kuharica moga prijatelja Emira

nedjelja, 03.06.2007.

lovrata u morskoj soli na stari način

lovrata u morskoj soli na stari način
Ovo jelo je teže naći u restoranima, a ako se i nađe onda je skupo kao da se radi o izuzetno kompliciranom, skupom za izradu ili neznam ni ja šta! Kao prvo lovrata je jeftinija plava riba, što apsolutno ne znači da meni, a pogotovo na ovaj način nije ravna i oradi na gradele. Stvar je ja mislim samo što su naši kuhari "lijeni" i to je to. A vidjet ćete da to i nije tako komplicirano, a fino je i efektno! Dapače, vrlo efektno!
Ribu očistiti izvana i iznutra, ispuniti začinskim biljem (majčina dušica, kadulja, bosiljak, lovor) i staviti u hladionik da se dobro ohlade.
Zamijesiti tijesto od brašna, krupne morske soli, bjelanjaka, preostalog začinskog bilja i vode. Trebali bi dobiti čvrsto, povezano tijesto. Razvaljajte, narežite na 8 komada, te ponovo razvaljajte na 3 mm debljine. Za svaku ribu će vam trebati 2 komada tijesta. Dakle stavite ribu na komad tijesta, pa rubove premažite malo razvodnjenim žumanjcima. Poklopite s drugima komadom tijesta, te rubove dobro stisnite. Peće se 15-20 minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Riba se poslužuje cijela, ali se pred gostima skida nejestiva "kora". Čaša crnjaka odlično paše.
(4 lovrate po cca 35 dag, 30 dag obavezno krupne morske soli, 40 dag brašna, 1,5-2 dcl vode, 2 jaja, 5 dag začinskog bilja /majčina dušica, bosiljak, kadulja, lovor/)
- 15:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>