drago boric

četvrtak, 01.11.2007.

Borisav Jovic,Slobina"sobarica"-POSLEDNJI DANI SFRJ

17.mart 1991.
Uvece oko 19 casova Veljko Kadijevic zove mene i Sobodana Milosevica da hitno dodjemo.Treba da nas obaveste o odluci sta ce raditi.U stvari,da iznese varijante sta bi mogli da rade.Nije jasno da li nas obavestavaju ili nas konsultuju.
Prisustvuju Kadijevic,Adzic i Stane Brovet.Prvo izlaze Stane Brovet.Mozda ceo sat.Ono sto su morali da procenjuju mnogo pre nego sto su se,kako nam je bar saopsteno,odlucili na vojni udar.Prema onome sto Brovet izlaze,i nema nikakvog vojnog udara.Ima samo eventualnih varijanata oduzimanja oruzja Hrvatima i dovodjenje u ustavne okvire Teritorijalne odbrane u Sloveniji,ali ni o njima nista nije odluceno.Tek se razmatraju moguce varijante.Prva etapa prve varijante je blaza,skoro bez upotrebe sile,druga sa upotrebom sile.I jedna i druga se neizbezno svode na drugu etapu,i to sa fatalnim posledicama.Njena primena,prema analizi vojnog vrha,vodi u raspad zemlje,gradjanski rat i potpunu medjunarodnu izolaciju uz gubljenje legitimiteta vlasti i potpuno neizvesnu perspektivu kako da se izadje iz corsokaka.Analiza je takva da prosto sugerise da se ne ide u takve rizike.Prema drugoj varijanti,dizu se ruke od nasilnog izvrsenja Naredbe i obecavaju se narodu neke verbalne garancije da ce biti sprecen gradjanski rat i nasilje
(a ta varijanta je ono na sta su se na kraju opredelili).
Evo sta su meni i Slobodanu tada 17.marta 1991,dakle dva dana posto sam podneo ostavku da bih njima ostavio slobodan prostor da deluju i cetiri dana otkako su nam saopstili da su se odlucili za vojni udar,u kabinetu Kadijevica izlozili Veljko,Brovet i Adzic...
Iz inostranstva bi se mogle ocekivati osude od stranih vlada,rezolucije-osude OUN i evropskih institucija.Takodje,
prekid diplomatskih,ekonomskih i drugih odnosa,prekid finansijskih tokova i zaplena imovine u inostranstvu,
ukljucujuci i devizne rezerve u stranim bankama.
U slucaju gradjanskog rata verovatna je i vojna blokada,a zavisno od razvoja situacije u krajnjem slucaju moguca je i neka vrsta vojne intervencije...
Strane sile bi nas kvalifikovale kao diktatorski rezim.
Najbolja bi bila samo prva etapa ove varijante,a ostalo bi usledilo kao protivmere na dokazanu upotrebu sile protiv vojske.Slabost cele zamisli je sto se ne moze izbeci privredni kolaps,gradjanski rat i druge teske posledice.
(Logican je zakljucak,mada ga Brovet nije izneo,da bi druga etapa zamisljene akcije vodila u corsokak u koji nema smisla ici.)
Drugu varijantu izneo je general Blagoje Adzic.Ona polazi od cinjenice da Predsednistvo SFRJ nije donelo odluku koju je predlagao vojni vrh,ali da nezavisno od toga vojska ukazuje na svoje ustavne odgovornosti,da ce braniti teritorijalni integritet i ustavni poredak zemlje.Deklarativno garantuje narodu mir i sigurnost.
Na to su se i opredelili.
Takvu proklamaciju moglo je da donese i Predsednistvo bez ikakvih teskoca.Svi bi se,ili bar vecina,slozili s njom,ali ona ne znaci nista izuzev golog zavaravanja gradjana.
A drugu varijantu necu ovde citirati,ona je objavljena sutradan.
Eto,to je sve.Ispali su krajnje cudni.Ako su sve analize imali u vidu jos onda kad su nam rekli da su se odlucili na vojni udar,nejasno je kako su se na to odlucili.Ako nisu sve to imali u vidu,onda su neozbiljni.
Mi ih nismo terali da vrse vojni udar.Oni su to od nas i kao nameru krili.Ja,na primer,nisam imao pojma da su odluke predlozene Vrhovnoj komandi u toj funkciji...
Kada su nam izlozili zapanjujucu analizu sta bi znacila vojna intervencija u Hrvatskoj,sa stanovista otpora u Hrvatskoj,kakvo bi bilo reagovanje u drugim republikama,u Evropi i svetu,zatim koliko bi se to odrazilo na privredu i na samu armiju,cudio sam se kako su uopste mogli da zamisljaju tu akciju,ako im je analiza tacna.A uglavnom je realna.
Odmah sam im rekao da im zamisao iz prve varijante nije dobra i da je besmisleno uvlaciti zemlju i narode u jos teze stanje nego sto je.Mora se traziti put za odbranu onih naroda i teritorija koji zele Jugoslaviju.Nista vise od toga.
SLOBODAN JE CUTAO,UOPSTE NIJE KOMENTARISAO NJIHOVE VARIJANTE I ANALIZE.PITAO JE SAMO DA LI CE ARMIJA ZASTITITI VLAST U SRBIJI AKO OPOZICIJA PONOVO POCNE SA NASILJEM.ODGOVORILI SU DA HOCE.
Pitanje je da li im se i to moze verovati!

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi