neverinov blogneverinov blog

Šah i zašto ga volim

Ovo mi je slobodni zadnji dan dan napišem post pošto je sutra fešta za moji diplomski u Udinama gdje sam pozvao isvoje talijanske kompiće i prijatelje/kolege/arheologe sa svojim pratiljama. Sve će biti popračeno, pršutom, sirom maslinama koji će biti popraćeni sa trideset litara vrbničke žlahtine koju sam već prošvercao kroz granicu. Nevino sam izjavio da nemam ništa za prijavit. U laganju mi je pomagala činjenica da ne radim ništa nepravedno niti štetno za bilo koga te se tako izrugujem idiotskom pravilniku da je dopuštena samo jedna litra po osobi preko granice. Moš mislit. Pošto nitko od nas godinama nema običaj da fura išta iz Hrvatske u Italiju to su naučili i carinici pa nam vjeruju na riječ. Kada se vraćamo e onda je to druga priča. Za drugi post.

No da ne sipam kvake bez veze i da započnem sa temom. Šah je igra (bila igra a sad je način života) koju mu naučio stari sa jedno 7 godina i nikada nije dopustio da ga pobjedim bez zasluge. I tako sam ja igrao nekoliko godina sa njime bez ijedne pobjede u kojima bi mi uvijek objašnjavao gdje sam pogriješio i zašto je došlo do moga poraza. Ne sumnjam da je bilo i sadizma sa strane mog starog jer sam mu vidio posprdni smjeh na licu (valjda kao kompenzacija što sam ga ja tlačio u svim ostalim sferama životasretan), ali taj smjeh mi je davao motivaciju da idem dalje i da gubim ko sivonja. Šah mat, moj kralj pada, stisak ruke. To je bila procedura kojoj sam prisustvovao godinama i uvijek je moj kralj padao. Do tog jednog meni povijesnog trenutka nakon godina i godina grickanja noktiju kada je njegov kralj bio u poziciji šaha. Nakon kojeg je usljedio još jedan šah sa savršnim matom. Napokon.. osjetio sam kako mi neki kamen pada sa srca, olakšanje, ponos samim sobom što sam napokon izdeveta meštra.

Nije to bilo niš posebno, stari kao i uvijek je dao samo stisak ruke, ali ja sam išao spravljat kave ko da se tko zna što desilo. To je bilo moja prva i najvažnija pobjeda. Od tada poraz ne smatram porazom ako sam nešto naučio od njega. Upijam protivnikove poteze te ih kasnije koristim protiv njega samog i protiv drugih. Svaki protivnik je iskustvo koje slažem na iskustvo i sve njihove poteze u glavi koristim protiv svih. Zamislite si hrčka koji sakuplja sjemenke za cijelu zimu e pa ja tako sakupljam tuđe poteze za cijeli život. Osim toga šah je primjenjiv na život i radi toga je dobar pedagoški intrument. Kada činiš potez on ima odijek u svim kasnijim zbivanjima. Bolje promisliti dva puta prije nego žrtvuješ sve što si marljivo gradio do tada. To je dobro za dijecu.. da shvate kako se u životu ne mogu vraćati potezi jer su događaji odmah nakon tvog djelovanja proizveli već neke druge događaje. Dobra je jer se moraju poštovati pravila igre bez koje nema smisla pričati o igri. Sve se to može primjeniti na realnost koj nas okružuje.

