kuharica moga prijatelja Emira

četvrtak, 19.06.2008.

musaka od patliđana na Suzanin način

musaka od patliđana Suzanin način
Makar svaki Cigo svoga konja hvali (u ovom slučaju kobilu) ovo s patliđanima što moja bolja polovica radi svakako je čudo!
Oprane patliđane ogulimo i narežemo na odreske debljine cca pola prsta, posolimo ih s obje strane. Neka odstoje 15 minuta.
Za to vrijeme prodinstamo sitno isjeckan luk na običnom ulju, 5-10 minuta dodavajući malo vode ako treba da se brže raspadne, dodati meso, dinstati ne više od 20 minuta. Na kraju dodati sitno isjeckan češnjak, sol, papar da bude pikantnije.
Odstajale odreske patliđana malo stisnemo između dva dlana da bi ih ocijedili, pa ih nakon toga uvaljamo u brašno, pa u smjesu koju smo napravili od jaja, malo mlijeka, malo soli i malo brašna (naravno sve dobro izmješano) i ispohamo na tzv. pariški način.
Uzmemo manju vatrostalnu posudu i sasvim lagano je nauljimo pa počnemo slagati redove: red patliđana, red mesa, red bešamel umaka, lagani red parmezana, red patliđana i na kraju preostali red bešamela, koji bi trebao biti nešto obilniji nego prvi red bešamela. Posuti parmezanom i zapeći u zagrijanoj pećnici na 200 C dok ne porumeni, cca 15-20 minuta.
Kao i za prethodnu musaku i ovdje pašu salate tipa zelena, matovilac ili pak svježi mladi špinat itd. Vino crno.
Još jedna napomena. Cijela ova igra odlično uspijeva i sa tikvicama ili pak miješano patliđani i tikvice!
(2 manja ili jedan veći patliđan, dakle cca pola kile, sol, 1 ne preveliki luk, ulje, 20 dag mljevene junetine, 1 režanj češnjaka, sol, papar, brašno, 1 jaje, čašica mlijeka, malo soli, malo brašna, cca 5 dcl bešamel umaka, malo parmezana)
- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>