fiš paprikaš Kod fiša su također svi najpametniji! Naravno je da je poželjnije da imamo više vrsta ribe i to obavezno šarana, pa ako se nađe soma i štuke još bolje. Krasno je ako imamo i malo manje ribe kao babuške, crvenrepke, cvergle itd. no činjenica je da ako je tu i samo šaran, božje je ako se pridržavamo ostalih pravila. Osim toga Mađari, a ja mislim da se njima prvenstveno ovo jelo može pripisati često rade samo od šarana. Dakle ribu očistite, posolite i popaprite, nemojte ih prati već je samo obrišite papirom, prelijte octom i ostavite 1 sat. Od glava i repova, odnosno ostataka ribe i manjih ribica, te malo korijenastog povrća kuhajte temeljac, neka bude jači, što će reći ne previše vode. Nek se raskuha i procijedi kroz sito pa stavi sa strane. Ovaj temeljac nije neophodan, ali daje poseban štih. A i šta bi s onim malim ribicama, koje su prepune kostiju i repovima i glavama, koje također niko ne jede. Ako vam bude ostalo temeljca, zaledite trebat će drugi put! U većoj posudi, koja bi u principu trebala biti bakreni lončić iznad prave vatre, no i to također nema toliko veze, ugrijati ulje i dodati luk izrezan na tanke ploške malo posoliti i popržiti da potpuno omekša ali ne požuti. Posuti ga ljutom i slatkom crvenom mljevenom paprikom, dodati papar u zrnu, pire od rajčica, 3 žlice bijelog vina i 1 dcl ribljeg temeljca (ako ga imamo, ako ne onda vodu!), isjeckani peršun list, može i malo celer lista, dobro promiješajte pa izrezanu na veće komade ribu. Pržite ribu na vrlo laganoj vatri ribu da potpuno omekša, cca 35-45 minuta, a sigurno je gotov kad vam dlan koji stavite iznad pare postane ljepljiv. Ribu nikako ne miješati već, tu i tamo protresti posudu. Ako vidite da je sok pregust dodajte malo vina ili vode, ali ne pretjeravajte! Potkraj kuhanja dodajte ostatak vina i isjeckani ljuti feferon i još vrlo malo pirjajte. Ja najviše volim uz to kuhane domaće široke rezance koji se kuhaju tek nekoliko minuta da se ne raskuhaju i koji kad su gotovi dobro ih isperemo i dodamo malo ulja da se ne bi ljepili. Mora se priznati da odlično ide krumpir kuhan u slanoj vodi posut po želji peršinom. Ova fantazija se može jesti i hladna bez ikakvih priloga. Vino nek je dobro ohlađeno, resko i aromatično, no lagano jer mora teći u dovoljnim količinama da ugasi vatrenu snagu fiša. (1,75 dag ribe i to najmanje 60% šarana, makar može i samo šaran, eventualno malo manjih ribica kao babuške crvenperke, cvergle itd. za temeljac no nije obavezno, sol, papar, žlica octa, 75 dag luka, 1,5 dcl ulja, žličica slatke i žličica ljute mljevene paprike po mogućnosti mađarske, 4 zrna papra, 2 žlice pirea od rajčice, 1 dcl ribljeg temeljca ili vode, 4 dcl bijelog vina, žlica peršinovog lista, po želji žličica celerovog lista, 1 ljuti feferon) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)