petak, 23.12.2011.

PRIPREMIMO SE ZA BADNJI DAN i BOŽIĆ-www.bijeli-vir.blog.hr

color=#FF0000>Bijelovirci ili Bijelovirke !!!,(oni koji u domaćinstvu kuhaju).

Ne zaboravite danas natuć i pokišat Bakalar da bi ga sutra mogli pripremiti.
Ovako to izgleda;


-A sada poklanjamo Vama dobar recept za pripremu Bakalara na Bijelovirski način.
Normativ i način pripreme za 6 osoba a ako je dobar i četverica će ga pojesti.
BAKALAR NA BIJELOVIRSKI NACIN
Sastojci za obitelj…5-6-osoba,ako ispadne dobro pojest ce ga 3 osobe.

0,50 kg bakalara
5 dag luka-kapule sa Bijeliševine.
5 dag češnjaka-Saranseka iz Danguba.
zelenog peršuna-sa Kupinjaka.
2 jusna kasika pire od rajcice(konserve)kupovne.
1 kg krumpira –sa Zlatnog rata(Bad).
1.5 dcl maslinova ulja sa Prisoja.
soli,papra ili ljuta paprika po potrebi.
Papar u zrnu po želji.
2 lovorova listaubrana na Gospu Lursku u B.V.)poslije mise).

NAČIN PRIPREME;
Drugi dan se izvadi iz vode,očisti od kostiju i kožice
Očišćenu kapulu oprati i isjeći na sitno te na biljnome ulju zažutiti.U kapulu 3 lista lovorova ubrana na Gospu Lursku poslije mise oprati,prekinuti na pola i zajedno sa kapulom dinstati.Prije nego kapula požuti dodati malo maslinova ulja.Očišćene komadiće bakalara stavimo na udinstanu kapulu.Malo posolimo da omekša i dinstamo odprilike 45 minuta do sat vremena ovisi o bakalaru.Dok dinstamo na drugoj strani očistimo krompir sa Kupinjaka,operemo,izrežemo na štapiće (malo manje nego kad pravimo pomfrit).Sve stavimo u hladnu vodu posoljenu da se kuha.Jedan rukovet peršina sa Bijeliševine operemo malo podrežemo korjen i isjeckamo sitno nožem a pritom čuvamo prste da se ne posječemo.
Glavicu saranseka iz Danguba očistimo,operemo i tučkom za meso istučemo te potom isječemo oštrim nožem na kuhinjskoj dasci.Kada je odprilike krompir skuhan a i bakalar skoro gotov (jedan sat odprilike)u bakalar stavimo sitno sjeckan saransek-česan,nekoliko zrna papra u zrnu ako želimo ljutu papriku bijelovirsku pritom pazimo da česan ne zagori.Odlijemo pola vode iz kuhanog krompira a drugu polovicu zajedno sa krompirom lagano prespemo u teću gdje se kuha bakalar.Pazimo da se ne polijemo.Sjedinimo,promiješamo,dodamo 2-3 jušne žlice konšerve ovisi koja je konšerva(neke treba više a neke manje) promješamo da se sjedini dodamo još začine po potrebi i pustimo da se lagano kuha oko 15 do 20 minuta.Dignemo sa varte malo da stane.Postavimo blagdanski stol kako i doliči kojoj prigodi,zahvalimo na darovima obiteljskom molitvom,prisjetimo se svih naših koji nisu sa nama i blagujemo.
A jes dobar aaaaa,mmmmmmmmm za prste lizat,pravi Bijelovirski,ha,ha,haaaaaaaaaaaaaaaaa.

Ipak smo se odlučili prikazati uživo kao i svake godine pripremu,dijela ručka i dio običaja za Badnji dan.
Toplo predjelo;MUŠULE NA BUZARU;pogledajmo zajedno.


njami
Eto sada Vi izaberite ,pazite kako će te pripremati moje domaćice.Hoće li Bakalar pojest 6 ili 4 osobe,Vi odlučujete.
Imao sam sreću da je i moja supruga rođena za Badnji dan pa kod mene bude stvarno dobra spiza a i posnih kolača.
Jedan recept i Vama za posni kolač:kolač:
POSNI KOLAČ;
Normativ za 10 osoba;

-3 šalice od espreso kave -ulja biljnog.
-3 šalice griza.
-4 šalice piva,
-4 šalicebrašna.
-200 gr. grožđica.
-200 gr. oraha.
-1 prašak z pecivo.
-----------------------------
prelijev;
-6 šalica šećera.
-6 šalica vode
-1 sok od limuna.(ocjedit limun)
Način pripreme;
Upaliti pećnicu na 180 ,sve artikle iz gornjeg stupca dobro izmješati sjediniti,podmazati tepsiju margarinom.Dno pleha prekriti masnim papirom i na papir izlijete promješanu pripremljenu smjesu za kolač.
U zagrijanu pećnicu na 180 staviti i peći 20 minuta.
Dok se peče tjesto pripremimo prelijev.
U šerpu pomiješamo sve navedene artikle za prelijev,promiješamo i pustimo da prokuha.
Kada se tijesto ohladi mlakim prelijevom preliti tijesto,pustiti malo da odleži a potom križamo i poslužujemo našim uzvanicima ili već!?,komu smo ga namijenili.
Mmmmm,dobar je iako je posni.
ČESTITAMO BADNJE VEČE, ugodno SE sprovedete sa onima koje Vi samo poželjeti možete I NEMOJTE PRIJE ODLASKA NA PONOĆNU MISU 24.12.ZABORAVITI BOR OKITITI (tako su nekada naši stari radili)
-Dobar Vam tek želi;urednik Mladen Majčica.

- 13:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.