neverinov blogneverinov blog

Sadim li ga sadim





Nije ovo post o Brankovoj guzici već o sadnji češnjaka. Prvih 327 kvadratna metra su jako blizu ceste Brseč-Mošćenice i to je logično mjesto na kojem ćemo krenuti saditi.




Brsečki češnjak je krcat antioksidansima, ljubičast jednom kad ga se očisti od vanjske kore. Po metodi pokušaja i pogreške ustanovili smo da je za dvije kile potrebo cca dvadeset kvadrat.




Trenutak odmora dok traje obnova.

Kilo češnjaka u idealnim uvjetima daje osam kila što znači da nas u srpnju čeka 16 kila. Prije toga treba još samo treba pobrati izdanke koji mu uzimaju snagu i koji je dobar (kako kažu) s jajima.

Onda sadnja počinje opet u rujnu, za što treba unaprijed očistiti okolone terene koji su mi dani na plodokorištenje i tek tada počinje prava priča, kada ćemo (opet u idealnim uvjetima) ubrati 128 kila. Većina ide opet u dasnju dok ostatak ide u marketinško/promotivne svrhe.

Kažu da je tip koji je osmislio samoljepljive papriće prvu rundu tajnicama dao besplatno. Kad su se navukle i potrošile papriće opet su tipa tražile da im da. Samo što je tada bila naplata. Na kraju ispada svejedno: droga, samoljepljivi papirići, češnjak, prvo za džabe vidiš koliko ima više smisla od kineskog, a onda kad ga ponovo potražiš, naplatiš naš trud.




Finalmente. Svako malo provjera i puno čekanja. Samo da mi ga se ne dočepaju četiri moguće boleštine koje vrebaju nad ovim smrdljivcem.




Pošto smo ranije gotovi, preostalo vrijeme koristimo kako bi očistili prilazni puteljak. Lijepo ga je vidjeti, ima kameni obrub.



Svašta nešta ima na tim livadama i šumama. I svakakvi se poticaji za njihovo održavanje dobivaju. Dok s druge strane kreće uskoro oporezivanje za vlasnike (ili posjednike, što nije isto) koji ne koriste vlastite parcele. Vjerujem da će se jednog dana desiti pravi mali boom izletnika što sijeku i sade na svojim terenima samo da im država ne zapapri.

Ako hoćete poticaje najbolje je osnovati OPG (obiteljsko poljiprivredno gospodarstvo) i to kao dodatna djelatnost, znači do 50% vašeg vremena koji koristite na terenu, jer u slučaju 100% država odmah iščekuje porez. Još je jedna mala nelogičnost, nezaposleni koji otvaraju opg si moraju istog mjeseca počet plaćati staž i zdravstvo, što je malo nategnuto ako tek čekate urod, a nemate prebijene kinte.

Zato se savjetuje već zaposlenima ili penzićima da preuzmu na sebe osnivanje opg-a, oni ta davanja nisu dužni.

Osim poticaja za sadnju ili održavanje šuma (super mi je silvikultura, već je jednom spasila Europu, nakon rasapa Rimskog carstva, kad su kampanje bile toliko devastirane, gradovi ispražnjeni da je samo šuma hranila ljude) postoje i poticaji za prodaju što znači da pikiram na ekomarkicu koja dopušta samo 5% nekakvog onečišćenja (zrak, dalekovod) dok ostatak od 95% mora biti biološkog podrijetla bez kemijskog špricanja.

Svakako predlažem onima čije misli idu u tom smjeru da se raspituju što su to LAG-ovi kako bi mogli dobiti sredstva preko njih. LAG se kandidira i zatim se gospodarstvo ili udruga kandidira kod LAG-a za poticaje.

Ova zemlja nije bila krištena barem 60 godina tako da se zato ne trebam brinuti. Zapravo je toliko odležala da joj ne treba ni gnojivo. Kako je odlazak u industriju tijekom zle Juge (pu pu pu) učinio da se poljiprivreda napusti, onda si možete zamisliti koliku enormnu količinu neprskanog zemljišta posjeduje ova država. Ponekad je naporno gledati koku na zlatnim jajima koje istovremeno naši alhemičari na vlasti uspjevaju pretvoriti u splačinu.




Kako je najbolje na jednom mjestu, već kad si tamo, osmišljavati još nekoliko projekata, onda smo tako bacili oko na veprinu čiji je korijen jako ljekovit. Od njega smo mislili krenuti sa proizvodnjom eteričnog ulja. Ionako ga ima ko pljeve, ionako moramo očistiti okolicu i zašto ne koristiti što više onoga što ti daje područje.




Oštroliska ili metlika je zajeban igrač, korijen se treba iskrampat. Od metlike se može napraviti metla za po vani pošto su listići i stabiljka dosta solidni. Opatijski komunalac možete vidjeti sa takvim metlama tijekom vaših ranojutarnjih vožnji na posao.

I zato pregledajte vaše gruntove, raspitujte se o katastarkim česticama vaše obitelji jer je krajnje vrijeme za otvaranje opg-a i sadnju. Uskoro će nam uvaliti moratoriji - zabrana nove sadnje kao sa vinovom lozom i maslinama. Znate da su naša potrčkala poslušna i da će se moratorij provesti ako im narede. I zato trk u srediti papire sa zemljom. Nije nužno biti 100% vlasnik, koliko je bitno biti posjednik i imati pravo na plodouživanje zemlje. Raspitajte se kod savjetnika, postoje razni u raznim državnim agencijama, npr. Savjetodavna služba. Surfajte i upijajte informacije o tuđim iskustvima, npr. Agroklub.

Povezujte se sa onima koji imaju sličnu briju i ciljeve, npr. Grupa Solidarne Razmjene.


Zašto sve ovo pišem? U istoj smo barci, ako bude bolje vama bit će bolje meni i obrnuto.




Ne budi ljen još smo i šparoge brali kojih tamo ima u izobilju.


A sad počinak jer sutra vodim grupu Vikend Planinara na Perun. Over and out.


Post info
15.03.2014. (21:44)
25 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>