drago boric

subota, 02.02.2008.

Nenad Barinic-OVCARA-KRIK U NOCI

U nakladi Hrvatskog drustva logorasa srpskih koncetracijskih logora(HDLSKL)upravo je objavljen strip"Ovcara-krik u noci"vukovarskog strip-crtaca Nenada Barinica.Strip koji govori o stradanju na Ovcari objavljen je u nakladi od 2000 primjeraka,a uz cetrdesetak ilustracija tiskan je i dio izvornog teksta koji je pronadjen nakon zlocina na Ovcari.
"Rijec je o komadu papira na kojem je jedan od zarobljenika krvlju pisao sve ono sto je prozivio od zarobljavanja u bolnici do odvodjenja na stratiste gdje su ubijani zatocenici,medju kojima se nalazio i autor teksta",rekao je nakladnik,predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak.Autor teksta je poznat,ali zbog zelje obitelji ne otkriva se njegovo ime.
Kalvariju stradalnika s Ovcare Nenad Barinic,koji se stripom bavi od najranijih dana,za sto je dobio mnoga priznjanja i nagrade,nacrtao je u cetrdesetak ilustracija na kojima je,kaze,realno prikazano sve ono sto su prozivljavali zatocenici.Neke od ilustracija,napominje Barinic,nastale su znatno prije,u sklopu nekih drugih tema vezanih za Ovcaru,ali su se sada uklopile u strip koji je,kako kaze,nastajao vise mjeseci.
"Rad na stripu`Ovcara-krik u noci`za mene je osobno bio dio traumaticna iskustva i zbog cinjenice da mi je nekolicina prijatelja ubijena na Ovcari",izjavio je Barinic za Hinu.Dodao je kako mu je bez obzira na sve drago sto je upravo on uspio Ovcaru pretociti u strip i tako zrtve zastititi od zaborava.
Kako kaze Rehak,strip"Ovcara-krik u noci"moci ce se kupiti iskljucivo u Spomen-domu na Ovcari,koji ce se odrzavati i prihodom od prodaje stripa.
"Takvim i slicnim projektima,koje pokrece HDLSKL,bivsi logorasi zele upozoriti na svu bol i stradanja koja su prosli stradalnici Domovinskog rata.Kako nemamo nikakav video ili filmski zapis svega sto se dogadjalo na Ovcari,zeljeli smo na taj nacin pruziti jedno svjedocanstvo tog uzasa,tako da ga ne zaborave ni buduci narastaji",rekao je Rehak.
Iz vukovarske bolnice nakon pada Vukovara 18.studenog 1991.godine odvedeno je oko 260 ranjenika i civila,koji su poslije pogubljeni na Ovcari.

- 13:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi