tournedos "Rossini"
U svakom slučaju jedan od najrazvikanijih načina pripreme i serviranja bifteka, dostojan najelitnijih restorana poput Maxima u Parizu, Hotel de Paris u Monte Carlu i slično. Kako doliči i takvim mjestima, ovo jelo je i pri izradi extra skupo. No gospodin Rossini, kako sam to već pričao kod njegovih telećih odrezaka nikad baš i nije obraćao preveliku pažnju na novac. Glavno da je bilo extra fino i extravagantno. A i svi si mi to možemo ipak prirediti jedanput godišnje, jer kad se sve sabere, sam doživljaj i paleta okusa, isplati se i to debelo! Tournedo je neka vrsta steka, izrezanog iz tankog kraja goveđeg filea (bifteka). Ime je dobio prema francuskim riječima tourner u značenju okrenuti i dos u značenju leđa. "Tournedos" je prema tome istodobno jednina i množina. U principu priprema tournedosa je uvijek ista, makar Rosinijev s tartufima stvarno nema nikakvih komentara. Najbolji je!!! Odležane i odpacane bifteke (ulje, češnjak, lovor), 2-3 cm debele, dobro ocijedimo. Omotamo ih s uskim, vrlo tanko narezanim vrpcama najfinije mesnatije slanine. Naime ako zamislimo biftek kao kotač, onda je položaj slanine kao gume na kotaču. Okolo (po slanini) omotamo bijeli konac, da bi je učvrstili, neka ne bude prelabavo stegnut. Ispržimo bifteke na maslacu, pa posolimo i popaprimo. O duljini pečenja već sam pričao! Sklonimo bifteke na toplo! U ostatak masnoće u tavi ulijemo konjak i mješamo da se otopi talog. Prije nego što ga ulijemo neka konjak bude malo zagrijan! Kad se talog otopio ulijemo ga među bifteke, a na svaki biftek stavimo jedan odrezak gusje jetre, koja ako je iz konzerve neka bude malo zagrijana, ako smo imali možebit svježu, onda je malo pobrašniti, ispržiti na maslacu i posoliti. Kad smo stavili jetru na biftek, završimo na vrhu sa po jednim listićem tartufa. Služi se sa najkvalitetnijim prilozima, ne za gablec nego za životno najvažnije večere i uz čašu vrhunskog suhog bijelog vina, sekta ili šampanjca, makar interesantno ide i odlično crno vino. (5 bifteka /tournedosa/, 5 uskih vrpci dimljene slanine, panceta je odlična, sol, papar, 5 dag maslaca, čašica Martella, 5 odrezaka gusje jetre, 5 listića tartufa) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)