BURYING THE TRUTH SINCE 1994
BILTEN


BILTEN(c)(tm)(r)(hdz) je web portal (nemojte da vas zavara riječ "blog" u adresi) na kojemu ne možete doznati ništa bitno i pametno o fandomu u Hrvata i ostalih srodnih nakupina. Uostalom, vidite i sami. Suradnici su dobrodošli. Prilozi se ne vraćaju i ne plaćaju. Kontakt? Hehe, ne može svatko raditi za BILTEN. Shvatite to kao filter, odnosno test inteligencije. Ako želite ući u kuću slavnih, potrudite se i doznajte što treba.2019.
Sferakonski BILTEN
2018.
Sferakonski BILTEN
2017.
Sferakonski BILTEN
2016.
Sferakonski BILTEN
2015.
Sferakonski BILTEN
2012.
SFeraKonski BILTEN


2010.
SFeraKonski BILTEN

2009.
SFeraKonski BILTEN


2008.
Sferakonski BILTEN

2007.
Sferakonski BILTEN

2006.
Sferakonski BILTEN

2005.
Sferakonski BILTEN

2004.
Predsferakonski BILTEN

Sferakonski BILTEN


28.11.2007., srijeda

Sportski program na SFeraKonu

Iako je do najveće hrvatske SF konvencije ostalo još gotovo pet mjeseci, neke naznake programa već su poznate. Tako je iz SFere sinoć priopćeno da će se prvi put u povijesti SFeraKona, u sklopu Programa poboljšanja odnosa među hrvatskim SF-klubovima, održati i jubilarni prvi boks-meč. Kako doznajemo, šake će ukrstiti osoba koja se na forumu osječke udruge Gaia odaziva na nadimak Vlaja i ni više ni manje nego GLavni i ODgovorni URednik vašeg najomiljenijeg portala koji se bavi vijestima iz fandoma - BILTENA. Meč je dogovoren nakon što su u raspravi na Gainom forumu o nedavno održanom Essekonu pale i neke teke riječi i odlučeno je da je najbolje da sudionici svoje nesuglasice riješe oči u oči, fejs tu fejs, mano a mano. Dobili smo informacije da su menadžeri oba borca već dogovorili uvjete, kako financijske, tako i one koji se tiču medijske pokrivenosti, iako je Vlajin zastupnik izrazio rezerve glede ravnopravnog medijskog tretmana s obzirom da iza Urednika stoji glomazna medijska mašinerija koja ima dugogodišnje iskustvo u blaćenju ljudi. "No, sve to nema veze, kad se konačno nađu u ringu i kad se konačno oglasi zvonce, vidjet će se tko je čovjek, a tko kupus."

Nismo uspjeli dobiti izjavu menadžera koji je pristao pregovarati u ime našeg urednika - štoviše, još uvijek pokušavamo doznati o kome je uopće riječ - jer je isti trenutno na putovanju po inozemstvu zbog, kako doznajemo, prikupljanja sponzora, kao i u potrazi za stručnim suradnicima koji bi pomogli u pripremama za meč. No, zato je naš urednik bio pričljiv kao i obično: "Mislim da je moja najjača strana lijevi kroše, no svakako ne bi trebalo zanemariti ni desni aperkat. Svakako bih trebao poraditi na brzim izmjenama udaraca, kao i na radu nogu, ali pošto je do meča ostalo još pet mjeseci, vjerujem da imam dovoljno vremena za napredak. Osjećam se samopouzdano i mislim da ključ pobjede leži ponajprije u ispravnom odabiru strategije; boks nije obična tučnjava, već osmišljena strateška igra u kojoj veće šanse ima onaj tko ostane hladne glave i uspije prikriti svoje i iskoristiti slabosti protivnika. Mislim da u tome svakako imam prednost nad svojim suparnikom."

U redakciji BILTENA već danima vlada borbena atmosfera. Kako doznajemo od naših doušnika, na zidove su izvješeni posteri Cassiusa Claya, Mikea Tysona, Evandera Holyfielda, Sylvestera Stallonea i Mikea Myersa, a urednik svako jutro pola sata posjeti tjelovježbi i simulaciji udaranja boksačke vreće koju je poseban tim Microsoftovih inženjera instalirao na njegovo računalo. Također, kako smo doznali, većinu vremena paradira uokolo u boksačkim gaćicama, kućnom ogrtaču i rukavicama. Očito je dobro raspoložen jer je bez razmišljanja odgovorio pozitivno na molbu zaposlenika da se kupi veća količina osvježivača za zrak. Doznajemo da je osoblje redakcije čak pokušalo otvoriti i kladionicu na ishod meča što je, međutim, propalo nakon što nitko nije htio uložiti novac na svoga šefa. Našeg dežurnog sportskog komentatora upitali smo kako vidi ishod meča i slaže li se s urednikovom taktikom po kojoj još treba vježbati brze izmjene udaraca i rad nogu, na što je kratko odgovorio: "Bilo bi mu bolje da vježba trčanje."

