komiška pogača sa slanim srdelama
Tko ovo jedanput proba, ne zaboravlja!!! Komiška za razliku od viške koja nema rajčice u sebi jede se u principu kao predjelo uz ljutiku, kapare i vino. Što se mene tiče i ne treba mi glavno jelo. Kažu da je najukusnija je u listopadu, u jematvi, kako na otoku Visu zovu berbu grožđa. Od brašna, kvasca, soli, maslinovog ulja i mlake vode umijesiti tijesto za pogaču. Pustimo da kisne. Nakon što je odstajalo podijeliti ga na dva dijela i tanko ga razvaljati. Namastiti lim maslinovim uljem ili po želji miješanim, pa staviti razvaljani prvi dio tijesta koji neka je malo veći pa nek mu rubovi vise malo preko lima. Na maslinovom ulju lagano propirjati na tanke listiće crveni luk, dodati oguljenu i narezanu rajčicu i još lagano propirjati 5-10 minuta. Maknemo s vatre dodamo malo papra, i sada eventualno malo i peršina i isjeckanog češnjaka. Ohladiti. Na onaj prvi dio tijesta stavimo sada umak od rajčice, pazite da nije prevruć, pa potom dodajemo očišćene i usitnjene srdele, pokapamo s malo maslinovog ulja i sve prekrijemo gornjim razvaljanim, nešto manjim dijelo tijesta. Slijepimo donji dio s gornjim, da nadjev ne bi curio. Pokriti krpom i ostaviti na toplom cca pola sata. Gornji dio malo izbosti vilicom. Peći na umjerenoj vatri, zavisi od pećnice, ali pravilo je dok pogača ne porumeni kao što bi to trebala pogača. Dakle najbolje je prvih desetak minuta peći na 220 C, a onda 20-30 minuta, zavisno od debljine tijesta na 180 C. nakon završetka pečenja, pogaču izvadite, malo je premažite vodom, a zatim je pokrijte krpom i ostavite da se ohladi. Da i ne pričamo da je najbolja ispod peke, no pećnica je uz crno jako vino dovoljna. I više nego dovoljna! (za pogaču:1 kg glatkog brašna, 5 dag svježeg kvasca, soli, do1 dcl maslinovog ulja, mlaka voda po potrebi za nadjev: pola kile do kilu crvenog /ljubičaste boje/ dalmatinskog luka, isto toliko fine rajčice, 6- 10 slanih srdela što ovisi o njihovoj veličini /prave omjere rajčice, luka i srdela morate s vremenom sami odrediti!!!/, maslinovo ulje, papar, sol /oprez jer su srdele slane!/, po isključivo vašem ukusu malo peršina i 2 režnja češnjaka, no nisu obavezni) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)