kuharica moga prijatelja Emira

četvrtak, 03.05.2007.

paella

paella
Paella slovi kao najmilije jelo u loncu u Valenciji i njezinoj okolini, ali je možemo naći i u ostalim španjolskim pokrajinama. Nazvana je prema posudi u kojoj se priređuje (makar ako je nema čovjek se snađe!!!). To je velika željezna tava visoke stijenke. Paellu možemo sastaviti jednostavno ili bogato. Osim riže treba da se u njoj nalaze bar dvije vrste mesa, ribe ili rakovnica, te povrće koje se u to vrijeme može naći na tržištu.
Recept koji iznosim potječe iz Valencije, što ne znači da svoju paellu ne možete obogatiti lignjama, škampima ili različitim vrstama morske ribe. U velikoj večini slučajeva uvijek se radi o piletini, ali nailazio sam i na to da se u kontinentnijim dijelovima Španjolske uz pileće dodavalo i malo janjećeg mesa iz buta, bilo je tu i čaški artičoki, crvene ili zelene paprike, čak i ploški patlidžana. Sve u svemu paella je jedna velika improvizacija. Držeči se osnovnih uputa moći ćete improvizirati do kraja života, sve dok ne nađete jednom "svoju" paellu.
Pile narežemo na komade, operemo i obrišemo. Luk i češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ogulimo i narežemo na osam dijelova. 3/4 koloičine ulja ugrijemo u velikoj dubokoj tavi (ako zavolite ovo jelo najbolje da nabavite orginalnu paella tavu, to je ipak druga stvar!!!) i na njemu sa svih strana zlatnosmeđe popržimo piletinu, posolimo je i popaprimo. U tavu stavimo luk, češnjak i rižu, pa je staklasto popržimo uz stalno miješanje. Dolijemo juhu od mesa, umiješamo šafran i sve kuhamo oko 15-tak minuta na blagoj vatri da meso dobro omekša. Riblji filet operemo, obrišemo i narežemo na kocke. Jastogove repove i dagnje ocijedimo. Riblje kocke, jastogove repove, školjke, grašak i rajčice oprezno pomiješamo s rižom, prelijemo bijelim vinom i sve pustimo da se još 15 minuta pirja na vrlo blagoj vatri. Masline operemo hladnom vodom, ocijedimo ih i raspolovimo. Ostatak ulja ugrijemo u maloj tavi i na njemu hrustavo popržimo kobasice. Paellu pospemo maslinama i na kolutiće izrezanim kobasičicama. Vino bijlelo, naravno španjolsko ako imate!
(1 pile teško oko 1.2 kg, 2 glavice luka, 3 režnja češnjaka, 6 rajčica, 1 šalica maslinovog ulja, 1,5 žličica soli, 2 navršak noža bijelog papra, 300 g riže duguljasta zrna, 1 l vruće juhe od mesa, 2 navršak noža šafrana, 250 g fileta crvenog grgeča ili neke druge bijele ribe, 200 g jastogovih repova iz limenke ili škampa, 250 g konzerviranih dagnji ili svježih, šalica duboko zamrznutog graška, osmina litre suhog bijelog vina, 15 zelenih a crveno punjenih maslina, 250 g dimljenih kobasičica začinjenih češnjakom, u orginalu su to chorizo-kobasičice)
Samo da napomenem ovaj recept je za šest izgladnjelih odraslih osoba!
- 21:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>