teleći ragu na starinski način
Ovako kuhaju francuske bake!!! Meso izrežemo na komade brida 3 cm. Povrće sitno narežemo i kuhamo u tri četvrtine količine juhe s mesom, solju i majčinom dušicom, tu negdje oko sat vremena u otvorenu loncu. Kozjak ogulimo i kuhamo ga u ostatku juhe od peradi, 15 minuta, pa ga izvadimo i stavimo na toplo. Šampinjone očistimo, razrežemo na četvrtine i kuhamo također u juhi od peradi 7 minuta, izvadimo ih i stavimo na toplo kod kozjaka. Meso s povrćem uspemo u sito i dodamo šampinjonima i kozjaku na toplom. Cjelokupnu juhu ukuhamo do polovice. Brašno zapržimo na maslacu, polijemo ga juhom i zakuhamo. Zgusnemo žumanjkom i vrhnjem, posolimo i popaprimo, pa meso, šampinjone i kozjak stavimo u umak. Na kraju posuti peršinom. Bijelo suho vino a kao prilog odlično ide pire i salata. (800 g teleće lopatice bez kostiju, 1 mrkva, 1 glavica luka, 1 stapka poriluka, pola stapke grmolikog celera, pola žlice soli, navršak noži sušene majčine dušice, 1 litra juhe od peradi (možda malo više, da ne usfali!), 8 - 10 kozjaka, 400 g šampinjona, 3 žlice maslaca, 2 žlice brašna, 1 žumanjak, pola šalice vrhnja, 1 navršak noži soli, 1 prstovet bijelog papra, 2 žlice nasjeckana peršina) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)