Ne volim čitati knjige o šahu. Pošto mi nikada nije išla matematika osjećam zgražanje čim otvorim neku knjigu i vidim upute alfanumerićkih zbirova. To mi uopče nije važno.
Meni je do toga da se na ploči nalazi cijeli jedan svemir koji ne ovisi o nikakvoj klimi, geopolitičkim, rasnim, vjernim opredeljenima. Već to je borba mog uma protiv drugog uma i ništa više. Obrana, napad, rošade, bunkeriranje, mamci, zamjena vrijednih figura (na makiavelistički način-ispričavam se dotičnom gospodinu Machiavelliu koji NIJE rekao da cilj opravdava sredstvo) kako bi se došlo protivnikovog kralja. Čisto nadmudrivanje, uživanje u pronalasku uvijek originalnih smicalica jer u šahu je jako teško da se išta ponovi pošto ima previše opcija i nijedna ne dovodi do istog, i osim toga obožavam činjenicu što moraš razmišljati unaprijed barem dva poteza a kad sam u posebnoj inspiraciji odem toliko poteza unaprijed da skoro izgubim viziju sadašnjosti u igri.
Noći sam provodio u Udinama sa cimerom slovencem igrajući šah uz litru vina ili rakije i nešto malo sazbranjenih supstanca. Tada je šah drugačiji, nekakve simboličke iluzije se kriju iza svega. Najviše volim kada iza kralja sklonim jednu manju figuru poput lovca i onda kad sam siguran da je protivnik zaboravio da još igra lovac onda ga ubacim u akciju i nakalemim mu jedan sočan napad.
Ne znam što je drugima šah.. obična razbibriga možda ali meni je više od toga. Ponekad lunjam po gradu sa pločom u torbi u potrazi za nekim protivnikom.
U prepoznatoj "1000 zašto i 1000 zato" ima bilješka koja objašnjava da šah uz sve moguće inačice postoji već 5 tisuća godina, i bit će da su ga izmislili više naroda svaki na svoj način. Isto tako je moguće da su jedni egipčani izmislili bumerang koji su istodobno izumili i aboriđini koji nisu bili u nikakvoj povezanosti sa graditeljima piramida.
Tako isto u knjizi je objašnjeno kako je šah zamjena za rat jer hrani one impulse u osobama koje ti inaće očito daje rat s time što u šahu nitko ne nastrada već su svi na dobitku kad se bolje porazmisli.
E sad ono što me fascinira da ova inačica šaha se igra već 500 godina kada su dovedene u igru rošada (zamislite prije toga se mogao pojest čak i kralj) i kada je kraljica bila najslabija figura (zvala se "general" ili "ministar" i mogla je pomicati se samo jedno polje okomito) i odjednom u određeno doba u povijesti kraljica dobiva mogučnost da se miče posvuda, postaje najmočnijom figurom na ploči (jeli to skrivena poruka da žene vladaju svijetomsretan).

Osim toga šah je kraljevska igra (ali i boemska) i potiče od perzijske riječi koja znači kralj. A šah mat znači "kralj je mrtav". Koliko toga nesvjesno koristimo u svakišanjem razgovoru a potiče od davnina tako da ni za ovu igru nije čudno pošto vuče prastara korijena.

Eto, to je manje više moj pojam o šahu..

alo, ima li netko neku svoju viziju?
Post info
26.09.2008. (12:01)
27 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Još samo jedan korak

Sutra točno u 11.30 u Udinama imam obranu diplomskog ispita. Toliko sam puta pročitao i ispravljao svoju radnju da mi ju je sad muka i pogledat te nalazim mali milion nebitnih stvari za učiniti nego samog sebe prisiliti da još bar jednom pročitam sve što sam napisao i pokušam to spojiti sa slideovima na power pointu koji sam već sklepao. Zašto sam sada najljeniji ne razumijem. Sam strah bi me trebao nagnat na čitanje jer mi je ovo krajnji rok da dobijem status diplomiranog kako bi na miru mogao posegnuti za sobom u domu i stipendijom od nemalog iznosa za sljedeću godinu. Kupio sam sve bitne stvari (vino, pivo, čevapi) kako bi svojim taljanskim vršnjacima priredio jedno pravo roštiljanje kao kod nas. Sve je dogovoreno kao da ću proći. I proći ću .. ali velika je razlika dali ću dobiti 1 bod jer sam se jednostavno pojavio tamo ili 4 boda jer sam i dobro izlagao. Što više razmišljam o tome shvaćam da imam lažni osječaj da ovaj blesavi papir od diplome nije toliko važan kad ću već sljedeč dana morat biti na nastavi iz prve godine specjalizacije kako bi jednog dana mogao postati magistar struke. Bit će da me zato to niti toliko ne uveseljava jer smatram da sam to trebao odavno proći jer sam morao posegnuti za jednom godinom vanredno. A opet zahvalan sam samom sebi što sam uzeo tu godinu kako bi mogao ići na godinu dana iskopina u Istru, Osijek i Dubrovnik. Kad bi se vratio natrag jednako bi postupio jer sam zaradio jako puno na iskustvu i to vidim kad se konfrontiram sa svojim kolegama koji su imali prilike iskopavanja na praksi na kojoj praktično ništa ne naučiš već si samo eksploatiran kao besplatna radna snaga profesorima bilo i Zagrebu, Zadru ili Udinama. Oni poberu svu slavu a ti se jebeš s lopatama, krampovima i karijolama i nemaš pojma ko ni prije.
Stari se brine više od mene dok stara iz nekog meni nedokučivog razloga želi da idemo sutra svi kao obitelj kako bi me počastili i slavili moj prolazak. Valjda bi i ja bio ponosan na svoje dijete da kad tad završi tu kalvariju od faksa.
Iako bi mu pilio kao što ovi moji pile meni već četiri godine uzastopno kad ću napokon biti gotov.
Što je najčudnije ja zaista volim ono što studiram i mogu se zamisliti samo u arheologiji iako je često opsujem kada kopam na terenu sa kojim baš nisam oduševljen kao ovaj u Rijeci gdje moram kopati u kanalizaciji u kojoj smrad bode da ti oči ispadnu. Iz lokalpatriotizma pišem o Rijeci u ilirsko i rimsko doba kada se zvala Tarsatica i bila je veličine tadašnjeg Zagreba koji se tada zvao Andautonia. Čak sam i ponosan činjenicom da je Tarsatica zbog barbarskih provala postajala nadmočna utvrda sa zidinama širine od 10 metara i sa zapovjedništvom nad južnim krakom liburnijskog limesa, dok su istovremeno Salona i Jadera padale u zaborav.

Pa koga vraga onda čekam da pročitam tu radnju nego radije kvocam ovdje na blogu i tratim dragocijeno vrijeme?!
Post info
23.09.2008. (13:13)
25 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Sekunda viječnosti

Baš sam se danas otišao prošetati od centra grada do Pećina da izbijem malo mamurluk, porazmislim o svojim glupim ponašanjem na sinočnoj pijanki. Osim što sam si nabavio štofa za još postova jer što god sam vidio razmišljao sam kako ću o ovome ili onome napisati nešto. Bacio sam pogled na grafit na kojem piše "Ono što činimo u životu ima odijek u viječnosti" (najdraži dosada mi je bio "Ako te netko udari za obraz, pokaži mu drugo lice") posvečeno nekom sirotom dečku koji je preminuo pa su mu frendovi na taj lijepi način iskazali kako će ga se zauvijek siječati.

Zašto sam počeo o tome razmišljat? Sa 17 godina sam mislio da sam besmrtan i da mogu da činim što god me volja, imao sam sreće da nisam nikad bio bolestan i nesreću da sam malo blesav i optimističan šetao sa tom glupom idejom u glavi. Ukrao sam na pijanki prijatelju auto i sa još jednim frendom isprobavo ga po makadamima po Učki. Pošto sam htio napit vlasnika auta da se naspava i da ja neometano mogu nastaviti svoju rabotu davao sam mu stopostotni alkohol a sebi i drugom frendu točio votku kako on ne bi posumnjao. Dosta je potrajalo jer ovaj nikako da klone pa smo se svi lijepo i sretno izraketirali alkoholom. Kad je napokon zaspao uzeo sam mu ključ od fićota (jao što je bio lep i plav) i pobjegao skupa sa drugom. Zvat ćemo ga Marko. Jer se tako i zove uostalom.
I tako redali smo se na tom autu ko da je neka igračka, oduševljeno vozikali se po Učki u nočnim uvjetima. Kad je došao na red opičio sam po gadu i stao šlajfat po zavojima barem 70 na sat. Jedan sam zavoj prešao i dobio pohvalu od Marka "to miki tako se dela", u sljedečem zavoju nije bilo pohvale jerbo smo sletjeli u provaliju od jedno 7 metara i igrom sudbine ili slučaja fulali dva hrasta koji su nas mogli tako dobro izdevetat da smo završili u njih.
Ono što nikako neću moći zaboraviti je tišina koja je zavladala kad smo letili po zraku. Nevjerovatno, činilo mi se tako dugo i osječao sam toliki mir da mogu reći da su se isplatila sva sranja prije, tijekom i poslje. Ne mogu se sad dičiti sa time jer je to neodgovorno ponašanje i ja to razumijem no ta sekunda je nešto najljepše što mi se dogodilo ako zavirim u svoju prošlost. A onda pakao, lom stakla, plastike, lima i udaranje glavom u svaki kutak fiće jer smo se u toj provaliji jako dobro okretali da mi je bilo nekako čudno kad smo stali. Ironijom sudbine radio je nastavio svirati i to Paklene vozače od Atomskog skloništa. Ja vidim ironiju, a vi?
Kad me Marko izvukao iz auta ustanovili smo da smo živi i zdravi, da je glava na mijestu i da se ja moram pendrati po provaliji sa slomljenom ključnom kosti i to u mraku jer smo fići zgasili svijetla da nikome ne padne na pamet dolazit dolje. Bili smo udaljeni nekih 4 kilometara od kuće bez majica, samo sa hlačama ali možda zbog šoka obavili to pješaćenje u roku od niti 10 minuta. Naprosto smo letili a nismo ni riječ progovorili jer smo još bili pod dojmom svega. Eh da i ne moram ni reći da smo se otrijeznili, bili smo lucidni.. u onom stanju sam mogao otić pisati ispit i proći ga. Kad sam se vratio natrag onaj prijašnji frend se probudio i sav sretan počeo da skače po nama s pitanjima tipo "eee di ste bili idemo pit".
Čuj Claudio, ajde mi reci koliko ti vrijedi taj fićo jer smo ti ga pretvorili u konzervu. Ludio je nekih 5 minuta ali se ušutkao sa konstatacijom da sad može piti na miru jer ne mora voziti. Prijateljica je bila tamo i shvatila da nešto nije u redu čim su netaknute palačinke još na stolu.
To jutro je bilo grozno.. kako reći starcima i kako sakriti sve dokaze da smo učinili tu svinjariju. Claudio je dobro i prošao.. izlevatio nas je za 800 maraka pod pripaskom njegovim roditelja da je najbitnije da smo živi (tako da možemo pljunut lovu).
Nako što smo otišli do mijesta nesreće dragi izlevatitelj je još pobrao i akumulator i uzeo od fiće sve što se moglo uzet a ja sam bio previše u krivu pa nisam mogao reći ni A.
Stari je sa svojom ekipom sa posla išao vaditi fiću sa nekakvom dizalicom i sakrio sve tragove osim što uzeo natpis Zastava kojeg i dan danas vadi kada ja napravim neku glupost kako bi mi pokazao da sam trubilo. I onda krene rasprava da sam mogao biti odavno na vječnim pojilištima.
Ne moram ni spominjat da su drugi dan u školi svi saznali o događaju, hit mjeseca.. ako o čemu šaputalo onda je to bilo o promilima u mojoj krvi tijekom vožnje. Eto ti posljedice za viječnost... ali ma kolko mi svi srali meni je ona Sekunda bila prekrasna i ne bi svoja sjećanja čenđao za ništa na ovom planetu.
Svijestan sam da može zvučati kao konstatacija jednog morona ali mislim da sam u tom trenutku proživio još jedan život i zato sam zahvalan na tome. Kako kaže Anthony Hopkins u Legendi o motoru "možeš više proživjeti u 5 minuta nego u cijelom životu" ili slično tome. To što sada imam paniku kada god netko stisne gas nema veze i što imam ožiljak od operacije na ramenu je nebitno. Ovaj post je posvećen toj Sekundi koju bi radije zvao Eon. I tako, je budala naučila na vlastiti trošak.
Post info
21.09.2008. (19:45)
11 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Iz sna u stvarnost

