO DANA DANASNJEGA ON JE NEDOSTUPAN HRVATSKOM PRAVOSUDJU.
JUGOSLAV VIDIC i danas slobodno zivi TAMO DALEKO,ponoseci se time sto je ucinio covjeku koji se drznuo rukovati s Franjom Tudjmanom.Mozda negdje ispija kavu s SLOBODANOM TARBUKOM koji je zbog ratnog zlocina takodjer u odsutnosti osudjen na 20 godina robije.Jos jednom se prisjecamo njegovih rijeci:
DRAGUTINN TOKIC:ON JE REKAO NEK SE KISELI!RANO JE JOS ZA NJEGA,NEK SE KISELI!
Zivotne li ironije,obitelj je nesretnog Stjepana Komesa,nekoliko tjedana nakon njegovog ubojstva,dobila pismo u kojem stoji da je jos 21.kolovoza `91.dobio otkaz po sili zakona jer je"Gavrilovic"otisao u stecaj.Stjepan tog krvavog ponedjeljka 16.rujna,kada su mu cetnici odsjekli ruku i zatim ga mucki ubili,uopce nije trebao biti na poslu.
(Ivana Mandic,"PRICA IZ HRVATSKE")

- 13:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi