domaći tanjur "zimski san"
Jelo kao rođeno ga najesti se zimi i otiće spavati, a što drugo nego zimski san! Jeo sam ja tih dinstanih kiselih kupusa mali milion. I uvijek su u principu dobri. Ali postoje i oni odlični! Ovaj je stvarno dobar je je nastao kao simbioza par njih "odličnih". Kod biranja kupusa dajte si malo truda, jer i kod kiselog kupusa postoje kvalitete. Između ostalog za ovo jelo ja ne volim kupiti već narezan, izriban kupus, ili da budemo iskreni ostatke. Ja kupujem glavicu kupusa, koji izrežem na četvrtine, pa zatim na dulje šire rezance. Više mi paše nego sitni izribani rezanci kako se to inače služi. Da li ćete kupus malo isprati, da bi bio manje kiseo i slan to zavisi od samog kupusa i vašeg ukusa. Tu nema pravila! Na ulju popržiti slaninu, zatim sitno isjeckan luk. Dodati pripremljeni kupus i jednu po želji isjeckanu i oguljenu, manju, kiseliju jabuku. Posoliti (oprez!), dodati kim, lovor, borovicu i Vegetu (oprez!). Izmješati i kratko propirjati jedno 5-10 minuta. Zaliti s malo vode i vina, pogotovo ako imamo jabukovače, umiješati pire od rajčica i nasjeckani češnjak. Sada ako imamo, ubacuje se već napola skuhana suha rebrica, eventualno doda malo vode ili pak sasvim malo, ali stvarno sasvim malo vode od kuhanja rebrica, poklopi i kuha na laganoj vatri ne duže od pola sata dok kad bi rebrica trebala biti skuhana, a kupus omekšao, ali ne premekani. Ja ga volim tzv. "al dente". Izvaditi rebrica i u kupus umiješati maslac, papar, i sitno nasjeckan peršin. To bi bilo to. Za idealnu verziju tanjura "zimski san" služimo malo kupusa, malo kuhanog krumpira u slanoj vodi posutog peršinom ili pirea od krumpira, malo suhih rebrica i jedan pravi samoborski kotlet na koji sam za opisivanje već prije izgubio vrijeme. Ako nemamo rebrica, ili samoborski kotlet ili kuhanog krumpira, ma ispecite kotlet na tavi i poslužite uz kiseli kupus. Što je najbolji štos, ako nemate uopće mesa ili pak višak kupusa, dodajte skuhane makarone, ako treba dozačinite i interesantno proći će! Vino crno. (glavica od 1 kg kiselog kupusa, 5 dag slanine, 3 žlice ulja, 1 luk, manja kiselija jabuka, malo soli, četvrtina žličice kima, žlica Vegete, 1-2 lovora, 8 borovica, cca 3 dcl vode, 1 dcl vina jabukovače ili bijelog suhog vina, pola žlice pirea od rajčica, 3 režnja češnjaka, cca pola kg suhih svinjskih rebrica, 2 dag maslaca, papar, peršin) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)