U petom mjesecu odradio sam 2 i pol tjedana u Osijeku, na autocesti kod Čepinskih Martinca. Svako jutro bi se budio u hotelu Millenium gdje je usluga bila besprijekorna, kuharica pozitivno raspoložena a za doručak bi me dočekale kobasice sa jajima kako bi lakše preživio radno vrijeme, ma čista energijasretan
Ono što bi me najviše razbudilo je bila uljna repica koja je svakog dana postajala sve više kričavo žuta, kako možeš zaspati u kombiju kada te okružuje takva boja? sretan
Pošto je to bio moj prvi put u Slavoniji ostao sam zabezeknut neprekidnom ravnicom po kojoj se nisam snalaziojer eto more i brda mi služe kao orijentir. Ostao sam jako inenađen prijateljkim ponašanjem tamošnjih ljudi, počevši od radnika koji su svi bili spremni za zezanciju i da mi nađu ženu među njihovim kčerima sretan
Ostao sam presretan zbog cijena, jer smo jedne noći izašli u Tufni (koju sam naučio i pravilno izgovarat) gdje sam stvarno popio i častio pa se skoro rasplakao od sreće što su me sve te silne ture koštale samo 200-injak kuna, pomislio sam: "ovo je obećana zemlja"sretan
Ostao sam oduševljen Kopačkim ritom gdje sam ugledao puno zanimljivih ptica ali ja sam zapamtio samo štekavce koje sam od milja zvao štekerisretan
Neću nikad zaboraviti Baranju koja izgleda ko unutrašnjost Istre, nadam se da će se tamo sve što prije razminirat. U Batini sam po prvi put ugledao Dunav a meni je prisutstvo vode jedan od najvažnijih čimbenika. U batini postoji jedan od najljepših spomenika koji sam ikad vidio: ogromni obelisk u čast palim sovjetskim vojnicima Antuna Augustinčića sa preveličanstvenim frizovima (brodovi na koje se ukrcavaju vojnici koji se bore protiv njemaca a po nebu lete granate i sve to prikazano u bronci, koja majstorija.. ja sam skakao od srećeparty)
Kolko je sve to ogromno, može se vidjeti na ovoj fotki ovdje.
U jednom prekrasnom selu (ne sjećam se imena, uvijek ga fulam sa Zmajevcem) gdje je Tito imao lovačku kučicu kušao sam po prvi put fiš paprikaš i to mi ga je spremio jedan mađar, prvak u fišu prezimena Botoš. Tog dana nakon što sam pojeo blagi (a bio je zaista ljut) fiš kojeg sam zalio sa dve litre vina ( i još sam se nenamjerno počeo mazati po licu sa čađom od kotličasretan) ukazivao sam svojim kolegama i suputnicima kako ću promjenit ime u Botoš.
Poslje svega toga bijah u Našicama jedan dan kod prijateljice i njezine obitelji. Pa nije bilo minute da me ne nude hranom i cugom iako sam non stop ponavljao da sam sit moj tanjur je bio pun a i čaša isto. Kada je njen otac shvatio da znam taljanski još mi je i dao nekakav letak za stroj za proizvodnju ključeva da mu ga prevedem na hrvatski. To sam i učinio dok mi je on uljevao šljivovicu. Vratio sam se Podravkinim vlakom sa blaženim osmijehom na licu iako sam u nekom bircu u centru Našica zaboravio bocu šljivovice i orehnjaču koju mi je dala njena majkatuzantuzan Sretan unatoč kiši koja je ljevala ko iz kabla. Dva tjedana i dva dana idile... a onda buđenje iz sna direkt u surovu stvarnost. Stvarnost u kojoj kretenizam nema nacionalnost niti granice. Stvarnost u kojem svi huligani ovog svijeta imaju identični pogled na svijet. Napad Drugoga jer je drugačiji. Drugi kvart, drugi grad, druga zemlja, druga vjera, ma nema veze brate ponekad ni to nije ni bitno. Ponekad je važno da nemaš cigaretu ili ne znaš koliko je sati i tebi je prijatelju odzvonilo.
