Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogbiolog

Marketing

Ribnjak Eminovci, listopad 2014.

Iako bi se na prvu ruku pomislilo da je ovaj ribnjak oaza samo za ribiče, ako se malo više zainteresirate za lokaciju može se naći i divnih primjeraka živog svijeta oko ribnjaka i u obližnjem lugu. Sam prizor ribnjaka, njegove mirne vode i divnih ptica odmara oko ali isto tako i daje inspiraciju za fotografiranje. Ribnjak se nalazi vrlo blizu grada Požege pa mi služi i za rekreaciju i za proučavanje bioraznolikosti.


Jato divljih pataka u letu nakon što su me uočile i otkrile moju namjeru da im se više približim i fotografiram ih. Na ribnjaku ih ima oko dvadesetak jedinki.
Wikipedia: Mužjak divlje patke na glavi i vratu ima tamnozeleno perje metalnog sjaja s bijelim prstenom na dnu. Prsa su mu smeđe boje, a trbuh i donja strana krila svijetlosivi. Kratko repno perje je bijelo...http://hr.wikipedia.org/wiki/Divlja_patka



U obližnjem lugu sam uspio snimiti brgljeza koji je veselo skakutao s jednog mjesta na drugo mjesto.
Wikipedia: Brgljezi obično žive u parovima ili malim grupama. Tijekom zime se često udružuju sa jatima sjenica, djetlića i ostalih šumskih ptica koje traže hranu...http://hr.wikipedia.org/wiki/Brgljezi





Na slici je plavetna sjenica. Fotografija nažalost nije baš najbolja, ali mislim da je dovoljna za determinaciju vrste i potvrdu da je ima na ovome lokalitetu.
Eduvizija. hr. :Zimu preživljava u miješanim jatima s drugim sjenicama. Hrani se kukcima, paucima, sjemenkama i sl. Pretražuje grančice i stabla tipično penjućim načinom, rijetko se viđa na tlu. Zimi na hranilicama vrlo samouvjerena, često otjera krupnu veliku sjenicu. Može doživjeti do 5 godina...http://www.eduvizija.hr/portal/?q=sadrzaj/plavetna-sjenica.
Na navedenoj stranici možete i poslušati pjev plavetne sjenice.



Evo jedne ribe s teretom na leđima.









Možda Pelophylax kl. esculentus.


Već na samom izlasku s ribnjaka kad sam pomislio da nemam više mogućnosti bilo što fotografirati pojavila se crnoglava sjenica (iako moram reći da nisam posve siguran jer bi možda mogla biti i crnokapa grmuša).




Post je objavljen 25.10.2014. u 12:04 sati.