|
paella
Paella slovi kao najmilije jelo u loncu u Valenciji i njezinoj okolini, ali je možemo naći i u ostalim španjolskim pokrajinama. Nazvana je prema posudi u kojoj se priređuje (makar ako je nema čovjek se snađe!!!). To je velika željezna tava visoke stijenke. Paellu možemo sastaviti jednostavno ili bogato. Osim riže treba da se u njoj nalaze bar dvije vrste mesa, ribe ili rakovnica, te povrće koje se u to vrijeme može naći na tržištu. Recept koji iznosim potječe iz Valencije, što ne znači da svoju paellu ne možete obogatiti lignjama, škampima ili različitim vrstama morske ribe. U velikoj večini slučajeva uvijek se radi o piletini, ali nailazio sam i na to da se u kontinentnijim dijelovima Španjolske uz pileće dodavalo i malo janjećeg mesa iz buta, bilo je tu i čaški artičoki, crvene ili zelene paprike, čak i ploški patlidžana. Sve u svemu paella je jedna velika improvizacija. Držeči se osnovnih uputa moći ćete improvizirati do kraja života, sve dok ne nađete jednom "svoju" paellu. Pile narežemo na komade, operemo i obrišemo. Luk i češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ogulimo i narežemo na osam dijelova. 3/4 koloičine ulja ugrijemo u velikoj dubokoj tavi (ako zavolite ovo jelo najbolje da nabavite orginalnu paella tavu, to je ipak druga stvar!!!) i na njemu sa svih strana zlatnosmeđe popržimo piletinu, posolimo je i popaprimo. U tavu stavimo luk, češnjak i rižu, pa je staklasto popržimo uz stalno miješanje. Dolijemo juhu od mesa, umiješamo šafran i sve kuhamo oko 15-tak minuta na blagoj vatri da meso dobro omekša. Riblji filet operemo, obrišemo i narežemo na kocke. Jastogove repove i dagnje ocijedimo. Riblje kocke, jastogove repove, školjke, grašak i rajčice oprezno pomiješamo s rižom, prelijemo bijelim vinom i sve pustimo da se još 15 minuta pirja na vrlo blagoj vatri. Masline operemo hladnom vodom, ocijedimo ih i raspolovimo. Ostatak ulja ugrijemo u maloj tavi i na njemu hrustavo popržimo kobasice. Paellu pospemo maslinama i na kolutiće izrezanim kobasičicama. Vino bijlelo, naravno španjolsko ako imate! (1 pile teško oko 1.2 kg, 2 glavice luka, 3 režnja češnjaka, 6 rajčica, 1 šalica maslinovog ulja, 1,5 žličica soli, 2 navršak noža bijelog papra, 300 g riže duguljasta zrna, 1 l vruće juhe od mesa, 2 navršak noža šafrana, 250 g fileta crvenog grgeča ili neke druge bijele ribe, 200 g jastogovih repova iz limenke ili škampa, 250 g konzerviranih dagnji ili svježih, šalica duboko zamrznutog graška, osmina litre suhog bijelog vina, 15 zelenih a crveno punjenih maslina, 250 g dimljenih kobasičica začinjenih češnjakom, u orginalu su to chorizo-kobasičice) Samo da napomenem ovaj recept je za šest izgladnjelih odraslih osoba! |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