Od kolegice su stigli prijatelji iz Zagreba, normalno smo se upoznali, poručali i tog dana si isplanirali pijanku. Pošli smo u grad, čudili se kako je lijepa Tvrđa i viseći most na Dravi te nakon tega u stanu pocugali nešto malo pijače što smo imali i izašli na ulice opremljeni veseljem. U jednom trenutku kad smo prolazili kraj kvarta imenom Sjenjak jedna cura koju su tlačili najmanje deset golobradih mladića (kapuljače i obrijane glave) nas je zaustavila i doviknula ako imamo žvakače. Jedan od nas joj je dao žvaku nakon čega sam vidio kako je sjevnula mržnja u njihovim očima jer taj dečko je efeminizirano rekao 2 riječi: "nema problema". Pošto sam shvatio da nećemo lišo proći poručio sam jedinom dečku koji se mogao braniti da mi ostanemo od iza i da dečko i cure pobjegnu do obližnje pumpe i nazovu muriju ako nas ovi napadnu. Niti 2 minute poslje izrećenog eto ti njih kako nas okružuju i zabijaju šaku u glavu onom prvom dečku. U glavi mi je nastala dubioza zbog straha. Pomoći ili ne dok mi prijatelja cipelare deset retardiranih tupana? Shvatio sam da ako pobjegnem da se neću moć pogledat u ogledalo sljedeče jutro (ionako nisam mogao drugi dan se vidim jer su mi oba oka bila zatvorena od silnih čepa u glavu) i kao neki optimist skočio na jednoga i srušio. Vidio sam klincu strah u očima i to me zaustavilo od daljnih batina. Zadnje što se sječam da me napalo bar četvero njegovih druškana, srušilo na pod i cipelarilo nakon čega gubim pojam o bilo čemu.
Znam da mi je preokupacija bila da nađem naočale bez kojih vidim sve jako mutno i da me jedan dečko i cura kao prolaznici dižu na noge i čiste me i ispričavaju se u ime svih osiječana. Vožnja ambulantom tko zna gdje, slikanje glave nemam pojma koliko puta i ispitivanje policajaca koji priznaju da sa tako mršavim opisom ih vijerovatno neće nikad naći (poslje mi je murjak u Rijeci koji je tražio iskaz rekao da ne brinem, da će kad tad dolijati a bo vidjet ćemo). U jednom trenutku kad sam ostao sam u čekaonici dok su se brinuli za ostale sam počeo nezaustavljivo plakat jer mi nije bilo jasno čemu toliko mržnje.. neobjašnjivo. Da poludiš... neke šake nisam ni osjetio koliko me glava boljela od prethodnih, u jednom trenutku se sve samo zamutilo kad je zadnja riječ koju sam progovorio bilo ime moje bivše. Sakrio sam se u toj riječi kao u nekom skloništu. Nekakva iluzija da me njihovo cipelarenje tamo ne može dostići. Ne mogu baš reći da je uspijelo.
Zahvalan sam šefici i kolegicama i svim osobljem tog hotela što su se pobrinuli da mi zadnji u Osiijeku ne budu tolika bedara. Sa onakvom glavom veličine lubenice mogli su me staviti na autobus za šta ti ja znam Novi Sad, ja to ne bi mogao znati koliko su mi oči bile zaljepljene.

Tjedan dana nakon događaja pratio me strah da će me napasti iz najmizernijih razloga. S toga sam hodao spreman sa šakama osluškujući tko mi hoda iza leđa. Nakon još tjedan dana počeo sam skupljati hrabrost i sprdati se na vlastiti račun (onako sa velikim cvikerima za sunce) da sam pao sa stepenica i slično. Nakon još tjedan dana više me nije bilo strah ničega. Nikakvog čopora opijenim mržnjom, tko se boji za vlastiti život ionako ga je izgubio...

Od sada vlada moto da mi se može razbiti kičma ali da ju ja neću više ni pred nikim savijat. Izbjegavam opasna mijesta iz zdravog razuma ali da pokažem strah.. to nikada više, samo daješ hrabrost tim bitangama koje se boje napast jedan na jedan pa im treba što više ljudi kako bi se "junački" iživljavali nad slabijim.

Svi sudionici sa moje strane su živi i zdravi. Nemamo nikakvih zdranstvenih tegoba. Ali nikad neću zaboraviti kad sam vidio šeficu kako plače dok prvi od nas pobire batine.

Žao mi je što je to morala vidjeti.





Post info
16.09.2008. (17:11)
3 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>