Posjet u Peroni
Stigao sam u Mestre iz Trsta točno u 11.11 gdje su me prijatelji pokupili s autom i obavijestili da imaju iznenađenje za mene. Članovi su udruge mladih koja organizira Summer Nite Love Festival u Mogliano Veneto te su pozvani u pivovaru Peroni da se odluče za neku od njihovih piva iz ponude. Pivovara se nalazi u ogromnoj industrijskoj zoni Padove. Kada to vidiš jasno ti je da smo na Kvarneru sve razmontirali osim Urinja i Omišlja. I da je to majušnih dimenzija naspram ovog.
Nakon ručka i svih vrsta pive koje su imali (Nastro Azzurro, Peroni koja je baš zidarska, Peroncino, ne sjećam se baš svih) uputili smo se na pregled tvornice uz za to zaduženog vodiča. Pisat ću samo ono čega se sjećam. U prostoriji smo gdje se priprema CO2 i voda.
Peroni je kupila pivovara iz Južne Afrike Sab Miller. U Italiji su tri tvornice: ova u Padovi, Rimu i Bari.
Sve je u ovoj tvornici ogromno i ne možeš se ne diviti na neki način organizaciji, ali opet to je taj kapitalizam koji ne trpi kašnjenje u procesu proizvodnje i u kojem je čovjek samo zamijenjiv kotačić.
U proizvodnji se koriste tamni i svijetli ječmeni slad, domaće kukuruzno brašno (kako prevesti griz? Podsjeća me na one neprijatelje zubiju kojima su nas strašili kod zubara kad smo bili mali: Gric i Groc) i...
... peleti od hmelja.
U onom ogromnom silosu se ječam češlja i odbacuju se vanjske kore koje se koriste sjemenke za ptice. Objasnili su nam da se većina toga pokušava reciklirati i ponovo iskoristiti.
Sve miriše po onome što oni zovu mošt koji fermentira u ovim ogromnim silosima. Ima ih oko 72 i dojam da smo mali poput mrava je zagarantiran.
Ogromne količine kvasca. Kvasac se može u fermentiranju pive iskoristiti do sedam puta, a onda je dobar pekarama za kruh.
80% proizvodnje iz Padove je za eksport, većinom za Englesku gdje se navodno Nastro Azzurro pije u finim pubovima. Pošto Englezi nisu vični izgovaranju Nastro Azzurro, na etiketama piše boldano Peroni.
U minutu se dezinfeciraju i flaširaju 60.000 boca. Karton se gradi oko njih. Svaka kutija se izvaže kao i bačve (na tal. fusto).
I tako smo saznali o pivi sve što smo oduvijek htjeli znati i postavljali vodiču mali milion pitanja. Sve što smo se oduvijek pitali. A onda nazad na degustaciju.
Alexxl, ruka u vatru da bi se tebi ovdje svidjelo.