drago boric

ponedjeljak, 03.09.2007.

Dr Amir Pleho-OTETO OD ZABORAVA

Trojica nas je.Sjedimo kao znanci.U ovom ruznom vremenu postadosmo bliski.Nevolja nas poveza u jedno.Ne puca vise,pa su sijela mirnija i manje opasna.Prebiranje pocetka nestajanja jednog naroda je svojevoljno uslo u razgovor.Povukao je to neki poriv iz dubine dusa.Sjecanja sama naviru,ne pitajuci da li je vrijeme da se o tome govori.Preko puta mene na stolici covjek koji je po svom sveukupnom ophodjenju ljudina.I poslije svega sto je propatio,bez zla je u sebi.
Bio je na mjestu sa koga se dobro vidjelo svako cinjenje i pojedinci koji su ucestvovali u njima na pocetku etnickih ciscenja po Bosni.Vec tada se brzo osjetilo da svima ne prijeti ista opasnost.
Vrijeme proslo.Izlaze konvoji ljudi iz tek opkoljenog Sarajeva.Po sastavu putnika u vozilima i pravcima kuda odlaze neobicni su.Ima ih dosta.Autobusi slovenacki,makedonski,jevrejski,srpski i hrvatski.Nema autobusa kojim putuju starosjedioci,bosanski Muslimani.Oni mirni kao da se nista ne dogadja.Ostaju u gradu.Nezbrinuti.Oluja,koja se dugo spremala,samo sto nije zatutnjala.
Njemu sto mi je sada preko puta i sa sjetom se sjeca tih dana zbog drustvene pozicije pripalo samo da potpise spiskove konvoja.U kasarni jugoslovenske armije tamo u Lukavici sastanak.U ime zvanicne vlasti na sastanku sa cetnicima je Ceresnjes.Jevrej je.Njegovih je u Bosni i Sarajevu jako malo.Vecina je odselila daleke 1948.u Izrael.
Na sastanku se odabire koga ce paravojne srpske snage propustiti u svijet.
Spiskovi brzo stizu na sto za potpis.Cudno,pravili su ih jedni,valjanost im odredjivali u Lukavici oni sto se spremaju za paljevinu i ubijanja,a potpis za sve treba da stavi covjek kome su zlo,pohlepa i mrznja strani.U spiskovima vidno nedostaje samo jedna grupacija stanovnika.I on pripada tim sto ih nema na spisku.
Najprije u mislima potrazi opravdanje za ove iznenadne pokrete stanovnika.U jevrejskom konvoju na spisku po koji Jevrej,ostalo samo pravoslavci koji se upisuju sada kao Srbi.Put konvoja se prekida na Ilidzi.Cetnici sve preuzimaju u svoje ruke.Srbi u konvoju"putuju u Srbiju".Prva stanica su im Pale.Hrvatski konvoj ide do Konjica pa dalje prema zapadnoj Hercegovini.Tu su samo bosanski katolici.Slovenacki konvoj kupi Slovence sa onim sto su bracnim vezama uokvirili i smjestili pod svoje u hudoj Bosni.Ima tu malo i Srba i Hrvata.I Makedonci odvoze bracne veze nastale u Bosni.I u tom konvoju ima Srba.
Sve odlazi ispred pozara koji zloslutno prijeti Bosni.Onim sto ostaju u Bosni drzi govor na posljednjim izborima zakonski izabrani predsjednik drzave.
"Ne bojte se,rata nece biti.Za rat treba dvoje,a ja ga necu i mi necemo ratovati."
Narod k`o narod,povjerova prvom covjeku i nastavi mirno cekati.Oni sto nisu imali svoje konvoje ostadose da mirno cekaju smrt.Nisu imali rezervne ni domovine,ni otadzbine.Jedini su bili svoji na svome,a zlo je stiglo da ih ubija.Krv je potekla u Vukovaru,Dubrovniku i Ravnom.Zvornik,Foca,Visegrad i Rogatica cvile.Svuda krv i samo krv.
Smusenost politickog vrha ne prestaje.Tamo su oko vodje poslusni.Pametne su bezdusno odgurnuli u stranu.
Kad se nazrelo da su im to grijesi,politicari pametnim prisise tvrdnju da su oni okrenuli narodu ledja.Bezglavi hod
tih politicara je pomagao nestanak jednog naroda.Sada kada vise ne puca i kada su umukle baterije sa brda na pomolu je definicija najprljavijeg u istoriji ratovanja.Prvi najgnusniji nacin etnickog ciscenja na evropskom tlu ce po zadatoj definiciji ponijeti naziv gradjanski rat.Ubijanje u Bosni sigurno nije gradjanski rat i nisu ga vodili gradjani.
BIJASE TO NAJMUTNIJE ARANZIRANO UBIJANJE NEDUZNIH SA OBILJEZJIMA KRSTASKOG POHODA.
(Dr Amir Pleho-"SIJELA U PAKLU")

- 13:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi