drago boric

četvrtak, 01.11.2007.

Stjepan Kljuic,bivsi clan Predsjednistva Republike Bosne i Hercegovine-KRVAVI TRAGOVI FIKRETA ABDICA

Ne ulazeci u vase motive objavljivanja toboze zaboravljenih spisa Fikreta Abdica,kao ni publicitet koji ste im dali,
prinudjen sam da vam se obratim.Nije lijepo od Vas da neke lazi i kvislinsko ponasanje pojedinaca predocavate bez provjere i kritickog odnosa.
1.Cudi me kako niste primijetili paradoks da se Predsjednistvu,iako je njegov clan,Fikret Abdic stalno pismeno obraca,iako je to sve mogao uciniti aktivnim sudjelovanjem u kreiranju dnevnog reda i raspravama.
2.Pismo Fikreta Abdica americkom predsjedniku Georgeu Bushu bilo je najbolja ilustracija formata njegovog autora.Naime,danima se u njegovom uredu prekucavao materijal,zvao slovenski ekonomist Stanic,prikupljali podaci...Konacno,Fikret Abdic je na 30 gusto kucanih stranica donio pismo na sjednicu Predsjednistva i trazio da ono postane zvanicni dokument istog.Pismo je pocinjalo otprilike ovako-Ja,Fikret Abdic,poznatiji kao Babo...Fikretu Abdicu,kada je rijec o tome pismu,smijalo se citavo Predsjednistvo i pomocno osoblje zbog nacina i forme koji nisu bili primjereni komunikaciji sa americkim predsjednikom.
PLATFORMA
Zamolili smo Nenada Kecmanovica,Abdicevog intimusa,da mu objasni kako americki predsjednik nema vremena citati tako opsirna,da ne kazem i dosadna pisma.
3.Laz je da je Fikret Abdic inzistirao na donosenju Platformne Predsjednistva.Naime,Predsjednistvo je nakon jedne rasprave o potrebi takvog dokumenta zaduzilo upravo Fikreta Abdica,Nenada Kecmanovica i mene da sacinimo prijedlog teksta.Pored dogovorenih principa,u prvi plan trebalo je predstaviti drzavu BiH kao zajednicku domovinu svih njenih naroda i gradjana,izraziti ciljeve nase borbe,objasniti demokraciju i zastitu ljudskih prava kao najvaznije tekovine historijskih promjena koje su nastale.
Stalno sam inzistirao da izvrsimo svoju obavezu,ali Fikret Abdic i Nenad Kecmanovic,unatoc tome sto su dane provodili u Abdicevom uredu,nisu pristajali.Uvijek su izmisljali hitne poslove,a u stvari oni su stalno telefonirali Nikoli Uzelcu,Milanu Torbici,Milutinu Kukanjcu,a cesto sam s njima zaticao i Branu Miljusa, u povodu cega sam ostro kritizirao Abdica na jednoj sjednici Predsjednistva.
Platforma je zaceta u konzultacijama koje sam imao sa Alijom Isakovicem i Hrvojem Istukom.Taj inicijalni papir dao sam Mirku Pejanovicu sa uputama da trazi odredjene ugledne patriotski orijentirane ljude,bez obzira na partiju i naciju,te da ih konzultira.Pejanovic je uistinu uradio ogroman posao i nakon izvjesnog vremena imali smo prijedlog Platforme.
Ovaj dokument usvojen je 26.lipnja 1992.godine jednoglasno.Javio se Nenad Kecmanovic sa nekim inovacijama
i jezicnim indicijama,ali je to bio samo trik,kako bi se toboze vidjelo da i on daje svoj doprinos izradi ovog dokumenta.Nisu se mnogo trsili ni drugi clanovi Predsjednistva(Alija Izetbegovic i Ejup Ganic).Dok smo glasali usvajajuci Platformu,Nenad Kecmanovic je citao novine.Medjutim,Platforma je imala veliki odjek u narodu i medju braniteljima.To sto se mnogi od potpisnika,kasnije,nisu zalagali za njenu striktnu realizaciju uvjetovalo je tako tragicne posljedice.
Danas,kada je od donosenja Platforme proslo vise od 15 godina,mi,njeni autori,mozemo biti ponosni.Po svom obliku i sadrzaju,te vremenu u kojem je donesen,ovaj dokument ima nesumnjivu avnojevsku snagu.
4.Abdicevo inzistiranje da se proglasi ratno stanje bilo je u suglasju onoga na cemu su inzistirali Karadzic i Milosevic.Republika BiH kao medjunarodno priznata zemlja i clanica UN bila je napadnuta,na nju je izvrsena agresija i prakticno je bilo okupirano 70 procenata njene teritorije.Blokirani su potencijali za obranu,zauzeti logisticki centri(Han-Pijesak,Mrkonjic-Grad,Bijeljina),pa je bilo logicno nase odugovlacenje i izbjegavanje ulaska u totalni rat.Da smo onako nespremni usli u totalni rat,broj zrtava bio bi daleko veci.Uz to,promijenio bi se i odnos medjunarodne zajednice prema ovom sukobu.
5.Tko je uistinu Fikret Abdic vidjelo se u Bijeljini,kada je delegacija Predsjednistva(Fikret Abdic,Biljana Plavsic i Jerko Doko)dosla da istrazi drugi veliki zlocin u BiH.Prvi je,naravno,bio u Ravnu,medjutim,mnogi nisu smatrali da je to tragedija,jer se radilo o hrvatskim zrtvama.Fikret Abdic nije nista vidio u Bijeljini.Dapace,on je imao srdacan prrijateljski susret sa zlocincem Arkanom i povlasteni polozaj da jedini nije trebalo da zalegne pred cetnickim razbojnicima.
SUSRET S ARKANOM
Kada su se vratili iz Bijeljine neobavljena posla,zalio mi se ministar obrane Jerko Doko:
-Ljudski sam ponizen.Morao sam leci na zemlju pred Arkanovim zlikovcima.Jedino je Babo ostao na nogama...
-E,moj Jerko.Dobro si Ti uradio.Kakav ponos.Ti moras znati da je Abdic njihov i da su oni,u stvari,trazili samo tebe...
6.Najbolja ilustracija Abdiceve suradnje sa Milosevicem i Karadzicem ocitovala se kada se poput duha Hamletova oca Abdic nasao u Sarajevu 2.maja 1992.godine.Svi putevi bili su blokirani,ali je Fikret Abdic stigao u Studio TV Sarajevo.Treba podsjetiti da je Alija Izetbegovic tada bio uhapsen na Lukavici,da smo Ganic i ja bili pod opsadom u zgradi Predsjednistva.Medjutim,unatoc tome sto je cijelo vrijeme proboravio u Studiju TV Sarajevo,Fikret Abdic nije ni pokusao prici mikrofonu.On i ja znamo zasto...
7.Najbolji kronicar bosanskohercegovacke tragedije lako bi zakljucio zasto ste vi tako pompezno objavili neke opservacije Fikreta Abdica upravo danas.Jasno je da je danasnja situacija u zemlji veoma teska i vracanje na poziciju Fikreta Abdica stvara kod nezadovoljnika,a njih je uistinu mnogo,iluziju da je moglo biti drugacije.Izricito tvrdim da nije moglo biti drugacije.I"historijski sporazum"i Abdiceva uloga vodili su nas tamo,sto se danas jasno moze vidjeti od Rudanke do Bosanskog Broda pa sve do avlije Fate Orlovic.
8.Nedopustivo je govoriti o Abdicu a da se ne spomene najsramniji trenutak u historiji BiH.To je ona slika kada u Beogradu i Abdic potpisuje Sporazum sa Radovanom Karadzicem i Slobodanom Milosevicem.
Istina,po svojoj nemoralnosti u nasoj blizoj proslosti imaju jos dvije slike koje su ravne onoj Abdicevoj iz Beograda.
Prva je kada tadasnji predsjedavajuci Predsjednistva SFRJ Raif Dizdarevic podilazi razularenoj masi na mitingu u Beogradu,a oni ga vrijedjaju i ismijavaju cekajuci Vozda da im se obrati i obeca hapsenje...Druga je poljubac frustrirane gospodje,sveucilisne profesorice iz Sarajeva Biljane Plavsic sa zlocincem Arkanom u okruzenju muslimanskih zrtava koje su bespomocno lezale na ulicama Bijeljine.
U ovoj reakciji namjerno nisam govorio o nasim osobnim odnosima.Pogotovo ne o tome kako je Fikret Abdic
sirio glasine kod Predsjednika Franje Tudjmana i njegovih suradnika o tome kako je,navodno,Alija Izetbegovic kupio Stjepana Kljuica.Nisam i zbog toga sto Fikret Abdic u tom zlodjelu nije bio sam.Iste informacije su sirili jos neki istaknuti clanovi SDA.
("Oslobodjenje")

- 13:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi