neverinov blogneverinov blog

Naš je okoliš nastao građenjem






Pred nekoliko tjedana u Nikoziji na Cipru održan je međunarodni skup s namjerom da se suhozidi u mediteranskom krajoliku zaštite pod UNESCO-om kao nematerijalna baština. Ta vijest u našim medijima je prošla gotovo nezapaženo, notirana tek kao crtica u rubrici zanimljivosti, iako je čitav krajolik naše obale marljivo prošaran i prezidan suhozidnim građevinama. On je toliko urezan u našu mentalnu mapu da smo ga prestali gledati kao izraziti antropogeni utjecaj u krajolik, već ga smatramo nećim oduvijek prisutnim. Iz spomenutih je razloga i Hrvatska imala svog predstavnika na tom skupu.

Za one koji žele saznati malo više na stranicama Vizikulture i HRT na zahtjev.

.

Post info
29.02.2016. (22:31)
4 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Ikonografija laži



Iz Jutarnjeg lista

Laž je prvenstveno izmišljena radi nas samih kako bi pronašli sigurnost i uporište u određenom lošem ponašanju.

Njeno ponavljanje je pokušaj afirmiranja njene istinosti, a neprizanavanje te laži kao istine dovodi nesigurne osobe kojima treba apsolutna istina da napadnu glasnika.

Zamislite da jednom veteranu iz Domovinskog rata kažete da su njegovi drugovi, obitelj i kuća nepotrebno stradali jer je ovaj zadnji rat bio samo podijela pljena između Miloševića i Tuđmana.

Da li će se osvetiti vlastodršcima nakon što provjeri činjenice ili će napasti glasnika?

Jednom kad je laž afirmirana počinju se graditi spomenici u njenu čast kao ovi Tuđmanu.

Laž poput sjajnog celofana o obrani i pravednosti našeg naroda naspram Drugog poprima konkretne oblike.

Sve kako bi se opravdalo gašenje i komadanje nekad uspiješnih tvornica, izbacivanje radnika na ulicu, krađa društvene imovine privatizacijom, namještanje nasilnika i lopova na državne funkcije, izbacivanje iz stanova hrvatskih građana krive nacionalnosti.

Domoljublje iskorišteno kao podloga za bogaćenje ljudi koji se nikad ne bi obogatili vlastitim radom.

I onda ponavljanje jedne te iste trakavice nama koji ne vjeruju u taj šrot mahanja zastava jer domovina se ljubi:

A) plaćanjem poreza

B) poštivanjem zakona (osim ako su nepravedni, primjer rasnih zakona)


Laž je s toga poput Rječnika uvirježenih mnijenja Gustava Flauberta i tu da prikeljim link Pera u šaci koji se onomad osvrnuo na tu temu.


Fascinirani ste teorijama zavjere koje stalno cirkuliraju na društvenim mrežama. Zbog čega?

- Član sam društva koje se nastoji boriti protiv okultizma i teorija zavjere. Prema tome, laž me fascinira. Zbog toga skupljam knjige s lažima. Nemam Galilea u svojoj zbirci, nego Ptolemeja, zato jer je bio u krivu! Volim i alkemičare te mađioničare. Semiotika - naša sposobnost stvaranja znakova i simbola - se ne sastoji toliko od načina na koji govorimo istinu koliko od sposobnosti da lažemo.

Pismo propovjednika Johna, koje se proširilo u 12. stoljeću, opisivalo je nevjerojatno kraljevstvo negdje u središtu muslimanskog svijeta kojim vlada kršćanski kralj. Marco Polo ga je tražio tijekom putovanja u Kinu. Velike laži stvaraju povijest. Protokoli sionskih mudraca - antisemitska prijevara koja je imala cilj razotkriti židovski plan za svjetskom dominacijom - nažalost je jedan od poznatijih primjera. U svakom slučaju, laži su imale veliki utjecaj na povijest.


Umberto Eco - Velike laži stvaraju povijest


"Domoljublje" jest malograđanstvo.

Vitlanje zastavom, busanje u prsa i istodobno neplaćanje poreza, siledžijsko i lopovsko ponašanje vlastodršaca i njihovih glasača je samo paravan za zadržavanje opljačkanog i novi val ozakonjenih pljački i zločina.

Isto vrijedi i za Crkvu u Hrvata i kanonizaciju zločinca Stepinca. Riječ je o dva kraka iste igre.


Jedno pitanje će izvjesno vrijeme zabavljati hrvatsku javnost. Neki gradovi biti će suočeni s naizgled nerješivim komunalnim, ambijentalnim i estetskim, zapravo moralnim problemom: što učiniti s Tuđmanovim spomenicima?

Na koncu je prevagnuo velikodušni stav da ipak ostanu.

Ostat će da bi podsjećali na vrijeme u kojem je nekim čudom bilo moguće da je netko takve spomenike naručivao i da ih je netko pristao izrađivati, a da pritom nitko nije osjetio stid. Ostat će zato što nikada nije prekasno osjetiti stid.

Osim toga, u Hrvatsku će dolaziti studenti povijesti umjetnosti iz cijelog svijeta kako bi na primjeru Tuđmanovih spomenika neposredno doživjeli staro estetsko (i etičko) pravilo: pokuša li se neka laž ili neka nakazna ideja umjetnički artikulirati, ona ne može pobjeći od svoje istine i svoje suštine. Jedini mogući ishod tog urokljivog patosa uvijek su samo kič i ružnoća.


Komentar Vuka Perišića - tportal.hr


Lažni Domoljubi. Jasno mi je zašto vam je sve ovo antihrvatski i komunistički za čitanje. Jer kad bi pravda pobijedila vi biste ostali praznih džepova.






Post info
24.02.2016. (18:14)
17 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>