kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 30.01.2007.

rostbeef

rostbeef
Oko njega uvijek je bila najveća tajna koliko dugo ga peći. Dok su jedni tvrdili da za svaki centimetar debljine mesa, pečemo jednu minutu, drugi su pak tvrdili da se određene težine mesa peku određene minute, zavisno dali želimo jače, srednje ili slabije pečeno. U svakom slučaju trebat će vam malo prakse. Ja najviše volim srednje pečenu, što će reći da ona mora biti u sredini ružičasta! Dakle u mesnici prvo ćete nabaviti goveđi hrbat bez kostiju. Očistiti ga od žilica i kožica pa ga staviti na led dva dana. Ovaj trik možete koristiti i s biftekom, pošto skraćujete vrijeme pacanja, a dobivate sočan rostbeef , odnosno biftek. Otopljeno meso posoliti i popapriti bijelim i crnim paprom, natariti Martellom ili brandyem, lagano premazati senfom te preliti s malo ulja u koji smo po želji umiješali malo Worchestera. Neka na hladnom odstoji par sati. U dobro zagrijanu pećnicu, staviti meso u tepsiji, prethodno ga zalivši s dvije žlice vrućeg ulja. Za srednje pečen, veličine od 1,5 kg trebat će vam negdje oko 30-40 minuta. Peče se prvo na jakoj vatri od 250 C prvih pet minuta, a ostatak vremena na 180 C.Engleski kuhari imaju trik da zabodu dugu iglu duboko u meso koje se peče, zadrže iglu 3-4 sekunde, pa je prislone na donju usnu. Ako je igla jednoliko topla, odna je rostbeef onako "engleski" pečen. Reže se ohlađen na tanke šnite uz umake, ako je obrok sam za sebe može i uz rusku ili francusku salatu, i uz suha bijela vina ili šampanjce, bez obzira jer je govedina tamno meso, te zahtijeva tamna vina. Jedan od najbolji umaka je svakako umak od hrena sa slatkim vrhnjem. Odličan je i uz hladnu narezanu šunku. Dobit ćemo ga tako da izmješamo slatko tučeno vrhnje, hren, limun i sol. Servirajte ga na listu zelene salate uz rotkvicu ako imate.
(1,5 kg očišćenog goveđeg hrpta,sol, bijeli i crni papar,1-2 žlice konjaka,cca žlica senfa,2 žlice običnog ulja, eventualno 2 žličice Worchestera,2 žlice ulja, 1,5 dl slatkog vrhnja istučenog bez šećera,4 žlice ribanog hrena, žličica limunovog soka, 1/4 žličice soli)
- 00:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>