|
milanski rižot
Ovaj predivni lagani rižoto u orginalu nazvan "risoto milanese" nekima od vas će možda pokazati put do toga da rižota nisu uobičajeno samo s mesom ili povrćem, već da je dovoljno malo maslaca i parmezana i dobiva se nešto što je stvarno predivna predigra bilo kakvom slijedećem jelu.U težoj tavi promjera 25 cm zagrijati maslac, pa kad se slegne pjena dodati iskosani luk i pržiti dok ne omekša cca 5 minuta. Dodati rižu i pržiti je miješajući oko 2 minute. Zaliti vinom, posoliti i popapriti. Kuhati nepokriveno, na ne prejakoj vatri dok vino ne ispari, cca 4 minuta. Dodati 125 ml kokošje juhe (može i kocka), kuhati i mješati na srednje slaboj vatri dok juha nije apsorbirana. Nastaviti dalje na isti način, a kad smo potrošili pola litre juhe, može se po želji dodati i malo otopljenog šafrana u juhi, ali nije obavezno. Uz miješanje nastaviti postepeno dodavanje juhe dok riža ne omekša, ali ostane čvrsta, a mješavina dobije laganu kremast gustoću. Predviđeno je cca litra juhe ali to zavisi od kvalitete riže i može varirati gore i dolje. Kompletno vrijeme kuhanja bi trebalo biti negdje oko 20 minuta. Maknemo rižu s vatre, umiješamo maslac i parmezan i apsolutno odmah serviramo. Vino lagano suho bijelo. (90 ml maslaca, glavica luka, 375 ml riže, 125 ml bijelog suhog vina, sol, prstohvat papra, 1 litra kokošje juhe, po želji malo smrvljenog šafrana, žlica maslaca, 60 ml parmezana) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
