Ribnjak Eminovci, listopad 2014.

25.10.2014.

Iako bi se na prvu ruku pomislilo da je ovaj ribnjak oaza samo za ribiče, ako se malo više zainteresirate za lokaciju može se naći i divnih primjeraka živog svijeta oko ribnjaka i u obližnjem lugu. Sam prizor ribnjaka, njegove mirne vode i divnih ptica odmara oko ali isto tako i daje inspiraciju za fotografiranje. Ribnjak se nalazi vrlo blizu grada Požege pa mi služi i za rekreaciju i za proučavanje bioraznolikosti.


Jato divljih pataka u letu nakon što su me uočile i otkrile moju namjeru da im se više približim i fotografiram ih. Na ribnjaku ih ima oko dvadesetak jedinki.
Wikipedia: Mužjak divlje patke na glavi i vratu ima tamnozeleno perje metalnog sjaja s bijelim prstenom na dnu. Prsa su mu smeđe boje, a trbuh i donja strana krila svijetlosivi. Kratko repno perje je bijelo...http://hr.wikipedia.org/wiki/Divlja_patka



U obližnjem lugu sam uspio snimiti brgljeza koji je veselo skakutao s jednog mjesta na drugo mjesto.
Wikipedia: Brgljezi obično žive u parovima ili malim grupama. Tijekom zime se često udružuju sa jatima sjenica, djetlića i ostalih šumskih ptica koje traže hranu...http://hr.wikipedia.org/wiki/Brgljezi





Na slici je plavetna sjenica. Fotografija nažalost nije baš najbolja, ali mislim da je dovoljna za determinaciju vrste i potvrdu da je ima na ovome lokalitetu.
Eduvizija. hr. :Zimu preživljava u miješanim jatima s drugim sjenicama. Hrani se kukcima, paucima, sjemenkama i sl. Pretražuje grančice i stabla tipično penjućim načinom, rijetko se viđa na tlu. Zimi na hranilicama vrlo samouvjerena, često otjera krupnu veliku sjenicu. Može doživjeti do 5 godina...http://www.eduvizija.hr/portal/?q=sadrzaj/plavetna-sjenica.
Na navedenoj stranici možete i poslušati pjev plavetne sjenice.



Evo jedne ribe s teretom na leđima.









Možda Pelophylax kl. esculentus.


Već na samom izlasku s ribnjaka kad sam pomislio da nemam više mogućnosti bilo što fotografirati pojavila se crnoglava sjenica (iako moram reći da nisam posve siguran jer bi možda mogla biti i crnokapa grmuša).


Sokolovac, Požega

14.10.2014.
















<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.