drago boric

četvrtak, 06.03.2008.

CETNICKI RATNI ZLOCINI U NEVESINJU

Amor Masovic o optuznicama za ratni zlocin u Nevesinju:MASOVNO UBIJANA I DJECA

Podizanje optuznice protiv KRSTE SAVICA i MILKA MUCIBABICA jedan je vid satisfakcije za zrtve iz Nevesinja,jer je rijec o prvim zlocinima u Nevesinju za koje ce neko odgovarati,kazao je clan Kolegija direktora Instituta za nestale osobe(INO)BiH Amor Masovic.Posebni odjel Tuzilastva BiH za ratne zlocine podigao je optuznicu protiv Savica i Mucibabica za zlocine pocinjene na podrucju Hercegovine.
MASOVNE GROBNICE
Masovic istice da je evidentno da su njih dvojnica bili ucesnici u zlocinima,nakon kojih jos nikada nisu pronadjeni ostaci brojnih zrtava.
"Bilo je 333 nestalih na podrucju Nevesinja.Svega 50 posto ih je nadjeno i ekshumirano.Nevesinje je,zapravo,u cjelini u masovnim ili pojedinacnim grobnicama.Cak cetiri prirodne jame na podrucju Nevesinja otkrivene su kao masovne grobnice.Gdje god krenete nailazite na grobnice,bilo pojedinacne ili masovne",kazao je Masovic.
Dodao je kako je podizanje optuznice sansa za Savica i Mucibabica da olaksaju svoju savjest,da kazu gdje su preostala tijela i da dobiju blazu kaznu tako sto ce suradjivati s tuziocem.
"Za Nevesinje je specificno sto je znacajan broj djece bio medju zrtvama,vise od 20.Ova opstina je u vrhu stradanja,
gledajuci u procentualnom smislu",rekao je Masovic,koji vec vise od decenije radi na ekshumiranju ostataka tijela zrtava iz proteklog rata.
NAJVECI ZLOCINAC
Slucaj Savica,ratnog sefa policije u Nevesinju,poznat je siroj javnosti Hercegovine,na sto je vise puta ukazivala Bahrija Trebovic,cijeg je muza Redzepa Trebovica,kako ona tvrdi,Savic ubio 16.juna 1992.godine ispred porodicne kuce Trebovicevih u Nevesinju.
Treboviceva je kazala da je Savic,s nekoliko pripadnika srpske paravojske i policije,Redzepa Trebovica najprije tesko ranio i ostavio ga da iskrvari,ne dozvoljavajuci da mu iko pridje ili da mu bude ukazana pomoc.
"Podizanje optuznice je nesto sto se vec davno trebalo dogoditi.Savic treba biti kaznjen,i to strogo,jer je bio najveci zlocinac u Nevesinju i znao je sve sto se radilo u Nevesinju i okolini,a imao je i naredbodavnu ulogu,jer je bio sef policije u Nevesinju",rekla je Treboviceva.
("Oslobodjenje")

- 16:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi