Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogerskaprica

Marketing

"SLUČAJNE SLIKE"

Prva izložba fotografija Nikše Antoninija (Makarska 1977) temeljila se na eksperimentiranju s eksponiranjem i komponiranjem već u samom procesu snimanja. Potom je Antonini počeo eksperimentirati i u tamnoj komori. Iako poznaje kemiju i fotografsku tehnologiju, a to je znanje potrebno svakom fotografu, ipak nije mogao potpuno predvidjeti, a još manje kontrolirati rezultate tih eksperimenata. Rezultat je, u prvi trenutak, izgledao kao greška. Međutim, novim osmišljavanjem, ono što bi ranije bilo smatrano greškom, novim konceptom je postalo kvalitetom, a ovladavanjem tehnologijom proizvodnje bivših "grešaka", Antonini je izborio i pravo da tako dobijene fotografije potpisuje.

Sami motivi na tim fotografijama prilično su obični - "To su oni negativi od kojih možda nikad ne bih napravio pozitiv", kaže Antonini. Ali, bez obzira na motiv, dekorativni elementi iskrivljenih linija i retikuliranog zrna svake fotografije daju neobičan vizualni dojam "impresionističkog" (mediteranski motiv) ili "nadrealističkog" (osoba s gitarom).

Za Antoninija je estetika važnija od "poruke", tj. fotografija je ono što se na njoj vidi, a ostalo je u drugom planu - prepušteno slobodi gledaoca.
Post je objavljen 02.08.2008. u 11:19 sati.