Reakcije u hrvatskom fandomu su podijeljene. Većina misli da će pizda napokon dobiti što zaslužuje. "Izitpajn već godinama po internetu sere po ljudima i bilo je pitanje vremena kad će se pojaviti netko tko će ga spustiti na njegovo mjesto. Željno iščekujem meč i volio bih vidjeti kako će ga netko napokon utabati u zemlju," rekao je jedan fan koji je htio ostati anoniman. Za izjavu smo pronašli i osobu na hrvatskom internetu poznatu kao LPBM, a s kojom je naš urednik ušao u sukob prije dvije godine, nakon čega je isti napustio jedan od vodećih SF foruma. "Ne mislim da je nasilje rješenje i svakako sam protiv rješavanja nesuglasica na ovaj način," rekao je LBMP "ali mislim da će Vaš urednik napokon dobiti što zaslužuje jer nitko ne može godinama nekažnjeno raditi to što on radi. Ponavljam, mislim da ovo što se planira nije dobro, ali to je logična posljedica njegovih postupaka." Također smo pokušali kontaktirati i bivšeg visokog dužnosnika jedne od hrvatskih SF udruga koji je s našim urednikom došao u sukob prije skoro pet godina, a koji danas radi kao domar u vrtiću. "On će mene slati u tri pizde materine... On će mene slati u..." bilo je sve što je mogao promrmljati prije nego što je morao odjuriti van jer su se djeca počela pentrati po kontejnerima za smeće tražeći hranu.

Za komentar smo zamolili i urednikovu suprugu, upitavši kako se osjeća znajući da će njezin doživotni partner ući u ring kako bi kao muškarac obranio svoje riječi. Najprije nas je zbunjeno pogledala i upitala "Kao što?", a onda se okrenula i otišla, mrmljajući nešto o tome kako mora zaprljati još suđa i, da je to ranije napravila, ništa od ovoga se ne bi dogodilo.

POSLJEDNJA VIJEST! Upravo smo doznali da se, nakon što su informacije o meču procurile u javnost, u Gaji se pojavio još određeni broj interesenata za sudjelovanje. Međutim tek treba utvrditi pod kojim uvjetima bi cijenjena gospoda ušla u igru i kakav tretman očekuju od strane medija i sponzora. Kako nam javljaju naši doušnici, trenutno se vodi kampanja za okupljanje što većeg broja zainteresiranih kako bi se krenulo u Zagreb s hrvatskim zastavama i slikama generala Glavaša te, ako je moguće, zasulo Vukovarsku ulicu godišnjim urodom kelja. Situacija je na rubu usijanja i izvješćivat ćemo vas kako se stvari budu rješavale.

- 15:10 - Komentari (3) - #

17.11.2007., subota

Lamperija uzvraća udarac

Iskreno, htjeli smo stati s drvljenjem po Essekonu, fakat smo htjeli stati, ono, ne valja tući mrtvog konja, dio ekipe se ionako opametio, a dio nikad ni neće, ali kad nedaju pa nedaju. Ovdje prenosimo izvještaj stavljen na Gajin forum koji će možda, na prvi pogled, djelovati kao da je izašao iz BILTENove radionice pizdarija, poput tekstova o skupštini, Pedru i urednikovoj indisponiranosti. Ali nije. Prikaz je, vjerujte nam, autentičan, što možda možete i provjeriti na
http://www.gaia.hr/forum/forums/thread-view.asp?tid=1023&start=101
(Ono "možda" zato jer nismo sigurni, možda se treba i ulogirati da bi se moglo pristupiti, pa provjerite; uglavnom ovo samo kako biste se uvjerili da je tekst fakat autentično mišljenje o nedavno održanoj konvenciji). Dakle, redakcija BILTENA se ovim prijenosom skromno povlači s fronta, poražena i pokrivena ušima poput hrvatskih nogometaša iz Skoplja, jer, eto, priznajemo, pojavio se netko tko može izmisliti veću pizdariju od nas, i još pritom biti smrtno ozbiljan. Dakle, čitajte i uživajte.

Tekst je napisao SF fan pod nadimkom Khalid.


kada sam krenio čitati ovaj tred mislio sam Bože Bože, pa šta se to desilo, katastrofa, kalvaria, totalni fiasko.,,.,.,ali istina je da je ovaj EsseKON izazvao više reakcije nego ni jedan do sada iako su kritike negativne.,.,ja sam zadovoljan, žao mi je što nisam bio pa da pomognem u pravljenju nereda i poticanju kaosa ha ha ha.,.,.,ta ista ekipa koja nas šprda po forumima ili ima loše mišljenje o essekonu zapravo je isfrustrirana svojim mediokritetskim bitkom,,.,.,počeo sam čitati okolo forume i zapljusnuo me ustajali vonj prosječnosti koji se širi van granica drage nam anarnhije...
ta ista ekipa su nakupina fekalija koja silom pokušava isplivati iz septičke jame koju nazivaju KONOVIMA, bože dragi.,.,.žele zgaziti naš cvjet koji imamo, našu malu oazu gluposti...,a ne vide da možemo bolje od njih sviju.,.,.,zašto, zato što smo 388745095 puta bollja ekipa i jači tim nego oni....,,oni se medjusobno nadmeču, a mi se nadopunjujemo.,,,.,pri tome ne mislim na hrcu kretena koji opet nije normalan, ugasit ću ja tvoju volju za seksom, a ne esseKON majmune o čemu ti pričaš jao kao si me nasekirao.,.,.,.,ali činjenica je sljedeča nama se ne da, nije da ne možemo nego ne želimo.,..,.,primjer onog biltena nisam se moga natjerati da ga pročitam do kraja, on kao piše daj molim te,.,.,.,sramota

čak imam prijedlog da organiiziramo dva essekona godišnje na koja nam nitko neće doći i kada prestanu dolaziti, onda će biti i kulena i slanine i kobasice i roštilja i rakije i piva i razno raznih trica i kučina da ne kažem đakonija.,,,,,,,,,vidim posijano sjeme razdora između nas, do čega je došlo da se međusobno optužujemo i svađamo zato što se nekom Maxu nije svidjela konvencija.,.,.,.,da naravno da može biti bolje i biti će bolje, ali nam ne njima NAMA, jer mi smo bitni, da možemo bi biti cool i lijepi u lice ako to žele, najispravniji i ekipa sa svima, ali zar ćemo odbaciti svoje ja i naguziti se da nas tucaju u shupak (shupak, ja volim dobar Shupak ha ha h)

i zato Braćo ne kudite jedni druge nego se organizirajte i napravite bolje, a ona mala nekolicina ljudi koja unatoč svemu dolazi izvana na EsseKON će dobiti najljepši dar, a to su prijatelji za cijeli život

malo sam odljepio, hvala
vaš tajni agent u dalekim zemljama

- 22:02 - Komentari (0) - #

15.11.2007., četvrtak

ŠOKANTNO! BILTEN objavljuje laži i dezinformacije!

Vaši vjerni istražitelji došli su do nepobitnih dokaza da tekst objavljen u prethodnom broju BILTENA vrvi dezinformacijama, namjernim lažima i manipulacijama. Naime, nakon što su sa svih strana došle kritike da je tekst "BILTEN privremeno bez urednika" obična gomila zlonamjernih neistina, vaši vjerni dopušnici bacili su se na posao otkrivanja prave istine, a ono što su doznali je ne samo šokantno, nego i degutantno.

Naime, prošlog se tjedna nije dogodio nikakav živčani incident u redakciji BILTENA, urednik nije podivljao i razbacivao suradnike po redakciji niti je zbog pada kroz prozor ozlijeđen visoki i široki državni dužnosnik. Kako doznajemo, pravi razlog za pauzu u radu BILTENA je taj što se glavnom i odgovornom uredniku ovog najpoznatijeg hrvatskog fandomskog glasila prije mjesec dana pokvarila perilica za suđe. Nakon tri i pol tjedna gomilanja, truljenja i pljesnivljenja suđa urednikova supruga je izgubila strpljenje, vezala ga lisicama za obližnji frižider i zabranila mu da sere po internetu dok ne opere sve što se dotad nagomilalo. Kako doznajemo, do ponovnog pokretanja BILTENA ostalo je još desetak lonaca, trideset tanjura i nepoznata količina pribora za jelo što bi, ako se uzme u obzir dosadašnji tempo, moglo potrajati još petnaestak dana. Iako, kako doznajemo, moguće je da će se pauza još malo produžiti jer smo preko žohara pismonoše, koji je jedino preostalo sredstvo urednikovog komuniciranja s vanjskim svijetom, doznali da se isti ne želi pokazivati u javnosti dok mu u potpunosti ne zacijele obje šljive ispod oka.

Još jedna vijest koju smo primili od naših dopušnika iz inozemstva tiče se afere u SF klubu "Gaia". Naime, osječka je policija izdala priopćenje u kojemu se navodi da je prije dva dana u svom stanu pronađen mrtav, obješen za luster, mlađi muškarac čije ime nije objavljeno. Očevidom je utvrđeno da je riječ o samoubojstvu, a iz oproštajnog pisma vidljivo je da se isti odlučio na taj čin nakon što su u klubu "Gaia" javno izjavili da "Pedro ne postoji". "Ovakvo odricanje nisam mogao preboljeti. Žao mi je što sam na takav način ekskomuniciran i javno ponižen. Žao mi je što sam kriv za Essekon. Žao mi je zbog svega. Oprostite," stoji u oproštajnom pismu. Od dužnosnika "Gaie" smo pokušali dobiti komentar, ali kako su svi odgovorni još uvijek na reanimaciji u Bizovačkim toplicama, nitko drugi nije htio na sebe preuzeti teret oštrog suda javnosti.

- 14:58 - Komentari (1) - #

11.11.2007., nedjelja

BILTEN privremeno bez urednika

Kako doznajemo od naših dopušnika iz redakcije BILTENA, najpoznatiji internetski portal koji se bavi odnošajima unutar hrvatskog fandoma nakratko će obustaviti rad zbog razloga objektivne prirode. Naime, prije nekoliko dana glavni je urednik, prema izjavama očevidaca, doživio živčani slom popraćen drastičnim nasilnim ispadima zbog čega je u redakciji smještenoj na tajnoj lokaciji na Pantovčaku došlo do znatne materijalne štete, kao i do hospitaliziranja nekoliko novinara i članova pomoćnog osoblja. Kako doznajemo, revoltiran mlakim reakcijama na urednički osvrt na Essekon, glavni i odgovorni urednik je najprije počeo psovati i razbacivati stvari po redakciji, a, nakon što su ga suradnici pokušali smiriti i doznati što je točno potaknulo ovaj izljev gnjeva, izvukao je bejzbol-palicu i njome uništio nekoliko redakcijskih kompjutera. Ostali novinari su skočili na njega i oduzeli mu palicu, ali se urednik oslobodio i počeo vrištati i vrijeđati ih, da bi iznenada otvorio ladicu svog radnog stola, gurnuo prste u nju i zatim je snažno udario nogom urlajući "Pričaju samo o Maksu! Svi pričaju samo o jebenom Maksu!". Kad su ostali još jednom skočili na njega kako bi ga spriječili da se još jače ozlijedi, počeo se divljački otimati razbacujući svoje suradnike pri čemu je tajnica redakcije odletjela preko stola zadobivši nekoliko lakših ozljeda, dok je portiru Štefu laktom razbijen nos. "Popljuvao sam ih kako ih nitko nikada nije popljuvao, a oni me HVALE!" urlao je urednik batrgajući se dok ga je petoro ljudi jedva držalo "Kažu da je tekst bio OBJEKTIVAN!" U jednom trenutku se uspio osloboditi i skočiti prema najbližem stolu s kojeg je zgrabio olovku i njome si pokušao iskopati oči. Na sreću, ostali su ga u tome spriječili ali se onda munjevito zaletio prema prozoru. Na sreću, jedan od pripravnika se požrtvovno bacio pred njega i skrenuo ga s putanje. Kao rezultat, urednik se zaletio u zid, ali je zato pripravnik izletio kroz zatvoren prozor. Na sreću, s prvog kata je pao ravno na jednog dobro ugojenog visokog državnog dužnosnika koji je upravo u tom trenutku izašao iz zgrade i navirivao se prema gore da bi vidio kakva je to buka, tako da se pripravnik meko odbio i završio na obližnjem travnjaku.

Kad su ga napokon uspjeli savladati i sputati kako bi si prestao nanositi ozljede, ostali novinari su pokušali urazumiti svog šefa objašnjavajući mu da je ionako sam kriv za reakcije na svoj tekst jer je htio "biti fin". Naime, pokušali su mu objasniti, distinkcija koju je napravio između Dobrih i Loših Gajana dala je priliku onima lošima da se identificiraju s pogrešnom skupinom, što je za posljedicu imalo to da na kraju ispada da su svi zaslužni i da nitko nije kriv što je Essekon izgledao tako kako je izgledao. No, urednik nije slušao već se bacakao i urlao, psujući, vrijeđajući i prijeteći, šaljući sve prisutne u redakciji, kao i članove kluba Gaia, u jednu, tri, sedam i devet pizdi materinih sve dok nije stigla ekipa hitne pomoći i odvezla ga, dok su im kola poskakivala po pantovčačkoj cesti...

Na žalost, kako su sve pristupne šifre za kompjuterski sustav poznate samo jednom čovjeku u redakciji - glavnom i odgovornom uredniku BILTENA - što je, doznajemo, rezultat paranoje od otkrivanja redakcijskih tajni i nelojalne konkurencije, portal će morati ući u fazu mirovanja sve dok se gazda ne vrati s liječenja u psihijatrijskoj bolnici Vrapče, što može biti prekosutra, a može biti i za dva mjeseca. Molimo čitatelje za razumijevanje.

Istovremeno s dramatičnim događajima u Zagrebu, doznali smo da je u Osijeku održana zatvorena skupština kluba Gaia. Skupštini, međutim, nije prisustvovalo onih troje-četvoro organizatora Essekona jer su, doznajemo, zbog akutne iscrpljenosti, na trošak kluba upućeni na rehabilitaciju u Bizovačke toplice. Cilj skupštine bio je utvrđivanje odgovornosti za, kako je navedeno, neuspjelu prezentaciju uspjeha konvencije tako da javnosti nije zorno prikazano da je ono što su gosti i ne-članovi Gaie vidjeli kao katastrofu zapravo bila vrlo uspješna manifestacija. Jednoglasno je ocijenjeno da su svi prisutni obavili uspješan posao kojemu se nema što prigovoriti, a krivcem je proglašen jedan od članova udruge kojemu nismo uspjeli doznati ime, ali znamo da mu je nadimak u udruzi Pedro. U raspravi je sustavom eliminacije utvrđeno da je, s obzirom da su svi ostali obavili svoj dio posla, jedino preostalo logično objašnjenje da je isključivi krivac za sve negativne reakcije isključivo spomenuti Pedro koji je zbog toga jednoglasno isključen iz udruge. Zaključeno je da su time svi problemi riješeni te da će zbog izostanka ovog "remetilačkog faktora" sljedeći Essekon po automatizmu biti uspješniji od prethodnog te da ne treba pretjerivati s angažiranošću u organizaciji. Zato će se sljedeće godine osječka SF konvencija početi organizirati ne dva tjedna prije samog događaja, kao što je bio slučaj ove godine, već će, ocijenili su Gajani, za organizaciju biti dovoljno sedam do deset dana. Imenovana je komisija koja će u sljedećih jedanaest i pol mjeseci glavnim organizatorima podastrijeti popis želja članstva kako bi im ovi na vrijeme mogli izaći u susret.

- 17:50 - Komentari (3) - #

07.11.2007., srijeda

All hail Discordia

Valjda je nešto divlje u zraku, ili je možda hrvatski fandomski horoskop za ovaj mjesec debelo sjeban, jer gdje god se okrenemo ovih dana samo pičkaranje i prepucavanje. Ima li što ljepše za nas, nepopravljive svađalice i rođene pljuvače svega što se kreće na dvije, četiri, šest, osam ili jedanaest nogu? Dakle, krenimo kronološki, s upravo dovršenom sveslavonskom konvencijom.

Zapravo, bilo je logično da se nakon onakvog Essekona ekipa pokači na forumu. Tako smo, nevino špijunirajući, doznali da su organizatori razočarani, svi koji nisu mrdnuli ekstremitetima oduševljeni i da bi još, ali da ostaje pitanje tko će to sljedeće godine organizirati jer se najavljuje smjena generacija. Stari optužuju mlade da su niškoristi, mladi stare da im nisu ništa ostavili u amanet, pojedinci apeliraju i na jedne i na druge da se ne prepucavaju javno jer to samo šteti klubu i tako, jedna vesela arena gdje pleše svatko sa svakim, nitko sa nikim više od dva puta.

Iako, s obzirom kako im je izgledala konvencija (vidi izvještaj tu malo niže), čudo da se nisu još više pokačili.

Toliko o drugoj najstarijoj SF organizaciji u Hrvata. Što se tiče one najstarije, i u njoj su se pokačili, ma što pokačili, popičkarali, i to naveliko, samo što starost očito donosi mudrost pa su ovi to napravili na interoj mailing listi, a ne na javnom forumu na veselje sveopćeg publikuma. Predmet pokačivanja mnogima nije jasan (jedan je neutralni promatrač rekao da mu se čini da su svi u pravu), a iako smo ponešto upućeniji u korijene razmirica, zaključili smo da se ovaj put nećemo petljati, a niti iznositi prljavo rublje. Da, znamo da bi vas zanimalo, voajerčine jedne, perverznjacima ništa draže nego gurnuti nosinu u tuđe smrdljive gaće, ali uvrede možete izmisliti i sami, a pičkaranje kao takvo i nije nosilo bogznakakav bitan sadržaj, bez obzira što njegovi sudionici mislili o tome. Na žalost, to ne vrijedi i za posljedice: kao rezultat, "Parsek" je ostao bez višegodišnjeg urednika koji je ovo SFerino glasilo - najstariji fanzin u Hrvata, a vjerojatno i šire - podigao iz mrtvih i uredio dvadesetak brojeva, a upitno je postalo ostvarenje jednog od projekata udruge. No, što je, tu je, svađa je bilo i bit će, jedni će otići, drugi će ostati, svatko po svojoj odluci na temelju svog želuca i savjesti, jedino možemo reći da nam je drago da The Clash nije rezultirao ljuljanjem udruge kao što je slučaj s kolegama iz Istočne Anarhije.

Ovaj put.

- 21:44 - Komentari (6) - #

Inati se, Slavonijo! (2)

Da prenesemo ovdje još jedan report. Autor je inače poznat kao MaXXX "nemaspavanjanakonvencijama" the Trekkie, a ovaj se izvještaj pojavio na nekoliko foruma.

dakle dodemo mi tam... mala kuca.. nema bas mjesta... hladno za popizdit...pa sam se smjestio u igraonicu board game-ova...sa ekipom iz Rijeke koja razumije moje kronerske-konerske potrebe da nema spavanja na konvencijama
...dobro, bio sam na knjizevnom okruglom stolu koji je bio zanimljiv, al nakon toga sam samo gejmao jer nije bilo vise niceg...

ko zna kolko je bilo sati bilo kad nam upada osjecanin i promrmlja nes tipa: "e... kaj ste se dosli tu igrat... dok ima...rakije...e" no posto se ispostavilo da rakije vise nema... rece on "ma kaj to igrate ta sranja.. da ja vama pokazem LARP VAMPIRE" i dozove nekog lika... koji je taman izaso kroz vrata... usljedilo je razvaljivanje vrata nogom by larp-vampir, te totalno dobra gluma da se on kao nesto ljuti malo lupanja po glavi, prosute pive i natjerivanja po prostoriji uz pijano deranje... i taman kad smo mislili da je demonstracija vampira zavrsila jedan novi se digo u sobi sa sankom di se pustala tamburica za ostale vampire, digo liniju i bacio ju u zid te reko "9 sati tamburice je DOSTA" na sto je usljedilo "DAJ TAMBURICU" pa usljedilo jos gadanja zida pivom... kakva gluma! kakava predanost larpu! ma milina Svi organizatori su se ufurali u popizdenu atmosferu.
Kad je prezentacija zavrsila rijecani su odlucili ufurati se u vampire pa je prvo predsjednik udruge reko vampirima da casti sve na racun udruge... na sto je dobio bocom pive preko glave.. al je ipak odletila par metara dalje u zid... usljedilo je vampirsko gusenje i medusobno izjavljivanje vampirske ljubavi rijecima "idi i mnozi se"...ok mozda ne tim rijecima
Uglavnom, decki su odlicno pohvatali osnove larpa! *thumb's up*

U sitne sate zagrebcani i rijecani povukli su se u svoje lijesove kako bi probavili zutu pjenusavu krv kojom su se opili... uprostoriju premalu za sve nas.. sto bi jos bilo i dobro da neki rijecani nisu odlucili pokazati da mogu hrkati na 2 otvora... a bolje da ne znam sto su jeli

U subotu smo jos gejmali, bili na okruglom stolu o suradnji udruga koji je bio dosta zanimljiv te odigrali najslabiju kariku u organizaciji rijecana... kviz je bio legendaran -naj stvar na konu (meni)
Ostatak noci opet smo gejmali dok se teddea "odmarala" za stolom u pozadini... trgnuo ju je tek dolazak osjecana-larp_vampira-rakijamana koji je taman harao po nekom vjencanju pa je dosao u odijelu s kravatom zavezanom oko glave kao indijanac te kolicima od konzuma i s kupusom u rikama....
"TEDDEA SINE!!!" prodere se on
"ha..?" je sve sto je teddea uspjela progovoriti prije nego joj je kupus letio iznad glave... "larp" se nastavlja
A nastavilo se u sobi sa sankom di se opet pustala slavonaska glazba i cagalo dok je cvicek uporno pokusavao doznati logiku iza vampirskog ponasanja
Kupusa je bilo po svuda i ljepo je upotpunio jutro koje smo docekali uz puerto rico... igru koju sam htio nauciti vec godinama

U nedjelju smo se lagano oprostili od organizatora... inace dobrih ljudi, vrlo gosoljubivih i nadam se da ce sljedece godine bolje proci...
...te smo krenuli prema Zg-u, na povratku smo malo posjetili jos jednu nasu frendicu slavonku pa smo si spili jos malo rakijice...uz dobar rucak -i jos jednom joj hvala na svamu!

i to je to... spavo sam u autu dok je cvicek pizdio kak je guzva na cesti

Esse-kon summary

dal mu uopce stoji to -kon? ..ne znam kaj bi reko...
ocito da, posto smo se nasli tam i druzili... ali sam kon je bio los, pocevsi od lose organizacije programa i loseg prostora, kojeg su se organizatori namucili urediti kolko je to bilo ljudski moguce u vremenu kojeg su imali...
- 01:11 - Komentari (0) - #

06.11.2007., utorak

Inati se, Slavonijo!

Od odlaska s Essekona do početka pisanja ovog teksta prošla su 24 sata tako da se može reći da su se slegli svi utisci, hormoni se vratili na normalu i i malo proanaliziralo viđeno i doživljeno. Postoji nekoliko načina na koji se može napisati osvrt na upravo završenu osječku konvenciju. S obzirom da bi se objektivan reportažni tekst o Essekonu trebao pojaviti u Parseku, s bitnim detaljima tko, što, gdje, kako, zašto i kako je sve to izgledalo, to mi olakšava posao i oslobađa ruke tako da se ovdje možemo orijentirati na tračeve i pljuvačinu, pri čemu ćemo se, naravno, potruditi da svatko dobije ono što ga ide, uz što manje kolateralne štete. Postupak je jednostavan. Naime, kao i sve manipulatorske svinje tokom povijesti, tako ćemo i ovdje izbjeći optužbe za generaliziranje tako da ćemo umjesto obične štovanom čitateljstvu uvaliti dvostruku. Kako se radi dvostruka generalizacija? Tako da, umjesto da sve subjekte iz jedne skupine strpate u jednu vreću i onda ih složno pljujete, i pritom potkačite i one koji tu nisu zaslužili, lijepo uzmete sikirče, razrežete skupinu na dvije, proizvoljnih veličina, i onda generalizirate o svakoj posebno. Pri čemu će neke stvari možda i dalje ostati previše uopćene, ali će svi željni Istine istu i dobiti, htjeli-ne htjeli. Dakle, prvi korak je dijeljenje članova osječkog SF kluba Gaia na Dobre Gajane i Loše Gajane (ako vas riječ "Gajani" podsjeća na riječ "gej" i navodi na smijuckanje, to je zato što ste ili homofob ili latentni homoseksualac, vjerojatnije ovo drugo; gramatički je ispravna, činjenično odgovara i zbilja ne znamo koju bismo drugu upotrijebili, dakle progutajte i šutite). Dobri Gajani su oni koji znaju što je to SF konvencija i čine sve što je u njihovoj moći kako bi od Essekona napravili jednu takvu. Zanima ih SF, druže se s drugim fanovima, trude se konvenciju napuniti sadržajima - predavanjima, diskusijama, igrama - kako se ne bi sve svelo na interni tulum društva iz kvarta. Naravno, pritom nailaze na probleme pri čemu je najveći to što ih je užasno malo i nedovoljno. Kao posljedica, njih dvoje-troje-četvoro-petero jednostavno nisu u stanju, nakon što odrade organizacijski dio posla i s obzirom da su na konvenciji prisiljeni letati tamo-amo kako bi rješavali sitne i nešto manje sitne logističke glitcheve, još se baviti stvarima kao što je program. Isto tako, riječ je o ljudima koji i sam početak konvencije dočekaju mrtvi umorni jer su većinu posla prije nje morali odraditi bez pomoći ostalih, dok ih nakon konvencije očekuje metenje, spremanje, čišćenje i ispričavanje svima koji su došli zato jer je ostatak ekipe prefin da dohvati metlu i počisti ono što je sam usvinjio, da okinemo samo jedan banalni primjer.

Jedina loša strana Dobrih Gajana je to što ne razumiju u potpunosti zašto se nalaze u tolikim govnima. Naime, u višesatnom razgovoru u kojemu su sudjelovali pripadnici četiri hrvatske SF udruge, naši domaćini su neprestano objašnjavali da ne mogu doći do prostora, promocije, novaca i slično zato jer su im institucije nesklone, zato jer je Đapić gradonačelnik, zato jer nadležne u Osijeku boli ona stvar za udruge, zato jer nitko u Slavoniji nema novaca niti ga zanima SF. Međutim, pritom uopće ne shvaćaju da je pravi uzrok za probleme u organizaciji Essekona - uglavnom to što se njih nekolicina mora potrgati da napravi nešto konstruktivno dok svi ostali harmonično sviraju kurcu - puno, puno bliže.

Naime, razlog zbog kojeg se njih nekoliko mora potrgati da napravi nešto konstruktivno jesu svi ostali koji harmonično sviraju kurcu, umjesto da odlože čašice i tamburice i malo pripomognu. U daljnjem tekstu: Loši Gajani.

Dakle, dok se Dobri Gajani trgaju kako bi Essekon nadrastao značaj seoske zabave, Loši Gajani ne žele - zapravo, točnije bi bilo reći, ne osjećaju potrebu za, ne razumiju ništa više od - seoske zabave. Dok druge udruge tjednima unaprijed najavljuju predavanja i ostala događanja, Loši Gajani najavljuju sveopće oblokavanje domaćom rakijom i tko će koga opandrčiti na LARP-u. Ono malo službenog programa za što jesu zaslužni se može svesti na "LARP radionice" ili "prezentacije" koje se, na kraju, svedu na to da se ekipa koja se poznaje dođe igrati, a sve uljeze koji im dođu na "prezentaciju" gledaju kao u telad dok se ovi ne pokunje i odu. Na kraju ispadne da su većinu Essekona organizirali Riječani, da književnog dijela ne bi bilo bez Zagrepčana, dok je jedino za što su zaslužni domaćini osiguravanje prostora i osnovna logistika - što je, opet, napravila ona tiha manjina koja šuti i radi i koju želimo izuzeti iz svih loših komentara u ovom tekstu, ali koja se može nabrojati na prste jedne ruke.

Zapravo, ovakva podjela posla nije nešto nužno loše. Naime, nešto prije Essekona dogodila se kratka rasprava na internetu o tome treba li organizirati nacionalnu SF konvenciju. Na kraju je netko rekao da nitko ne želi raditi na dvije konvencije, svojoj i još jednoj, nacionalnoj, kao i da se nijedan klub ne želi odreći svoje konvencije kako bi se napravila nacionalna. Pa, pokazalo se da nijedan od ova dva zaključka ne stoji i zato se može reći da je ovogodišnji Essekon bio nacionalna konvencija u punom smislu riječi.

Ako netko nije siguran tko su zapravo ti ljudi koje ovdje zovemo Lošim Gajanima, možemo vam reći da ste ih vjerojatno sreli. To su vam oni koji dođu na SFeraKon, cijelu konvenciju provedu u jednom ćošku alkoholizirajući se, a onda ostatak godine grintaju po internetu kako program ništa ne valja, kako su organizatori SFeraKona hladni i negostoljubivi, kako im ne daju da prespavaju na podu FER-a i kako je kotizacija preskupa. S druge strane, po njima, Essekon je konvencija na kojoj se svatko može osvjedočiti u opuštenost i "slavonsku gostoljubivost" (koja se očito sastoji u tome da naskaču na svakog gosta kako bi ga oblili rakijom, valjda da ga spriječe da shvati kamo je došao). Ruku na srce, mora se priznati da su se ove godine zbilja svojski potrudili. Kako bi se neslavonci osvjedočili u njihov topao i ljudski duh, otprilike pola vremena je sa šanka treštala glazba za dušu - od tamburica Kiće Slabinca i "Inati se Slavonijo" (eto, sad sam bar obrazovaniji nego prije, dosad sam mislio da je to himna Branimira Glavaša) pa do Zlatka Pejakovića (ili tko već arlauče "Čerge" i slične horror-fantasy balade koje srce diraju). Naravno, atmosferi je pridonijelo i prigodno fizičko nasilje među domaćinima pri čemu je došlo i do razbacivanje inventara (linija je, na žalost, očito preživjela - valjda je riječ o kvalitetnoj slavonskoj bukvi koju ni nabijanje o beton ne može izbaciti iz takta - jer smo sličan glazbeni repertoar slušali i veći dio noći sa subote na nedjelju), gađanje pridošlica povećom glavom kupusa (na sreću, čovjek sa smanjenom koncentracijom krvi u alkoholu nije paradigma preciznosti pa je kupus eksplodirao pri udarcu u zid umjesto u glavu; mora se priznati da su geleri - listovi i zemlja - razbacani po hodniku bili efektniji dekor od SFeraKonske izložbe dječjih radova; možda treba predložiti organizatorima da za sljedeću godinu razmisle o celeru i rotkvicama) te vicevi o Jasenovcu i Luburićevom čekiću (doduše, ovdje je vjerojatno bila riječ o nesporazumu; ekipa je pričala nevine viceve, najprije o djeci, a zatim o crncima, a onda je čovjek pogrešno shvatio o kakvom filmu je riječ pa je iz ormara izvadio djedovu uniformu). U međuvremenu, Riječani su se bavili nekim čudnim geekovskim aktivnostima kao što su vođenje kvizova, držanje predavanja, upoznavanje ljudi sa stolnim igrama koje su donijeli i slično.

Kao zaključak, ne možemo ponuditi jedinstveno mišljenje. Ukoliko je Essekon organiziralo četvero entuzijasta okruženih gomilom nadrkanih alkoholičara kojima je cijeli svijet kriv za njihove jade, a nisu se sposobni primiti metle ili bar olovke i papira, onda možemo reći da su obavili izvanredan posao (entuzijasti, ne alkoholičari) i da u danim okolnostima nitko ne bi mogao bolje. Nadamo se da neće posustati i da će uspjeti riješiti bar dio problema koje imaju. Ja znam da bih na njihovom mjestu davno odustao i želim im čestitati na upornosti, bez ikakve zajebancije ili ironije.

Međutim, ukoliko je spomenuti događaj u jednom od četiri najveća grada u državi organizirala druga najstarija SF udruga u Hrvatskoj, onda možemo reći da je Essekon bio pičkin dim jer ovakvo dvodnevno druženje u kući bez grijanja i sa sanitarnim čvorom koji me podsjeća na djetinjstvo na Baniji i brdske birtije sa svježom janjetinom, a isključivo u svrhu igranja, opijanja i svirke - red tamburica, red narodnjaka - je u stanju organizirati i mjesni odbor Špičkovine Leve i to dvaput mjesečno. Da, okej, bilo je hrane, pića i, da, domaće rakije, ali jebemusunce, ako sam gladan i žedan, Mercator je ionako bio iza ugla, a ja nisam došao na kirbaj, nego na SF konvenciju!

S obzirom na sve viđeno, može se reći da trenutno stanje na hrvatskom kalendaru izgleda ovako: Gaia iz Osijeka ove godine nije organizirala ništa, dok je "3. Zmaj" iz Rijeke organizirao dvije konvencije, i to obje uspješne: svoju u Rijeci uz pomoć gradskog poglavarstva i fakulteta kojeg-već, i još jednu u Osijeku uz pomoć nekoliko prijatelja koji su se pobrinuli za prostor. Na tome im čestitamo; da nije bilo njih, posjet Osijeku bi se vjerojatno opet sveo na razgledavanje grada i kafenisanje u nekom od pitoresknih kafića. Nadamo se da će dvostruki uspjeh ponoviti i sljedeće godine i da im u osiječkom dijelu njihovih aktivnosti probleme neće opet praviti neki lokalci koji nisu imali kamo izaći u petak i subotu navečer, pa su došli vidjeti što tu rade neki čudni ljudi s još čudnijeg zapada Hrvatske.


Po istom tom kalendaru, možda slijedi Kutikon, a možda i ne, s obzirom da je, u odnosu na Kutinjane, Essekon dobro podmazana mašinerija. Prošle godine su na internetu javili otprilike "Danas počinje Kutikon, dođite", a prije toga nisu ni to. Sve nešto sumnjam da ćemo ići. Posljednji put kad smo bili, došli smo u prostoriju, prebrojali stolice, prebrojali ljude, izašli van, odigrali nekoliko partija bilijara u predvorju i vratili se u Zagreb.

A nakon Kutikona slijedi Istrakon koji ćemo svakako promotriti sa zanimanjem.

- 13:21 - Komentari (1) - #
Nikada tako velika skupina ljudi nije dugovala tako puno uvreda tako malom broju pojedinaca kao što je hrvatski fandom dugovao BILTENU.
Winston Churchill

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i, jednostavno, prodane duše.
Dr. Franjo Tuđman

Uskoro će biti objavljena sva imena i želim da vam kažem da će oni koji su se poslužili ljudima da manipulišu, radi ostvarenja političkih ciljeva protiv Jugoslavije, biti kažnjeni i biti uhapšeni. (...) Ne čujem dobro... Ne čujem dobro to što od mene zahtevate... Ali mi ćemo uhapsiti sve koji su odgovorni, uključujući i one koji su se poslužili BILTENOM. U ime rukovodstva Socijalističke Republike ja vam to garantujem!
Slobodan Milošević

I oni na istoku i ovi na zapadu treba da budu načistu sa time da mi ne skrećemo sa toga puta u svojoj politici koga smo sebi prokrčili, to jest da imamo svoj sopstveni BILTEN, da smjelo kažemo šta je pravilno na ovoj strani, a šta nije i šta je pravilno na onoj strani i šta nije. Treba da bude jasno svakome da mi ne možemo biti ničiji privjesak za ničiju politiku da imamo mi svoje gledište da znamo oceniti šta je pravilno, a šta nije pravilno...
Josip Broz - Tito

sranje od bloga koji je ionako samo ispucavanje privremenih frustracija zbog sitnog kurca ili gljivične upale hemeroida (...) sprdnja i trošenje viška vremena poslje drkanja (...) feminiziran, latentni homoseksualac (...) voli pratiti stvari iz sjene i onda pljuvati, jer nema jaja doći direktno, pa se skriva (...) gadno se nekome zavlači u dupe, pitam se zašto kad ga ni oni ne jebu ni 5% (...) svake godine obilazi oko naseg shanka a nikako da dobije kulena ili rakije, a možda je od nekoga i macolu popio (...) likovi su totalni kreteni (...) Mislim treba imati poprilično petlje da dođeš na 'kon' gdje su poneki ljudi završavali s vrećama na glavi u gepeku i bili voženi preko Drave u minsko polje. Svjedok.
članovi osječkog SF-kluba Gaia