neverinov blogneverinov blog

Wiki loves Monuments (and what with Croatia?)

Preko raznih media pratim i dalje, kao da nisam otišao iz Udina, što se dešava kod prekomorskog susjeda i naiđem na naslov koji me oduševio: L'accordo con il MiBAC na web stranici Wiki loves monuments Italia.

Slijedi moj prijevod sa talijanskog.


Dogovor sa MiBAC-om

Danas je predivan dan.

Ne samo da je ponovo osvanulo sunce nego vam dajemo obavijest od koje se okreće glava: Ministarstvo za Kulturne Aktivnosti i Kulturna Dobra je potpisalo ugovor sa Wikimedia Italia u kojem odstupa prava fotografiranja mnogih talijanskih spomenika i trudi se senzibilizirat ostale istitucionalne organe (regije, općine, zavodi...) neka učine isto.

Priopćenje ministarstva je sljedeće:

Odlučili smo se priključiti s entusijazmom projektu "Wiki loves Monuments" - komentira MiBAC - jer smatramo da je odličan način da uključi aktivno naše sugrađane u otkrivanju i djeljenju naše povijesno umjetničke baštine. Posebice smo željeli skrenuti projekt prema onim manje poznatim kulturnim mjestima izvan velikih turističkih krugova ali ne zato s manjom ljepotom i sugestivnosti. U današnje vrijeme vrednovanje kulturnih dobara mora prolaziti i kroz društvene mreže, poput Wikipedije, preko kojih možemo stići do slojeva primatelja različitih od uobičajenih pohoditelja muzeja"


Znači radi se o dobroj volji svakog fotografera, profesionalnog ili amatera, da slika određene spomenike uključene u listu koje je dalo gorespomenuto ministarstvo i tako popularizira kulturnu baštinu vlastite zemlje.

Za one kojima treba dodatni motiv postoji i deset nagrada. Građani mogu uz akreditaciju Wikimedije slikati spomenike iz liste i uplodati ih u databazu. Na kraju krajeva to sada ispada najveće fotografsko natjecanje.

Na blogu Europeane stoji:

Wiki Loves Monuments is back and it’s now the biggest international photograph competition in the world! WLM 2012 is organised by Wikimedia and aims to produce a pool of freely licensed pictures of monuments from all over the world. By taking part in the competition participants will help enrich Wikipedia articles on cultural heritage, data which can also be re-used everywhere on the web.




Uploaded with ImageShack.us

Jel vas iznenađuje što Hrvatske nema u projektu za ovu godinu? Mene ne. Moderno doba ovisi o promptnoj nabavi informacije, njenog procesuiranja i prosljeđivanja. Iako na Statcounteru mogu dobiti potvrdu da zaposlenici u Ministarstvu Kulture umiju surfati ipak su stvari radi papirologije toliko trome kao da se nismo odmakli od diližensa i parnih vlakova.

Kako to da uvijek govorimo o tome kako moramo sljediti europske i svijetske trendove a kad dođe do implementacije moraš se pitati gdje je sad opet zapelo?

Zašto su druge zemlje svijeta prepoznale moć koju pruža besplatna informacija preko Wikimedije u turizmu dok se Hrvatska maltene kune u turizam a sama nema turističku strategiju?


Ovime šaljem apel onima u Ministarstvu Kulture da se pokrenu i kontaktiraju hrvatsku Wikipediju jer će nas malo pomalo ostale zemlje pregaziti a strategija mora i sunca neće više držat vodu.

Kad sam sljedio tečaj za turističkog vodiča prijatelj mi je posudio 2.svezak doljespomenutih i ostao sam zapanjen količinom kulturne, arheološke i literarne građe koje su nam dane na čuvanje za buduće generacije. S toga mi nije lako gledati što se sve radi protiv naše vlastite kulture sa kojom se toliko dičimo (kad se treba busat u prsa) a čiju vrijednost obični građanin ne prepozanje. Ne prepoznaje jer se institucije ne trude predstaviti mu. Kao da je kulturna baština nekakav perpetuum mobile koji ne zahtjeva nikakvu skrb.


Za one koje zanima hrvatska kulturna baština preporučam pet svezaka u sklopu HAZU-a:

- Rano doba hrvatske kulture

- Srednji vijek i Renesansa

- Barok i prosvijetiteljstvo

- Moderna hrvatska kultura: od preporoda do moderne

- Peti svezak edicije "Hrvatska i Europa" bit će posvećen suvremenoj hrvatskoj kulturi 20. stoljeća.


ps. nadam se da ću ostale naći na Interliberu

dobra vijest:

Wikipedija projekt studenata povijesti umjetnosti

Danas, 6. ožujka, u 18,30 sati, u Društvu povjesničara umjetnosti, održava se predstavljanje 'Wikipedija projekt studenata povijesti umjetnosti', kojeg će predstaviti Ivana Obradović.

Organizatori projekta: Marijana Paula Ferenčić, Iva Jurlina, Ivana Obradović, Marija Perkec, Josipa Prosinečki, Raša Savić

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu s Odsjeka povijesti umjetnosti odlučili su pokrenuti Wikipedia projekt – projekt nadopunjavanja Wikipedije. Zbog nedostatka informacija o značajnim arhitektonskim spomenicima, umjetnicima i kulturnoj baštini u Hrvatskoj na internetu, studenti ovim projektom široj javnosti nastoje približiti korisne informacije u mediju koji je postao sastavni dio naše svakodnevice. Studenti povijesti umjetnosti pišu članke o određenoj temi koje u suradnji i nakon konzultacija s profesorima, objavljuju na Wikipediji. Studenti kroatistike lektoriraju članke, dok ih studenti anglistike prevode na engleski jezik.



Post info
15.09.2012. (11:49)
27 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>