bigg

< svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Oglas 



Broj posjeta
Hit Counters

 Zanimljivo iz arhive
Beč-Bjelovar-Brčko
Ne sagriješi rječju
Sudionici u prometu
Svoga tela gospodar
Psihologija i odgoj
Moda
Lisabon
Lisabon 2
Nogomet
Vječiti bundžije
Malo dijete mala briga
Boris & Bata Reunion
Val reformi...
Dioničarstvo u Hrvata
Opstipacija
Bolna priča o vrelim dodirima
Felga ti sama beži



 06.05.2009., srijeda

Veprovo koleno

Studija o kulturoloskim razlikama

Note: ovaj tekst pisan je na soft tastaturi ajfona, u hotelskoj sobi, u Pragu. Pisao sam gladan. I stoga, ako nadjete neke greske - bas me briga.

Znate li sto je to "veprovo koleno" u Pragu? To je svinjski buncek pecen tako da mu kozica bude hrskava i njam. Servira se nataknut na celicnu sipku koja pak stoji na celicnom nosacu, a koji je pricvrscen na debelu dasku, slicnu onoj na kojoj mesari tranciraju meso. Na dasci uglavnom stoje i dodaci poput ribanog hrena, kiselog zelja i slicno. Jede se tako da se cijela ta konstrukcija stavi pred sebe te se ostrim nozem odsijecaju komadi mesa i trpaju u usta. Zaljeva se, naravno, domacim pivom. Vjerujem da vam nije tesko zamisliti koliko barbarski izgleda prizor konzumacije ovako neceg. Imao sam prilike, u poslovnim krugovima, vidjeti ljude raznih nacionalnosti kako se suocavaju sa situacijom kad netko zvizne vepra pred njih. Mislim da njihovi postupci u puno govore o kulturi i nasljedju.

Hrvati - jednako kao i Cesi, lako prepoznaju novonastalu situaciju. Skinu sako, skinu kravatu i stave je u dzep, otkopcaju gornj gumb na kosulji, zavrnu rukave i navale. Za pet minuta vec umacu masni nos u kriglu pive i pljescu ljepljivim rukama. Na kraju veceri, flekavih hlaca i sa sakoom preko ramena, lagano se lelejajuci odsetaju do hotela.

Austrijanci - prave se da nisu nista vidjeli i da se "to" njh ne tice. Narucuju telece medaljone i colu light. Konobar moli nekoliko puta da se ponovi narudzba jer ne vjeruje svojim usima. Hrvati i Cesi se prave da ne poznaju Austrijanca.

Rumunji - cine uglavnom sto i Hrvati, ali se pritom hvale kako se to jede i u Rumunjskoj, ali je tamo koleno puno puno vece, a hren puno puno ljuci.

Talijani - jedu, ali se cijelo vrijeme na sav glas hvale kako su oni jednog takvog, samo puno veceg i opasnijeg, u lovu puskom ranili. A onda je on, takav podivljao, isukanih kljova pojurio naprijed. I bilo bi teski tragedije, samo da hrabri Talijan nije izvukao svicarski nozic i preklao ga jos u letu.

Englezi - prave se da je sve ok i sasvim uredu. Uzimaju noz u ruku i s izrazom lica kao da imaju feferon u guzici odsjecaju dva mala komadica. Pritom pokusavaju. Zadrzati sto dostojanstvenije drzanje, uspravnih ledja i laktova uz tijelo. Nakon sto pojedu ta dva komadica, brisu se salvetom i zahvaljuju uz izliku kako su se bas najeli i kako im je, eto, bilo dosta.

Bosanci - od soka zazovu Alaha, osvrnu se oko seba da vide poznaje li ih tko i potom navale.

Cekat cu jos neko vrijeme, da prikupim jos malo iskustava s veprovim kolenom, a onda cu na Studiju sociologijeobjaviti znanstveni rad. Znate sto? Ogladnih pisuci, a i ruke mi vec trnu od ovog glupog ekrancica. Odoh ja provoditi daljnje istrazivanje. U obliznju pivnicu.


- 19:39 - Komentari (2) - Isprintaj - #