Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogodneverina

Marketing

Posjet u Peroni



 photo P1010242_zpsd6e4638d.jpg

Stigao sam u Mestre iz Trsta točno u 11.11 gdje su me prijatelji pokupili s autom i obavijestili da imaju iznenađenje za mene. Članovi su udruge mladih koja organizira Summer Nite Love Festival u Mogliano Veneto te su pozvani u pivovaru Peroni da se odluče za neku od njihovih piva iz ponude. Pivovara se nalazi u ogromnoj industrijskoj zoni Padove. Kada to vidiš jasno ti je da smo na Kvarneru sve razmontirali osim Urinja i Omišlja. I da je to majušnih dimenzija naspram ovog.


 photo P1010243_zpse00da946.jpg

Nakon ručka i svih vrsta pive koje su imali (Nastro Azzurro, Peroni koja je baš zidarska, Peroncino, ne sjećam se baš svih) uputili smo se na pregled tvornice uz za to zaduženog vodiča. Pisat ću samo ono čega se sjećam. U prostoriji smo gdje se priprema CO2 i voda.


 photo P1010245_zpsea3687c0.jpg

Peroni je kupila pivovara iz Južne Afrike Sab Miller. U Italiji su tri tvornice: ova u Padovi, Rimu i Bari.


 photo P1010246_zps1be7a20b.jpg

Sve je u ovoj tvornici ogromno i ne možeš se ne diviti na neki način organizaciji, ali opet to je taj kapitalizam koji ne trpi kašnjenje u procesu proizvodnje i u kojem je čovjek samo zamijenjiv kotačić.


 photo P1010247_zps7a4d764c.jpg


 photo P1010249_zpsa7eb54ff.jpg

U proizvodnji se koriste tamni i svijetli ječmeni slad, domaće kukuruzno brašno (kako prevesti griz? Podsjeća me na one neprijatelje zubiju kojima su nas strašili kod zubara kad smo bili mali: Gric i Groc) i...


 photo P1010253_zpsd7ca845c.jpg

... peleti od hmelja.


 photo P1010250_zpsfc62ee28.jpg

U onom ogromnom silosu se ječam češlja i odbacuju se vanjske kore koje se koriste sjemenke za ptice. Objasnili su nam da se većina toga pokušava reciklirati i ponovo iskoristiti.


 photo P1010255_zpsc1da5832.jpg


 photo P1010256_zps0a72d2fd.jpg

Sve miriše po onome što oni zovu mošt koji fermentira u ovim ogromnim silosima. Ima ih oko 72 i dojam da smo mali poput mrava je zagarantiran.


 photo P1010260_zps26025e8a.jpg

Ogromne količine kvasca. Kvasac se može u fermentiranju pive iskoristiti do sedam puta, a onda je dobar pekarama za kruh.

 photo P1010261_zps35c09c4e.jpg

80% proizvodnje iz Padove je za eksport, većinom za Englesku gdje se navodno Nastro Azzurro pije u finim pubovima. Pošto Englezi nisu vični izgovaranju Nastro Azzurro, na etiketama piše boldano Peroni.



 photo P1010270_zpsa61793f2.jpg

U minutu se dezinfeciraju i flaširaju 60.000 boca. Karton se gradi oko njih. Svaka kutija se izvaže kao i bačve (na tal. fusto).


 photo P1010273_zps87af3fd8.jpg


 photo P1010269_zpsc8a3a489.jpg


 photo P1010268_zps50348a4f.jpg

I tako smo saznali o pivi sve što smo oduvijek htjeli znati i postavljali vodiču mali milion pitanja. Sve što smo se oduvijek pitali. A onda nazad na degustaciju.


Alexxl, ruka u vatru da bi se tebi ovdje svidjelo.






Post je objavljen 01.05.2013. u 00:32 sati.