drago boric

petak, 10.11.2006.

Senad Avdic

2.maj 1994.-Dnevnik TVBiH

Senad Avdic,glavni i odgovorni urednik nedjeljnika"Slobodna Bosna":

Drugog maja 1992.godine na istom ovom mjestu,u nazocnosti vecerasnjeg urednika Dnevnika Televizije BiH,rjesavala se buducnost i sudbina Bosne i Hercegovine.
Da su se dogadjaji odvijali onako kako je to Beograd planirao,vjerovatno bi vecerasnji urednik Dnevnika bio neko sa Pala,a u cijeloj Bosni i Hercegovini bila bi svecano obiljezena dvogodisnjica povratka ove bivse jugoslovenske republike u bivsu Jugoslaviju i svrgavanje"nenarodnog i secesionistickog rezima
Alije Izetbegovica"...
Mozda bi na Kozari danas bio odrzan velicanstveni miting"na kojem bi govorili predsjednik Predsjednistva Bosne i Hercegovine Fikret Abdic i predsjednik Narodne skupstine Bosne i Hercegovine Momcillo Krajisnik.
Ali kao i mnogo sta drugo sto je beogradski diktatorski rezim planirao,tako se nije realizovao drzavni udar planiran za 2.V 1992.
A sve je bilo detaljno isplanirano.
Jugoslovenska narodna armija,za koju njen BiH komandant,general Milutin Kukanjac tog momenta tvrdi da "jedino ona ne puca na Sarajevo",drugog maja odlucuje da skloni sve maske sa sebe.
Toga dana Sarajevo je prvi put od pocetka agresije bombardovano onako kako po srpskim"standardima"i treba da bude i kako je bombardovano mjesecima nakon toga.JNA je,tvdi njen stab,"brutalno napadnuta"i odlucuje da se brani svim sredstvima:zapaljen je Dom mladih na Skenderiji,gadja se Hitna pomoc na Malti,gori zgrada Predsjednistva,Skupstina grada,gori Posta na Obali.Ona je iznutra unistena,dinamitom.
JNA iz pravca Vraca krece sa cetiri tenka u"kontranapad"na zgradu Predsjednistva Bosne i Hercegovine.
Iz pravca Nedzarica prema zgradi Televizije Bosne i Hercegovine.
Na pedesetak metara od Predsjednistva herojski branioci Sarajeva unistavaju agresorske oklopnjake,a kolona iz Nedzarica nakon nekoliko ispaljenih"zolja"branilaca,povlaci se panicno.
Prvi dio plana po kojem je trebalo zauzeti Predsjednistvo(i vjerovatno pobiti sve prisutne"secesioniste")a sve to"argumentovano"objasniti na vec osvojenoj Televiziji BiH-je propao.
U Predsjednistvu nema njegovog sefa Alije Izetbegovica.Ali,samo sto nije stigao iz Lisabona sa pregovora o Karington-Kutiljerovom planu o Bosni.S njim je i predstavnik udruzene bosanske opozicije dr.Zlatko Lagundzija i pratnja.
Njihov avion,kojem je osobno lord Karington garantirao bezbjednost,najprije pokusava biti natjeran da sleti u Beograd,a onda ipak slijece na Butmir.
"Ptica je sletjela",javljeno je tada Milosevicu u Beograd.
Nekoliko generala JNA"docekuju"predsjednika Izetbegovica i vode ga na Lukavicu gdje ga,navodno,treba cekati general Milutin Kukanjac.
Dok se sve to desava,automobil koji vozi clana Predsjednistva BiH Fikreta Abdica juri iz Splita prema Sarajevu.Na Ilidzi Abdicu sretan put zeli osobno sef srpske policije Tomo Kovac.Abdicev automobil se zaustavlja pred zgradom Televizije Bosne i Hercegovine,a on odlazi u studiio u koji ga niko nije pozvao!
U zgradi Predsjednistva vlada konfuzija,sto zbog granata koje padaju,sto zbog blizine tenkova,sto zbog tvrdnji ministra policije Alije Delimustafica"da se Bosna ne bi smjela zrtvovati zbog jednog covjeka
makar on bio i predsjednik drzave!"
Delimustafic trazi da uhapsenog predsjednika mijenja Fikret Abdic,a tadasnji potpredsjednik Vlade Rusmir Mahmutcehajic da je taj zahtijev zapravo zahtijev za drzavnim udarom u saradnji sa Jugoslovenskom armijom.
I dok se predsjednik Izetbegovic javlja iz Lukavice,a general Djurdjevac naredjuje obustavu vatre,Abdic sa vec spremljenim govorom u kojem"potvrdjuje da ce BiH ostati u Jugoslaviji sa njim kao predsjednikom na celu",dobija"flastera"u studiju Televizije BiH-ministra odbrane Jerka Doku.Doko ima instrukcije iz Predsjednistva da upotrijebi sva raspoloziva sredstva u onemogucavanju Abdica da se obrati naciji kao novi sef drzave koji,naravno,"uziva poverenje"svih strana u sukobu,a osobito JNA.
Ali,velikosrpski stratezi samo su jednu stvar previdjeli,i to je bilo dovoljno da se cijela stvar spasi.Previdjeli su da postoje branioci Bosne i Hercegovine.Oni su ranije planirali opkoljavanje Komande Druge armijske oblasti u kojoj se nalazi njen komandant general Kukanjac...
...Od tog trenutka Milosevic je svjestan da Bosnu i Hercegovinu moze osvojiti samo vojnickim putem.Zato je u ove dvije godine zrtvovao sto hiljada srpskih vojnika ali cilj jos ni izbliza nije
postigao.A samo mu je malo nedostajalo...
Tacno na danasnji dan prije dvije godine,kada je"ptica bila u kavezu",a"Agrokomercov puran"bio
spreman da saopsti naciji putem Televizije BiH da je sa Bosnom i Hercegovinom gotovo i da nema bolje drzave od Jugoslavije...
Hadzifejzovic:Agresor,dakle,tog drugog maja 1992.godine,ni pomocu tenkova nije uspio uci u Predsjednistvo i Sarajevo.
No,nas narod mora znati da ce u skladu sa"politickim vratolomijama"u ovaj grad uci mnogi ljudi koji,koliko do juce,to nisu mogli uraditi ni sa deset dobro organizovanih drzavnih,vojnih udara.
(Senad Hadzifejzovic-"RAT UZIVO")

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi