neverinov blogneverinov blog

O knjigama u Hrvatskoj



Photobucket

Pošto ste vi ljudi uglavnom vizualna bića napravio sam sliku mojih knjiga u vertikali



Photobucket

Količina knjiga u horizontali


Zašto su knjige toliko skupe u Hrvatskoj? Jesu li cijene krojene nekakvim racionalnim kriterijima ili je samo netko puknuo nekakvu visoku cifru kako bi zaradio što masnije?

Osim što se često pitam kako je moguće da u nekim kafićima kava košta sramotno puno a nema objektivnih razloga da tako bude radi realne cijene kave koju ugostitelj u jednoj šalici toliko napuhne da vam se čini pretjerana razlika između kvalitete i iznosa kojeg morate platiti nakon što ispijete gorki napitak. Mislio sam da su tehnološke promjene u stvaranju knjige pojeftinile istu ali sam se prevario. U Hrvatskoj se nije desio nikakav Johannes Gutenberg pa plaćamo knjige kao i da su dalje rukom pisane (kao u srednjovjekovnim samostanima) to mi izgleda kao jedino logično objašnjenje. Način da vidite kako mene bode ova konstatacija u oči jest da učinim jednu komparaciju a sa kim drugom nego sa susjednom Italijom u kojoj studiram.

Treba napomenut jednu stvar.

Sjeverna Italija je jako skupa (to je kompenzirano sa visokim standardom koji uživaju) tako da su mi mnoge stvari tamo nedostupne poput, za mene studenta, večernji izlasci, ručkovi po restoranima, kupnja po dućanima pošto imam limitiran iznos ali knjige si mogu priuštiti ako vidim da su zadane od profesora u bibliografiji. Ima skupih knjiga i tamo ali sreća je da svaka kuća ima jedan jeftin dio knjiga koji naravno spadaju pod moje oko.



Knjige i cijena u eurima


Giovanni Brizzi - Scipione e Annibale - la guerra per salvare Roma (GLF) 12

Francisco Villar - Gli Indoeuropei e le origini dell'Europa (Il Mulino) 14

Frederick Mario Fales (moj profesor iz arheologije bliskog istoka)
Saccheggio in Mesopotamia (Forum) 32

Robin Lane Fox - Pagani e Cristiani (GLF) 29*

Otto von Simson - La cattedrale gotica (Il Mulino) 13

Edward Gibbon - Declino e caduta dell' imparo romano (Mondadori) 11,40

Edward N.Luttwak - la grande strategia dell'impero romano (BUR) 8,50

Venceslas Kruta - La grande storia dei Celti (Universale storica Newton) 11

Warren Treatgold - Storia di Bisanzio (il Mulino) 12

Claude Mossé - Alessandro Magno, la realtá e il mito (GLF) 9


=151.9

Popust od 10 % za studente 15.19
Cijena sa popustom 136.71 eu

*
Najskuplje dvije knjige za koje ne žalim spiskanih novaca ne pripadaju nakladničkoj kući "il Mulino", "GLF", " koja ima dio knjiga dostupnih radi svoje niske cijene studentima pod radnim nazivom "Tascabili economici" iznose zajedno 61 eura što je (uz popust 6,1% tojest 54.9 eu) što ulazi 2.49 puta u sveukupnu cifru od 136.71 što znači da me je 8 knjiga došlo koštati (136.71 - 54.9) 81.81 eura u protuvrijednosti od 589 kn (ako uzmemo tečaj od 7.2 kn za 1 eur).


Sam Bog zna da sam fotokopirao masu knjiga (jer je naprosto jeftinije) i da imam punu kutiju fotokopija ali evo jednog lijepog objašnjenja zašto to nije ispravno a i koje slijedim kada procijenim da je pošteno:


É vietata la riproduzione , anche parziale, con qualsiasi mezzo effetuata, compresa la fotocopia, anche ad uso interno o didattico. Per la legge italiana la fotocopia é lecita solo per uso personale purché non danneggi l'autore. Quindi ogni fotocopia che eviti l'acquisto di un libro `e illecita e minaccia la sopravivenza di un modo di trasmettere la conoscenza. Chi fotocopia un libro, chi mette a disposizione i mezzi per fotocopiare, chi comunque favorisce questa pratica commette un furto e opera ai danni della cultura.

Zabranjena je reprodukcija, čak i djelomična, sa bilo kojim sredstvom, uključujući fokopiju, u internoj ili didaktičkoj uporabi. Za talijanski zakon fotokopija je dopuštena samo za osobnu uporabu i to samo ako ne oštećuje autora. Znači svaka fotokopija radi koje se eskivira kupnja knjige nije dopuštena i prijeti preživljavanju jednom načinu prenašanja znanja. Tko fotokopira knjigu, tko daje na raspolaganje sredstva za fotokopiranje, tko favorizira tu praksu čini krađu i djeluje na štetu kulture.






Moje pitanje je sljedeće: može li se u Hrvatskoj kupiti 8 stručnih knjiga za 590 kuna a da nisu to ona izdanja od Jutarnjeg (one iritantne cijene od 39.99 kn), Večernjeg ili šta ti ja znam kojeg lista? Na to pitanje postavljenoj blogerici Semiramidi dobio sam sljedeći link kao odgovor na to što se može dobiti za 500 i kusur kuna.

Prije nešto vremena jedna mi je blogerica, sa kojom se nisam složio oko nekih stvari, savjetovala da si nabavim neku knjigu od Ive Goldsteina (Hrvatska 1918-2008) pa sam htio vidjeti koja je razlika u cijenama u Superknjižari i na Amazonu i ispada porazni podatak da tamo ta ista knjiga košta (20.65 $ x 5.12) 105.72 kn dok je u nas 344 kn sa tobožnjim popustom od 10% (tojest 314,14 kn).


Nisam vičan teorijama zavjere gdje bi nekakvi masoni u svojim podrumima trebali sanjati o tome da preuzmu kontrolu nad čovječanstvom i bahato se smiju dok kuju taj plan. Ono što me brine jest da se ne mogu oteti dojmu kako ova vlast ( a tako je i u Crnoj Gori gdje je sve jeftino sem knjiga), ova kasta kako već ju želite nazvati i što li već jest, daje sve od sebe da nam kultura bude što nedostupnija ne u smislu kazališnih izvedba već u samom jednostavnom činu da osoba kupi knjigu koju treba ili koju ju zanima a ne može radi iracionalne cijene. I što nam je onda činiti? Pribjeći fotokopiranju tako da onaj koji prodaje ostaje na suhom i gdje mu je tu zarada?

Zašto se ti prodavači ponašaju prodavači japanka na štandovima u Dalmaciji pa ne skidaju cijene pa makar im nitko ne kupio ništa? Gdje je tu logika ako im se isplati da dvoje slijepca kupe knjigu od 600 kn a ostale im leže u skladištima baš radi te iste cijene? Zar nije bolje prodati sve po cijeni? I svi sretni, mušterija i prodavač.

Ako je razlog u tome što nas ima samo 4 miljuna naspram talijanskih 40 miljuna onda nam je solucija da svi budemo na dobitku očita. Pronaći rješenje sa ostalim državama na balkanu koje pričaju ako ne isti (onda sličan i razumljiv jezik) kako bi bilo isplativije onom što piše knjige, onom što ih tiska, onom što ih prodaje te i onom što ih kupuje.

Ali onda bi se morali zapitati koga smo vraga vodili rat a sad dijelimo knjige na ekavici i ijekavici pa smatram da za takvo nešto još nije došlo vrijeme. Možda kad svi zajedno uđemo u Europu pa uvidimo i nonsense građenja Pelješkog mosta u paketu.



Eto to su razmišljanja jednog studenta iz Italije kojem se čini da su knjige jeftinije ( a i time obrazovanje) u susjedstvu nego u domovini i koji se pita kojom logikom se vode domaće kuće.


Ako ih ne vodi samo logika zarade može li mi netko tko se razumije u problematiku objasniti?






Post info
01.09.2009. (21:45)
110 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>