drago boric

petak, 01.12.2006.

Fra Petar Andjelovic-VJERNI BOGU,VJERNI BOSNI

REKLI SU O FRA PETROVOJ KNJIZI ILI U POVODU NJE:

U godinama rusenja iluzija,ali i ljudskih domova i zivota,ljudi su"bjezali"u mrznju,iskljucive nacionalne blokove.To je dakako izopacen nacin spasavanja osobnog integriteta.
Usudjujem se ustvrditi da su se u najdelikatnijoj poziciji nasli bosanski fratar,bosanski pjesnik,i svaki vjernik i humanist,koji radi vjernosti svojoj dusi nisu imali kamo pobjeci.
Najvecu vrijednost ove knjige nasega brata fra Petra Andjelovica"Vjerni Bogu,Vjerni Bosni"vidim u njegovom autenticnom osobnom svjedocenju tezine i uzvisenosti ove pozicije.
Ne slucajno,ovu sintagmu Vjerni Bogu,Vjerni Bosni on izgovara u jednom dahu,kao dijete koje zahvaceno strahom i zbunjenoscu u situaciji koja ga nadilazi ne trazi od majke objasnjenja vec se sto blize stisce u njezino krilo.
Fra Mijo Dzolan,Sarajevo,16.prosinca 2000.

Ova knjiga je autorska knjiga prije svega,ali nije samo to.Ona je i generacijska knjiga i ona je knjiga franjevacke zajednice.Ona je sve troje to istovremeno,jer sve je to izaslo iz fra Petrovog pera,cak i poslanice koje salje svojoj braci kao provincijal.U njima je prepoznatljiv osobni fra Petrov stav,ali mora se priznati da je ovo,osim toga,i generacijska knjiga,dakle knjiga jedne generacije franjevaca kojima je sudbina ili njihov zavjet Bogu odredila da podnesu teret ove teske desetogodisnje sudbine kroz koju su prosli sa svojim vjernicima i sa svima ostalima koji su tu sudbinu dijelili...Naravno,knjiga je i knjiga franjevacke zajednice,jer se ona oslanja na tradiciju franjevaca u Bosni i pokazuje da zapravo nastavlja tu tradiciju,jer nema ni jednog stava u ovoj knjizi koji ne bi imao uporiste i izvor vrijednosti,na koje se oslanja,u franjevackoj tradiciji.
Prof.dr.Ivo Komsic,Sarajevo,16.prosinca 2000.

Ovaj testament cuvenog franjevackog provincijala sastavljen je od svoje osnove i potke,osnova je,opet sastavljena,rekli bismo,od gusto istkanih niti franjevacke povijesti u Bosni,od cvorova vremena dugog sedam stoljeca.Fra Petar Andjelovic citateljstvo podsjeca na vazne skaline tog povijesnog uspravljanja Bosne Srebrene i bosanske drzave preko i posredstvom franjevackog reda i preko katolicke komponente u Bosni.Na tom tragu,s velikom pozornoscu citaju se tekstovi fra Petra Andjelovica o njegovim davnim prethodnicima,fra Andjelu Zvizdovicu i fra Filipu Lastricu.
Prof.dr.Enes Karic,Sarajevo,16.prosinca 2000.

Kroz citavo ovo kazivanje protezat ce se tvrdnja da su bosanski franjevci bili i da zele ostati vjerni Bogu i vjerni Bosni.To autor naziva zakletvom bosanskih franjevaca,nikad napisanom,a uvijek zivljenom.On polazi od tvrdnje da pucki receno,Bosna i hrvatstvo nikad nisu u suprotnosti.
Prof.dr.Hasan Muratovic,Zagreb,31.sijecnja 2001.

Sirokogrudnost i sposobnost nositi se s razlikama obiljezavala je svu povijest franjevaca u Bosni,to su pokazali i u ovom teskom vremenu.Svjedocanstvo je i ova knjiga njihova provincijala u ovom presudnom razdoblju,kad se radilo kako opstati...Franjevci su tijekom svih svojih sedam stoljeca u Bosni znali razgovarati s muslimanima i u tome su neizostavan cimbenik,zajedno sa svim crkvama i politickim subjektima,izgradnje sada moderne europske BiH u kojoj ce vladati mir i dobro za svakog covjeka.
Bono Zvonimir Sagi,Zagreb,31.sijecnja 2001.

Bosna Srebrena ime je i za jednu knjizevnost koja ima lice vrlo zivog i nikad zavrsenog knjizevnog korpusa.
Ivan Lovrenovic,Zagreb,31.sijecnja 2001.

Iz stranice u stranicu ova knjiga svjedoci za sve ljude otvorena duha kako njezin autor zajedno sa svojom bracom,sa svim vjernicima i svim ljudima dobre volje,skrbi oko zajednistva u razlikama...
Njegove ideje izviru iz uspjesnih povijesnih usporedbi i preciznog elaboriranja svega bitnog u medjuljudskim i medjukonfesionalnim odnosima.TO JE PLASTICNO DOCARANO U RAZLICITOM PRISTUPU,KAKO BI KRLEZA REKAO,NASIM KOBNIM RAZLICITOSTIMA.
Prof. dr. Esad Cimic,Split,17.ozujka 2001.

Mislim da bi se moglo danas govoriti o nekoj vrsti renesanse multireligioznosti koja pocinje iz Sarajeva...I dok danomice postaje svim razumnim ljudima jasno koliko je tesko i koliko je zahtijevno znati nesto danas o Bosni,istodobno u Hrvatskoj raste broj navodnih strucnjaka za Bosnu,koji se zamecu sudovima o Bosni,a Bosni je sve gore i gore.Svi imaju rjesenje u dzepu,a od njega smo sve dalje i dalje.
Zeljko Mardesic,Split,17.ozujka 2001.

Kada je rijec o Bosni,pa onda o bosanskim Hrvatima,pa onda i o tim fratrima u Bosni,onda se to tek postavlja u punoj dramaticnosti,ta spoznaja da mi zapravo o tome doista ne znamo nista u smislu nekog sistematiziranog,slegnutog,sigurnog,sedimentiranog znanja s kojim zivimo,s kojim naprosto hodamo.I zato su ovakve pojave kakva je fra Petar Andjelovic u ovom vremenu u kojem smo prezivjeli tih deset godina,nevjerojatnih,strasnih godina,ali i kao autor ovakve knjige,izazovan ako vec ne za saznavanje,ako vec ne za stjecanje tog nekog sistematiziranog i sigurnog znanja,a ono barem za otvaranje ociju na pravi nacin pred tim problemom.
Ivan Lovrenovic,Split,17.ozujka 2001.

Pocascen sam i privilegiran sto prisustvujem predstavljanju ove knjige i bit cu sretan da ona dodje u ruke svima koji vjeruju u Bosnu,a jos vise ako dodje i u ruke onima koji ne vjeruju u Bosnu.
Stjepan Mesic,Zagreb,31.sijecnja 2001.

- 13:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi