drago boric

srijeda, 21.01.2009.

CETNIK DJURO SIMUNOVIC,GLINA,"SILT"POD REDNIM BROJEM 49(3)

...Djuro,koji se izjasnjavao kao Hrvat,tijekom srpske okupacije nosio je cetnicku uniformu:prvo kao vojni policajac,a zatim kao cuvar u glinskom logoru smrti.Isprovocirana Djurinom izjavom,nasoj se redakciji javila 84-godisnja Glinjanka JAGA SANTEK,koja je s kceri MAROM ratne godine uspjela prezivjeti u okupiranom gradu.
Baka Jaga zivi tek ulicu dalje od vijecnika Simunovica i njegove zene EVICE poznate pod nadimkom SEKA.
30.prosinca 1991.,svjedoci Jaga,na njezina su vrata zakucala trojica "Siltova",pripadnika te zloglasne jedinice,koja je u vrijeme okupacije pocinila najstravicnije zlocine.U drustvu trojice odmetnika bila je i EVICA SEKA SIMUNOVIC.
JAGA SANTEK,SVJEDOKINJA:DOSLA JE I UPERILA MI PISTOLJ U CELO.KAZE:DAJ MARKE!A MARU,KCER,
SU TU POLOZILI NA POD.I ONDA ONA KAD JE CULA TO STO TRAZE,VELI:MAMA,AJDE DAJ ONE MOJE NOVCE.ONA JE PLACU DOBILA,DVA MILIJUNA ONDA ONO BILO DINARA.
Evica je bila razocarana.Vjerovala je da susjeda Jaga,koja je svojedobno radila u Njemackoj,ima bogatu ustedjevinu.No,zaradjene marke odavno su se istopile.Evica je potom iz Jaginog ormara izvadila vrecicu s obiteljskim zlatom i pohlepno ga ugurala u dzepove.
JAGA SANTEK,SVJEDOKINJA:BILA JE NARUKVICA VELIKA,BILA JE VELIKA OGRLICA I BROS VELIKI.I DVA LANCICA VELIKA DEBELA I PET PRSTENOVA.
"Siltovi"i Evica neko su se vrijeme premisljali da li da Jagu i njezinu kcer Maru ubiju.Odlucili su ih ipak postedjeti.
Sutradan su Jaga i Mara pred vratima kuce pronasle poruku da ne smiju prijaviti kradju.Ako to ucine,dignut ce im kucu u zrak.Nakon pljacke bojale su se za zivot.Sebi ih je primio sudac Radovan Jovic,zahvaljujuci kome su i prezivjele okupaciju.To govori,svjedoci Jaga,da je i na drugoj strani bilo plemenitih ljudi.No,taj pridjev nikako ne moze stajati ispred imena Hrvata cetnika iz ove price.
Nekoliko dana nakon pljacke Jaga je pred TV servisom naisla i na njega.
JAGA SANTEK,SVJEDOKINJA:DJURO SIMUNOVIC JE BIO VOJNI POLICAJAC.I ETO TI GA NA VRATIMA,K MENI
LETI:STA TU RADIS,GUBI SE!,VELI.
No Jagine nevolje sa Simunovicima tu ne prestaju.Bracni par je pobjegao pred"Olujom",ali se 1997.vratio iz Republike Srpske.Jaga i Evica uskoro su se srele.Starica ju je pitala gdje je odnijela njezino zlato.Evica se uzrujala i Jagu tuzila suprugu Djuri.Cekao je da starica prodje njegovom ulicom.
JAGA SANTEK,SVJEDOKINJA:KAD JE ON VIDEL MENE,NOSI KISOBRAN,LETI IZ KUCE,ZGRABI ME I HTJEDE MENE UDARIT S TIM KISOBRANOM.
Reakciju na cijelu pricu pokusali smo dobiti od lokalnog predsjednika Socijalisticke partije Hrvatske koju u Gradskom vijecu predstavlja Djuro Simunovic.Bez uspjeha.
DJURO VOJNOVIC,PREDSJEDNIK SPH-a GLINE:NE ZELIM DAVATI IZJAVE U VEZI S TIM.AKO STA IMA,TO CE NADLEZNI ORGANI UTVRDIT.
I SDP,SPH-ov koalicijski partner u Glini,ostao je bez komentara.Predsjednik SDP-a Gline FRANJO GLUSAC na nase je pitanje kratko i jasno odgovorio:NISTA.
Iako je na sjednici Gradskog vijeca na kojoj je otkrivena Simunoviceva proslost bio prilicno suzdrzan,gradonacelnik Gline MARKO SREMIC,sada je rjecitiji.
MARKO SREMIC,GRADONACELNIK GLINE:NITKO OD NAS HRVATA GLINSKOG PROSTORA NE MOZE ZABORAVITI 372 MRTVE OSOBE,OD TOGA 142 JOS NISMO NASLI.PREMA TOME,ONAJ TKO JE ZIVIO NA OVOM PROSTORU U VREMENU OD 26.VI 1991.DO 5.VIII 1995.JE MORAO NESTO VIDJETI I CUTI I NE MOGU PRIHVATITI CINJENICU DA SU SVI BILI GLUHI I SLIJEPI.
Upravo to najvise pogadja stanovnike napacene Banovine.Iako su abolirani,pripadnici cetnickih formacija uglavnom
ne zele suradjivati s hrvatskim istraziteljima."NISAM CINKAROS",rekao bi vijecnik Djuro.
(Ivana Mandic,"PRICA IZ HRVATSKE")

- 13:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi