|
salata od tjestenine "Parma"
(tjestenina, šunka, gorgonzola, masline, pistacio, začini) Uz najbolji pršut na svijetu grad Parma mi je darovao jednu Talijanku i ovu divnu salatu. Pošto ovo nije blog u kojem bi opisivao Talijanke krenimo u opis salate... Za tjesteninu najbolje bi bilo uzeti malu polukružnu šuplju tjesteninu oblika roščića. Kvalitetnije marke se kuhaju cca 6 minuta do kvalitete "al dente". Ipak provjerite da tjestenina na kraju ne bi ispala sirova. U vodu za kuhanje tjestenine dodati sol i maslinovo ulje. Šunku koja bi zgodno bila da je iz Parme, no ne treba pretjeravati, narezati na rezance. Iz maslina izvaditi koštice i prepoloviti ih. Gorgonzolu razmrviti na nepresitne komade. Sa svežnjića bosiljka listove počupati s peteljke i narezati na rezance. Pistacio nasjeckati. Za umak izmješati bijeli vinski ocat, sol, šećer, bijeli papar, najkvalitetnije maslinovo ulje. Dakle tjesteninu pomiješati sa šunkom, gorgonzolom, maslinama i bosiljkom. Začiniti umakom poklopiti i ostaviti najmanje pola sata. Prije posluživanja posuti pistaciom, no ako ga nema niko neće umrijeti. (40 dag tjestenine "roščića" skuhati u 6 litara vode+2 žličice soli+malo maslinovog ulja, 15 dag kvalitetne šunke, 10 crnih maslina, 15 dag gorgonzole, svežnjić bosiljka, 5 dag pistacia, 3-4 žlice bijelog vinskog octa, prstohvat soli, navrh noža šećera, navrh noža bijelog papra, 3-4 žlice pravog maslinovog) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
