Nikša Antonini: Slučajne slike i prilike

02.08.2008., subota

"SLUČAJNE SLIKE"

Prva izložba fotografija Nikše Antoninija (Makarska 1977) temeljila se na eksperimentiranju s eksponiranjem i komponiranjem već u samom procesu snimanja. Potom je Antonini počeo eksperimentirati i u tamnoj komori. Iako poznaje kemiju i fotografsku tehnologiju, a to je znanje potrebno svakom fotografu, ipak nije mogao potpuno predvidjeti, a još manje kontrolirati rezultate tih eksperimenata. Rezultat je, u prvi trenutak, izgledao kao greška. Međutim, novim osmišljavanjem, ono što bi ranije bilo smatrano greškom, novim konceptom je postalo kvalitetom, a ovladavanjem tehnologijom proizvodnje bivših "grešaka", Antonini je izborio i pravo da tako dobijene fotografije potpisuje.

Sami motivi na tim fotografijama prilično su obični - "To su oni negativi od kojih možda nikad ne bih napravio pozitiv", kaže Antonini. Ali, bez obzira na motiv, dekorativni elementi iskrivljenih linija i retikuliranog zrna svake fotografije daju neobičan vizualni dojam "impresionističkog" (mediteranski motiv) ili "nadrealističkog" (osoba s gitarom).

Za Antoninija je estetika važnija od "poruke", tj. fotografija je ono što se na njoj vidi, a ostalo je u drugom planu - prepušteno slobodi gledaoca.- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi